Avast przejmuje AVG Technologies

Newsy, nowinki, nowości dotyczące programów do zabezpieczeń.

Avast przejmuje AVG Technologies

Postprzez jan13 » 07 Lip 2016 10:38

Jeśli informacja jest prawdziwa to dość zaskakujące posunięcie.

Linki widoczne tylko dla zalogowanych ... AntyWeb%29
jan13
Gawędziarz

Posty: 180
Rejestracja: 16 Lip 2010 17:20
Pochwały: 5

Re: Avast przejmuje Avg

Postprzez OXYGEN THIEF » 07 Lip 2016 12:08

Ciekawa informacja,
tutaj też trochę do poczytania

Nazwy obu tych firm zaczynają się od liter „av”. Obie firmy zaczęły swoją działalność jeszcze w latach osiemdziesiątych. Obie wywodzą się z Czech – jedna powstała w Pradze, druga w Brnie. Obie udostępniają swoje produkty za darmo. Obie specjalizują się w oprogramowaniu antywirusowym. W zasadzie jedyną różnicą jest struktura własności – jedna z nich jest prywatnym biznesem, druga to spółka giełdowa, notowana na nowojorskiej giełdzie. A teraz być może będą jedną firmą.

Avast Software oficjalnie ogłosiło, że zamierza w całości kupić AVG Technologies, firmę do której należy AVG Antivirus. Zapłaci za akcję 25 dolarów, co daje sumę 1,3 mld dolarów. Pieniądze Avast znalazł u poważnych inwestorów – niedawno otrzymał finansowe wsparcie w wysokości 1,7 mld dolarów m.in. od Credit Suisse Securities, UBS Investment Bank. Rada nadzorcza AVG już zaakceptowała propozycję i udzieli udziałowcom rekomendacji, by też propozycję zaakceptowali.

W 2015 roku Avast został wskazany w raporcie OPSWAT jako największy na świecie dostawca oprogramowania antywirusowego, z udziałem w rynku na poziomie 21,4%. AVG zajmowało wówczas w tym rankingu miejsce trzecie, z udziałem 8,6%, co łącznie dawało obu wywodzącym się z Czech firmom 30%.

Jeśli wszystko pójdzie tak jak planowano, a przejęcie zostanie zaakceptowane przez regulatorów rynku, w efekcie powstanie prawdziwy potentat w dziedzinie rozwiązań bezpieczeństwa, z którego oprogramowania korzystać będzie ponad 250 mln użytkowników pecetów i Maków oraz 160 mln użytkowników smartfonów.

Czy duży (największy) może więcej, czy też doprowadzi to do zmniejszenia się konkurencyjności produktów antywirusowych? Póki co Vincent Steckler, dyrektor zarządzający Avasta, powiedział jedynie, że nie może ujawnić tego, jak to wszystko będzie działało po połączeniu, zapewnił jedynie, że wraz z AVG otrzyma bardzo interesujące technologie mobilne.
info:dobreprogramy.pl
Linki widoczne tylko dla zalogowanych ... 74603.html
Linki widoczne tylko dla zalogowanych

Ciekawe czy po przejęciu Avast wyda swój TuneUp Utilities tak jak zrobiło to AVG po przejęciu TuneUp Utilities :scratch
Ziemia ma skórę, a ta skóra ma choroby. Jedną z nich jest człowiek.
am I a part of the cure, or am I part of the disease ?
Awatar użytkownika
OXYGEN THIEF
Administrator

Posty: 20098