- Reakcje/Polubienia
- 58
Już kiedyś o tym problemie pisałem w innym temacie, ale że jest wygodniejsze rozwiązanie niż użycie np.dodatku Script Safe do przeglądarki, to pochylę się nad tym jeszcze raz.
Wielu użytkowników VPN-ów myśli, że ich prawdziwy adres IP po włączeniu tejże usługi, jest niewidoczny przynajmniej na odwiedzanych stronach (służb w to nie mieszajmy, bo to inna inszość
).
Niestety, przy pomocy protokołu WebRTC, widać nasz właściwy adres IP.
Tu można zerknąć po uprzednim wskoczeniu w nasz VPN i przekonać się, czy nasze majteczki czasem nie przeświecają
:
Na tej drugiej stronie jest też przepis na rozwiązanie problemu.
Rozszerzenie do Chrome niwelujące ten wyciek;
Firefox. Wpisujemy about: config, a następnie znajdujemy media.peerconnection.enabled i zmieniamy na false
Przed:
Po:
Wyciek prawdziwego IP można oczywiście powstrzymać za pomocą np.dodatku ScriptSafe, ale jest to kłopotliwe, bo przy logowaniu gdziekolwiek jest problem (chyba ,że można to rozszerzenie właściwie skonfigurować w ustawieniach? Tego nie wiem).
Wielu użytkowników VPN-ów myśli, że ich prawdziwy adres IP po włączeniu tejże usługi, jest niewidoczny przynajmniej na odwiedzanych stronach (służb w to nie mieszajmy, bo to inna inszość

Niestety, przy pomocy protokołu WebRTC, widać nasz właściwy adres IP.
Tu można zerknąć po uprzednim wskoczeniu w nasz VPN i przekonać się, czy nasze majteczki czasem nie przeświecają

Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!
albo tu:
Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!
Na tej drugiej stronie jest też przepis na rozwiązanie problemu.
Rozszerzenie do Chrome niwelujące ten wyciek;
Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!
Firefox. Wpisujemy about: config, a następnie znajdujemy media.peerconnection.enabled i zmieniamy na false
Przed:

Po:

Wyciek prawdziwego IP można oczywiście powstrzymać za pomocą np.dodatku ScriptSafe, ale jest to kłopotliwe, bo przy logowaniu gdziekolwiek jest problem (chyba ,że można to rozszerzenie właściwie skonfigurować w ustawieniach? Tego nie wiem).