Witaj gościu. Dziękujemy, że przeglądasz nasze forum ale czy wiesz, że zakładając konto możesz w pełni korzystać z dobrodziejstw jakimi są promocje i konkursy. Nie zobaczysz tu też żadnych reklam a rejestracja zajmie Ci tylko chwilę.

1809 to wersja beta...

spamtrash 5 Pażdziernik 2018

View Users: View Users
  1. spamtrash

    spamtrash Bardzo aktywny

    Dołączył:
    11 Styczeń 2014
    Posty:
    1,176
    Otrzymane Polubienia:
    1,350
    Lokalizacja:
    To tu to tam....
    jak nie problem z task managerem, to znikaja pliki, albo problem ze sterami intela...

    Mam takie wrazenie ze jesli "windows to usluga" to mozna by sie domagac zwrotu kasy bo usluga ewidentnie nadaje sie raczej do "Usterki":jaranko

    PS1 (bo moze byc wiecej): Aabbyyy sie upewnic ze Wam rzeczona update nie zezre plikow, nalezy wlezc w gpedit, Computer Configuration > Administrative Templates > System > User Profiles i upewnic sie ze "Delete User Profiles older than a specified number of days on system restart" jest na disabled PRZED restartem podczas instalacji rzeczonej update, bo inaczej... no inaczej to radze wszystko z dokumentow zbackupowac przed.
    Ta, wiem ze to rada zasadniczo dla uzytkownikow okienek w wersji pro bo home nie ma wprost edytora. Ale lepsze to niz nic...
     
    Last edited: 6 Pażdziernik 2018
    Grandalf and Kamelka like this.
  2. spamtrash

    spamtrash Bardzo aktywny

    Dołączył:
    11 Styczeń 2014
    Posty:
    1,176
    Otrzymane Polubienia:
    1,350
    Lokalizacja:
    To tu to tam....
    Update powyzszego: MalyMietki zdecydowal ze wkurw userow moze doprowadzic do zadania zwrotu kasy i pozwow za kasowanie plikow, i wycofal chwilowo wersje 1809 (crazy beta edition): https://support.microsoft.com/en-au/help/4464619/windows-10-update-history
    mozemy tam przeczytac:
    If you have manually downloaded the Windows 10 October 2018 Update installation media, please don’t install it and wait until new media is available.

    We will provide an update when we resume rolling out the Windows 10 October 2018 Update to customers.

    Amen kuzwa, tylko troszke za pozno dla niektorych
     
    Grandalf and OXYGEN THIEF like this.
  3. Grandalf

    Grandalf Bardzo aktywny Zasłużony

    Dołączył:
    26 Maj 2015
    Posty:
    3,036
    Otrzymane Polubienia:
    2,715
    Na windows 10 Home też można zainstalować sobie Edytor Zasad Grupy (Gpedit.msc). Kiedyś w innym wątku podałem już link do takiego poradnika, ale mogę go podać (dla zainteresowanych) jeszcze raz :)
    https://www.itechtics.com/easily-enable-group-policy-editor-gpedit-msc-in-windows-10-home-edition/

    Wracając do tematu, to jest wieczna beta, odkąd ten twór powstał :kwiczy2:kwiczy2:kwiczy2
    Powinni przed tym ostrzegać, np.
     
    Last edited: 7 Pażdziernik 2018
  4. MLJ

    MLJ Bardzo aktywny

    Dołączył:
    27 Styczeń 2013
    Posty:
    211
    Otrzymane Polubienia:
    73
    Lokalizacja:
    Lubuskie
    Zainstalowałem październikowe wydanie, nie widzę żadnych problemów..
    PS. gdzie moje foty ? :strach:dziwak:kwiczy2
     
  5. spamtrash

    spamtrash Bardzo aktywny

    Dołączył:
    11 Styczeń 2014
    Posty:
    1,176
    Otrzymane Polubienia:
    1,350
    Lokalizacja:
    To tu to tam....
    No to sie wyjasnilo, kto jest kierownikiem zamieszania... wyjasnienie tu: https://blogs.windows.com/windowsex...ber-2018-update-released-to-windows-insiders/
    a w skrocie wyglada to tak: jak ktos sobie odpalil ficzera (swiadomie lub nie) KFR, czyli Known folder Redirection, np. przenoszac pliki z C:\Users\Czesio_Baryka\Downloads do Z:\downloads (albo Documents, Desktop, Pictures, Videos) to po updacie KWIETNIOWYM Windows zostawial w starym miejscu puste foldery.
    no to zeby ulepszyc, MS postanowil kasowac te foldery. Tyle, ze przed kasowaniem zapomnialo sie chlopcom sprawdzac czy aby na pewno sa one puste... no bo po co niby. :szydera

    Anyway, poprawili i 1809 ma sie pokazac ponownie bez kasowania plikow... i tu nasuwa sie pytanie za pierdyliard baskow: co spierprza tym lub nastepnym razem jesli zapomnieli o PODSTAWOWEJ i TRYWIALNEJ czynnosci sprawdzenia czy aby nie ma czego w srodku przed usuwaniem?:facepalm
     
    Grandalf and OXYGEN THIEF like this.
  6. tedi13

    tedi13 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    25 Pażdziernik 2010
    Posty:
    193
    Otrzymane Polubienia:
    52
    Lokalizacja:
    okolice Krakowa
    Przeczytałem wszystkie posty, mnie aktualizacja do1809 nie "zabrała" niczego, może dlatego że folder Dokumenty mam przeniesiony na inną partycję. Programy także instaluję na jeszcze innej partycji. W takim układzie robię jeszcze kopię zapasową systemu co 3-4 dni. Jaki jest Windows 10 wszyscy wiemy, z jednej strony super, ale z drugiej posiada mnóstwo niedociągnięć. Trzeba sobie zdawać sprawę, że przy tak rozbudowanym systemie błędy są nieuniknione. Jakoś się trzeba zabezpieczać. To tyle nudzenia...Może ktoś wyciągnie dla siebie z tego jakieś wnioski.
     
    bluelion lubi to.
  7. spamtrash

    spamtrash Bardzo aktywny

    Dołączył:
    11 Styczeń 2014
    Posty:
    1,176
    Otrzymane Polubienia:
    1,350
    Lokalizacja:
    To tu to tam....
    Mowisz o tym, ze albo sie NIE wypuszcza systemu "beta" do ludzi, albo sie nie bierze za niego kasy? Mniemam ze MS nie wyciagnie dla siebie zadnych wnioskow i bedzie kasowal ludzi za bycie swinkami morskimi systemu "Windows as Service" = wieczna beta.

    Tak tak, wiem, powiesz: user powinien robic backup, kopie plikow... powiedz to pacjentowi podczas
    Zarejestruj lub aby zobaczyć!
    zabiegu ze ma sobie zrobic kopie zapasowa zycia bo szpital zainstalowal najbezpieczniejsze, polecane wszystkim i do wszystkiego oprogramowanie systemowe od tych durni.

    Przy czym mowie to o samych faktach odnosnie incydentu, bo autor troszke bzdurzy, np. odnosnie podlaczenia komputera do internetu. Otoz ten konkretny nie byl podlaczony, a aktualizacja poszla sciezka peer-to-peer po sieci wewnetrznej szpitala.
    Natomiast konkluzja (rozbijmy ja na 2 punkty, bo mowia o tym samym wbrew skladni):
    "1. Tak ważne komputery nie powinny być więcej w stanie automatycznie dokonać aktualizacji i zrestartować się bez manualnego udziału pracownika.
    2. Inną oczywiście sprawą jest fakt, że Windows nie powinien w ogóle samoczynnie mieć możliwości zrestartowania komputera bez wiedzy i zgody użytkownika."
    jest jak najbardziej sluszna. W systemie produkcyjnym/waznym np. dla zycia i zdrowia to user ma decydowac czy, co i kiedy chce aktualizowac. Co jednoznacznie wyklucza uzycie W10, jak na razie.

    Wina szpitala jest tu wielka i niezaprzeczalna: powinni zainstalowac okrojone lubuduntu, programy diagnostyki na ogol maja wersje dla linuksa.
     
    Grandalf lubi to.
  8. Leszek55 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    9 Sierpień 2010
    Posty:
    124
    Otrzymane Polubienia:
    51
    @spamtrash zgadzam się z powyższym opisem i tak też powinno wyglądać oprogramowanie i system w działach gdzie nie można ryzykować w sumie "wszystkim", a mam wrażenie że Win10 to taki "ciągły plac budowy z momentami " no i teraz wyobraźmy sobie centrum rakiet nuklearnych pod obsługą tegoż wspaniałego OS :) co by nie wspominać, poprzednie systemy idealne też nie były ale,,, aktualizacje nie dostarczały tylu wrażeń.Niektórzy zaraz napiszą "a u mnie wszystko działa" oczywiście zgoda, u mnie też działa mimo to nadal nie wiem czy aby na pewno "wszystko" i istotne sprawy robię pod Windows 7 Pro mimo że M$ go pomału "ubija". Windows 10 mimo nowinek (jedne potrzebne i fajne- inne o kant...) jest systemem na który jesteśmy monopolistycznie skazani (nie rozwijam odwiecznej dysputy Win-Linux_Mac) i jak na razie ta "wieczna Usługa" kosztuje czasem nerwy ale z czasem będą to jeszcze koszta finansowe, tak sobie myślę, ale-może jednak się mylę i oby :) Pzdr.
     
  9. tedi13

    tedi13 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    25 Pażdziernik 2010
    Posty:
    193
    Otrzymane Polubienia:
    52
    Lokalizacja:
    okolice Krakowa
    @spamtrash wszystko racja, ale Win 10 Home ( takiego używam) ma coś takiego jak "godziny aktywnego użytkowania" do ustawienia przez użytkownika. Nie zdarzyło mi się żeby w tych godzinach automatycznie się zrestartował. Pobiera aktualizacje i czeka, no chyba że mu zezwolę wciskając przycisk "restartuj teraz" ( lub podobna treść, dokładnie nie pamiętam). Może w tym szpitalu jednak ktoś czegoś nie dopatrzył, albo po prostu nie wiedział....

    PS. @spamtrash a tak z ciekawości (jeżeli chcesz to napisz) jakiego systemu operacyjnego używasz ?
     
    Last edited: 11 Pażdziernik 2018
  10. spamtrash

    spamtrash Bardzo aktywny

    Dołączył:
    11 Styczeń 2014
    Posty:
    1,176
    Otrzymane Polubienia:
    1,350
    Lokalizacja:
    To tu to tam....
    Moze. Tylko wydaje mi sie ze system ma byc gotowy do pracy, a nie robic rozne smieszne rzeczy, poczawszy od gubienia sieci (bylo pare mies temu) przez restarty, po usuwanie plikow uzytkownika. Ale to moja indywidualna opinia, i moge byc odosobniony w mej opinii ze uzytkownik nie placi za eksperymenty na zywym organizmie, a wrecz uwazajac takie eksperymenty za czyn kryminalny.
    Parafrazujac i przenoszac sie ze sfery IT do reala i nawiazujac do szpitala (by wyjasnic moj nader indywidualny i pokretny system wartosci): uwazam ze dr Mengele robil zle eksperymentujac na ludziach. Uwazam ze lekarze wojskowi US robili zle obserwujac na zolnierzach skutki napromieniowania. Uwazam ze MS jest rownie zly, tyle ze dziala mniej w medycynie a bardziej w IT.
    Ale jak mowie, to moja subiektywna opinia i moze Mengele... tfu: Microsoft nie jest taki zly?

    Jakiego systemu uzywam? Eeee.... do czego? No dobrze, sprobujmy...
    Do pewnych rzeczy uzywam Sun Solaris, ktorego od dawna nie ma.
    Do innych Windowsa XP, do jeszcze innych 10 (przewaznie pierdolki na internecie). Czasem uzywam W7, ale to gimnasyka bo AutoCAD14 (a na nim TYLKO dzialaja niektore archaiczne nakladki) sie teoretycznie nie da zainstalowac na W764b (da sie da, tylko trzeba zainstalowac na x86, przeniesc na 64b, podmienic parenascie bibliotek i dziala, tyle ze czasem wywala. No i trzeba sie nagimnastykowac bo znalezc obecnie maszyne ktora dziala poprawnie z kluczem sprzetowym na RS232 to tez zabawa).
    Do jeszcze innych Kali, Tailsa i RedHata.
    Wiekszosc z powyzszego - badzmy szczerzy - to VM. Przewaznie rowniez - odlaczone od sieci w ogole (przynajmniej tej zewnetrznej).

    Mowiac szczerze to W10 ma jeszcze jedna wade, o ktorej warto wspomniec przy okazji kontroli, a o ktorej wiekszosc nawet programow "ochrony prywatnosci" zapomina: jezeli sie chce zablokowac telemetrie, to mozna ZAPOMNIEC o dzialaniach na pliku hosts, bo sie i tak polaczy, a (na dzis) jedyna skuteczna metoda to walniecie tematu na route. Co prawda to upierdliwe bo route sie lubi resetowac podczas kazdej aktualizacji, ale za to dziala.
     
    Grandalf, OXYGEN THIEF and tedi13 like this.
  11. bluelion

    bluelion Świeżak

    Dołączył:
    28 Kwiecień 2011
    Posty:
    26
    Otrzymane Polubienia:
    11
  12. tedi13

    tedi13 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    25 Pażdziernik 2010
    Posty:
    193
    Otrzymane Polubienia:
    52
    Lokalizacja:
    okolice Krakowa
    @spamtrash Dzięki za szczegółowy opis, widzę że jesteś profesjonalistą z wiedzą przekraczającą pewnie nie tylko moją. Zainteresował mnie ten klucz sprzętowy. Kiedyś na przełomie wieków (XX i XXI) współpracowałem z firmą, która miała klucze sprzętowe do swoich programów. Każdy klient dostawał indywidualny klucz. Pewnie to miało zapobiegać piractwu, bo ceny były powyżej 2000. A jeszcze jedno, programy były w DOS-ie, nie pamiętam tylko do jakiego portu był podłączane ( chyba drukarki). Jeszcze raz dzięki... za moje wspomnienia...
    Pozdrawiam tedi13
     
    spamtrash lubi to.
  13. wwd

    wwd Bardzo aktywny

    Dołączył:
    22 Styczeń 2012
    Posty:
    281
    Otrzymane Polubienia:
    160
    @spamtrash nic mnie bardziej nie wkurza jak świeżo postawionego w10 na vmware potraktowanym jakiś anty telemetry update po kilku uruchomieniach nie da się normalnie używać,
    mieli godzinami, kliknięcie myszy z minutowym opóźnieniem.... ja wiem że komp stary to i na wirtualu słabszy, po kilku dniach wymieli i nagle kopa dostaje i od razu monit od miętkiego - system gotowy do aktualizacji...... super....
    kto go o to prosił..... jak wu wyłączone....

    w windows 7 nie wiem już która aktualizacja ale skutecznie zablokowała mi czytnik sd... przywrócilem system - czytnik działa, po tygodniu i kilku łatkach już nie.... trzy razy wracalem w końcu dałem sobie spokój...
    przecież to chore jest.... z jednej strony dawajcie wszystkie łaty bo okna dziurawe, z drugiej strony im więcej tej szpachli tym większy muł....
     
  14. spamtrash

    spamtrash Bardzo aktywny

    Dołączył:
    11 Styczeń 2014
    Posty:
    1,176
    Otrzymane Polubienia:
    1,350
    Lokalizacja:
    To tu to tam....
    Oryginalnie CAD byl podlaczany do LPT, wiec moze to to? Ja mam ohydnie wygladajacy kawalek plytki drukowanej kroty mi DZIALA (znaczy: program widzi hardware lock prawidlowo), a ktory konwertuje wyjscie 232 z kompa na LPT. Probowalem oczywiscie pierdyliard przelotek typu usb-lpt, ale sie kurna nie da (znaczy program sie nie komunikuje poprawnie). Z ta cholera, pomyslana i zrobiona w Indiach - i owszem ;) No ale warunek to natywny port 232, a ztym tez coraz ciezej.

    Taaa... gdzies tu pisalem (nie chce mi sie grzebac, excuse le mot): w W10, i prawdopodobnie w W7 tez, da sie zablokowac aktualizacje TYLKO sterownikow konkretnego sprzetu przez edycje group policies. Jest z tym troche zachodu bo trzeba recznie przekopiowac HW_ID dla kazdego zablokowanego sprzetu, ale sie inaczej nie da.

    W przypadku W10 moja motywacja do poszukiwan sposobu byla karta WWAN, ktorej oryginalny, dosc archaiczny sterownik dzialal, a po aktualizacji do super duper najnowsiejszego - znikala z systemu.



    Wracajac do meritum: no wiec Aktualizacje W10 znowu jakby sie tego, zaiwesily, bo:
    https://answers.microsoft.com/en-us...ate-bsod/ee2ca1bc-b98f-4e1f-9fea-e0803b6766c9
    i tu:
    w skrocie: sterownik klawiszy programowalnych na HP, Dell i paru innych MS zaktualizowal w ten sposob ze odwolanie sie do lepsiejszego sterownika powoduje na chwile obecna BSOD.

    Beta, mac ich bolszewicka... a teraz badzmy na sekunde powazni i zastanowmy sie nad sytuacja: losowo wybrany John Doe w swym szalenstwie wybiera jako stacje robocza do sterowni elektrowni atomowej W10. OCZYWISCIE ze ma stacje robocza, OCZYWISCIE ze ma klawisze programowalne do ktorych przypisane sa skroty do sekwencji przelaczen, odstawien itp.
    Aktualizuje sytem, no bo przeciez security jest most important i trza miec ostatnie poprawki, robi to nie automatem a recznie jak tylko wyjda.
    I robi sie male BUUUM. Oczywiscie ze to bzdura bo stacja robocza nie wplynelaby przy prawidlowej konfiguracji na DCS, ktory kontynuowalby prace na ostatnich ustawieniach, co daloby czas na przelaczenie na stacje zapasowa.
    Oczywiscie ze to bzdura bo przeciez nikt powazny nie uwierzylby w zapewnienia MS i pozostal na jakims bardziej stabilnym, a mniej beta SYSTEMIE, a nie SERWISIE.

    Prawda?
     
    Grandalf and tedi13 like this.
  15. spamtrash

    spamtrash Bardzo aktywny

    Dołączył:
    11 Styczeń 2014
    Posty:
    1,176
    Otrzymane Polubienia:
    1,350
    Lokalizacja:
    To tu to tam....
    Podsumujmy na dzis osiagniecia W10 1809:
    1. W niektorych, nie tak niepopularnych jakby sie moglo wydawac, scenariuszach, Windows radosnie optymalizowal dostepna przestrzen dyskowa usuwajac pliki usera. https://blogs.windows.com/windowsex...ber-2018-update-released-to-windows-insiders/
    Zalecane rozwiazanie: Recuva, jak cos jeszcze zostalo. Update do update zostalo wydane, poprawiajac poprawke (matko, ja to pisze na trzezwo:facepalm )
    2. W10 poprzez zastosowanie niekompatybilnego drivera powodowal BSODy za pomoca WDF violation, na przede wszysktim klawach HP z obsluga klawiszy funkcyjnych. Jak donasza MS: https://support.microsoft.com/en-us...-blue-screen-error-wdf-violation-after-instal
    "we have released KB 4468304 to remove the incompatible driver from devices pending reboot." a jak ktos juz ma babola na pokladzie, to ma manual tu:
    Zarejestruj lub aby zobaczyć!

    3. Wicie rozumicie, nie kazdy ma klawe HP (choc zdarzaly sie przypadki ze Della to tyz walnelo rykoszetem). MS myslal, myslal i wymyslil jak dac odczuc efekt poprawki szerszemu gronu odbiorcow. Siedzieli chlopaki, mysleli, a jeden mowi tak: Klawe HP to nie kazdy ma, ale audio - kazden jeden. Spieprzmy audio. Jak ustalili, tak i zrobili. Konkretnie, driver Intel audio ktory ni mo prawa pracowac juz w 1803, o 1809 nie wspominajac. Po instalacji ulepszonego drivera wchodzacegow sklad ulepszenia 1809, ulepszony system wyswietlal: ""No Audio Output Device is installed", a user mogl delektowac sie wyeksponowanymi odglosami pracy wnetylatorow systemu. Jakby user sie jednak upieral ze chce miec dostep do Redtube z wzruszajacymi odglosami, to pomaga:

    4. Nalezy przyznac, ze chlopaki z MS nie poddaja sie tak latwo, nie nie. Jak userzy podlapali co zrobic zeby slyszec odglosy kandydatki na prezydenta miasta ktora na plakatach obiecuje ze da wszystkim, to chlopcy z Ms wpadli na pomysl ze slyszec to sobie moga, ale niekoniecznie musza ja widziec. W wyniku tych przemyslen zastosowano metode wygaszania monitora przez zmniejszenie jasnosci po starcie systemu ( https://answers.microsoft.com/en-us...9-update/2a1689ae-5625-4679-9ab7-3f754cb8111b ). Nalezy przyznac ze chlopaki sie przylozyli, bo na dzien dzisiejszy poza rozjasnieniem monitora recznie - nie ma rozwiazania dla tego ulepszenia.

    5. W10 to najbezpieczniejszy system, wg zapewnien MS. Pomyslmy jak uczynic go jeszcze lepsiejszym i bezpieczniejszym? Co jak malware przeniknie na maszyne biednego usera? Hmmm... najprosciej by bylo gdyby pozbawic to szkdliwe oprogramowanie dostepu do sieci, niech sie nie moze skomunikowac ze swoim C&C, chronmy usera. Tak wlasnie chyba mysleli chlopcy w MS kiedy odpinali dostep do sieci dla Edge i aplikacji UWP (w niektorych przypadkach)... nie tam dupa, wsadzili po prostu ze apki z MS Store i Edge musza miec udostepnione IPv6 w TCP albo nie beda sie w ogole laczyc z siecia... jak koniecznie chcecie zeby sie malware.... eee.... tj. Edge laczylo z siecia, to trzeba wejsc w ustawienia adaptera sieciowego, i zaptaszkowac TCP/IPv6.
    A, bym zapomnial: warto podejrzec w rejestrze HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip6\Parameters
    i popatrzec czy aby na pewno DisabledComponents jest na 0, bo tez sie mozna zdziwic.

    Last but not least: zima idzie, wiec swego czasu MS myslal ze moze by domy ogrzewac kompem? Wycofali sie z pomyslu wykorzystania sterownika Intel Display Auto jako triggera zmiany PC w grzejnik, w wyniku czego jak macie pewien smieszny komunikat, to nie ma dla Was 1809: https://support.microsoft.com/en-us...ur-attention-intel-audio-display-notification
    Szkoda, bo jak mawial Ned Stark, nadciaga zima:zawsty

    O czym to ja... milego korzystania z Windows, w radosnym oczekiwaniu co nam wszystkim przyniesie kolejna fala ulepszen... zegnam sie na dzis :england
     
    OXYGEN THIEF and Grandalf like this.
Ładuję...
Similar Threads - 1809 wersja beta Forum Date
Podejrzana wersja Total Commandera na stornie producenta Ciekawostki dotyczące złośliwego oprogramowania 11 Pażdziernik 2018
PC Counter-Strike: Global Offensive (wersja offline) za darmo Gry z promocji / Games 31 Sierpień 2018
Security Criptext - na razie wersja beta ale.... Programy z promocji / Freebies 10 Sierpień 2018
Wersja demonstracyjna PES 2019 Gry z czasowym dostępem 9 Sierpień 2018
Powstało Stellarium online - na razie wersja beta Pogadanka o wszystkim i o niczym / Chat 7 Lipiec 2018

Udostępnij Tą Stronę