Witamy na PZD!

Welcome to PZD!

Register Zaloguj

KIS 2011 + MBAM Pro

tigi57

Świeżak
Dołączył
20 Luty 2011
Posty
36
Polubienia
0
Autor tematu #1
Czytając temat "Wasze zestawy zabezpieczające", zauważyłem, że kolega ktośtam posiada zestaw KIS 2011 + MBAM Pro. Jeśli miałby KIS + MBAM Free, nie byłoby nic w tym dziwnego ( MBAM Free- dodatkowy skaner uzupełniający, często stosowany ).
W związku z tym moje pytanie brzmi: Czy taki zestaw nie powoduje konfliktu ? W tym przypadku dwa w/w programy posiadają stałą rezydentną ochronę. Zapewne informacja o problemie pojawi się także w Panelu Sterowania - Centrum akcji. Chyba, że kolega ktośtam, posiadając licencję ( dożywotnią ), ma wyłączoną ochronę w czasie rzeczywistym, a korzysta tylko z dodatkowych funkcji, jakie daje wersja Pro.
Może być też taka sytuacja ( choć nie jestem tego całkowicie pewien ), że zrezygnował w KIS-ie z ochrony RPM, na rzecz MBAM Pro ( mało prawdopodobne ).
Jeśli znajdzie się ktoś ( ktośam :dziwak ), aby rozwiać moje wątpliwości, będę wdzięczny. :)
 

Likwis

Bardzo aktywny
Dołączył
20 Listopad 2010
Posty
1007
Polubienia
2
#3
Nie będzie powodowała konfliktów , choć pewnie będą wyjątki którym ta konfiguracja idealnie nie zatrybi . Ja tak miałem i było okej . Zero errorów, przymuleń , niepotrzebnych alertów,że ochrona się dubluje czy coś. Można śmiało używać. Wiele razy spotkałem się z tym zestawem w podpisach u ludzi. Gdyby jakimś cudem KIS wył,że ochrona rezydentna sprawia mu problemy , można dodać MBAM do listy wyjątków,że KIS nie bd monitorował aktywności MBAM, nie będzie skanował i coś jeszcze. Będą 3 opcje przy wykluczeniach do zaptaszkowania . Tak samo jak z FP jak coś wykryje jako wira da się do wyjątków i mimo posiadania dalej sygnatury w bazie , będzie dany plik ignorował , ale nie sadze by było to potrzebne. Jak mówię w większości problemu nie będzie, ale mogą być wyjątki jak to już jest od reguły :)
 

tigi57

Świeżak
Dołączył
20 Luty 2011
Posty
36
Polubienia
0
Autor tematu #4
Dziękuję Wam za rozwianie moich wątpliwości !
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy MBAM Pro połączony z innymi zestawami ( pakietami ) antywirusowymi, też nie będzie stwarzał problemu ?
Pytam dlatego, bo warto zastanowić się nad kupnem licencji ( skoro jest dożywotnia ), a teraz jak i w przyszłości może się przydać, zwłaszcza, że jest to wydatek jednorazowy.
 

Likwis

Bardzo aktywny
Dołączył
20 Listopad 2010
Posty
1007
Polubienia
2
#5
Wiesz nie powinien teoretycznie, ponieważ MBAM to nie typowy antywirus , to nie jest program na którym powinien się skupiać główny trzon ochrony , nie w tym celu został stworzony. To dodatek, ma pomagać antywirusom/ pakietom zabezpieczającym :)
 

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
6 Wrzesień 2010
Posty
742
Polubienia
2
#6
Potwierdzam że KIS I MBAM Pro z włączoną opcją real time działają bardzo dobrze. Niema żadnych konfliktów. Właśnie takiego zestawu używam i jestem bardzo zadowolony.
 

buto

Wygadany
Dołączył
20 Listopad 2010
Posty
62
Polubienia
0
#7
MBAM mam wersje PRO i używałem z dobrym skutkiem z wieloma pakietami IS, praktycznie u mnie gryzł się tylko z PIS 2011,a MBAM PRO warto mieć, dobry, skuteczny, no i licka dożywotnia.
 

tigi57

Świeżak
Dołączył
20 Luty 2011
Posty
36
Polubienia
0
Autor tematu #8
Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za zainteresowanie tematem i podpowiedzi. :D
Właśnie uruchomiłem pełną wersję testową i rzeczywiście, żadnych problemów, komunikatów. Warto było zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych internautów, niż uczyć się na własnych błędach ( choć nieraz są one też potrzebne ) :) .
 

slawsi5

Bardzo aktywny
Dołączył
12 Maj 2011
Posty
101
Polubienia
0
#9
Obecnie sam używam taki zestawik KIS 2012 oraz MBAM PRO (realtime) i zero konfliktów a to dlatego że MBAM jest tak stworzony by służył jako uzupełnienie reszty zestawu nawet w wersji PRO ;)