Witamy na PZD!

Welcome to PZD!

Register Zaloguj

Slimjet obsługa cookies

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
699
Polubienia
29
Autor tematu #1
Można jakoś zablokować wybrane ciasteczka, tak aby były odrzucane? Ew. jakiś dodatek do tego?
Przypałętało mi się jakieś dziadostwo, które mi przekierowuje strony i za Chiny nie mogę tego wychwycić. Skanowałam już czym się dało (Comodo,Malwarebytes, AdwCleaner, Emsisoft Emergency Kit Scanner, Rogue Killer, HouseCall), sprawdzałam rejestr, plik hosts, skrót do przeglądarki, przeglądałam zainstalowane programy i dodatki (sprawdzałam do czego mają dostęp i ograniczyłam tym, którym mogłam), przeszukiwałam dysk i nic nie znalazłam, a przekierowania są nadal. Później w CCleanerze mam tylko ciasteczka z tej wrednej strony. Najczęściej przekierowania występują z wyników wyszukiwania Google, na Allegro i na stronie Play. Nie wiem czy to przypadek, czy o co chodzi. Przekierowanie jest blokowane przez uBlocka, ale muszę się cofać i ponownie klikać odnośnik. Przekierowanie prowadzi na dwie albo trzy różne strony (na przemian). Na pewno jedną z nich jest jakieś "b.xfreeservice.com".
Dodam, że nie wyskakują mi żadne reklamy ani okienka i poza tym nic podejrzanego się nie dzieje. Po prostu gdy klikam w odnośnik np. na Allegro, to zamiast wybranej aukcji wczytuje się ta dziwna strona i widzę tylko komunikat uBlocka, że ją zablokował albo pustą stronę.
Pomyślałam, że może odrzucenie tych ciasteczek by pomogło?
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
6192
Polubienia
11262
#2
Ostatnia edycja:

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2042
Polubienia
2744
#3
nie pomogloby na ogol... sprawdz dziecko drogie czy nie masz jakichs smiesznych procesow. Potem odwiedz te lokacje w rejestrze:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] albo
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] albo
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
w zaleznosci jaki masz system, czy cos Ci sie tam nie zaleglo...
A na zakonczenie sprawdz czy Ci nie siedzi w HOST...
wiesz co? Przelec kompa tym, jak mu tam...o, AdwCleaner.

dziwne to troche bo ta kampania o ile pamietam sie datuje na jakis 2015/16...
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
699
Polubienia
29
Autor tematu #4
@spamtrash a czy Ty w ogóle czytałeś co napisałam?? Jak nie, to przeczytaj jeszcze raz, i jeszcze raz, aż do Ciebie dotrze ;):p
O procesach jedynie nie wspomniałam, ale te też już przeglądałam i nie, nie mam żadnych obcych procesów
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
699
Polubienia
29
Autor tematu #6
Tylko w Slimjet. Podejrzenia są, że to wina jakiegoś dodatku, ale nie będę wszystkich wyłączać, zwłaszcza, że to się dzieje losowo i czasami jest spokój przez 2 dni a później znów, więc ciężko sprawdzić wyłączając po jednym dodatku, a dużo ich mam
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2042
Polubienia
2744
#7
Uff... a masz mozliwosc zrobienia listy co masz? moze cos sie rzuci w oczy. Tak przy okazji - nie polecam wchodzenia z tej przegladarkiw takim stanie np. na poczte, pudelka, do banku i innych takich.
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
699
Polubienia
29
Autor tematu #10
Miałam wymienić Stylish na Stylus, ale jakoś nie miałam czasu i natchnienia się za to zabrać
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
699
Polubienia
29
Autor tematu #12
Nie wiem gdzie tych autorów sprawdzić. Mam to, co widać na zrzucie. Jak klikam w "szczegóły" to autora tam akurat nie ma. uBlock mam ten:
Nie masz uprawnień do przeglądania zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć
- a przynajmniej tak prowadzi link z zakładki "szczegóły"
Tak, Slimjet to domyślna przeglądarka
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
699
Polubienia
29
Autor tematu #15
Zmieniłam i zrestartowałam. Następnie poklikałam kilka odnośników na Allegro, Play i na stronie wyszukiwania Google, ale nic się nie działo. Z tym, że tak jak pisałam, to się zdarza losowo, więc musiałabym pewnie testować przez co najmniej kilka dni...