Witamy na PZD!

Welcome to PZD!

Register Zaloguj

Slimjet obsługa cookies

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
660
Polubienia
27
Autor tematu #1
Można jakoś zablokować wybrane ciasteczka, tak aby były odrzucane? Ew. jakiś dodatek do tego?
Przypałętało mi się jakieś dziadostwo, które mi przekierowuje strony i za Chiny nie mogę tego wychwycić. Skanowałam już czym się dało (Comodo,Malwarebytes, AdwCleaner, Emsisoft Emergency Kit Scanner, Rogue Killer, HouseCall), sprawdzałam rejestr, plik hosts, skrót do przeglądarki, przeglądałam zainstalowane programy i dodatki (sprawdzałam do czego mają dostęp i ograniczyłam tym, którym mogłam), przeszukiwałam dysk i nic nie znalazłam, a przekierowania są nadal. Później w CCleanerze mam tylko ciasteczka z tej wrednej strony. Najczęściej przekierowania występują z wyników wyszukiwania Google, na Allegro i na stronie Play. Nie wiem czy to przypadek, czy o co chodzi. Przekierowanie jest blokowane przez uBlocka, ale muszę się cofać i ponownie klikać odnośnik. Przekierowanie prowadzi na dwie albo trzy różne strony (na przemian). Na pewno jedną z nich jest jakieś "b.xfreeservice.com".
Dodam, że nie wyskakują mi żadne reklamy ani okienka i poza tym nic podejrzanego się nie dzieje. Po prostu gdy klikam w odnośnik np. na Allegro, to zamiast wybranej aukcji wczytuje się ta dziwna strona i widzę tylko komunikat uBlocka, że ją zablokował albo pustą stronę.
Pomyślałam, że może odrzucenie tych ciasteczek by pomogło?
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
4334
Polubienia
5585
#2
Ostatnia edycja:

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1856
Polubienia
2394
#3
nie pomogloby na ogol... sprawdz dziecko drogie czy nie masz jakichs smiesznych procesow. Potem odwiedz te lokacje w rejestrze:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] albo
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] albo
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
w zaleznosci jaki masz system, czy cos Ci sie tam nie zaleglo...
A na zakonczenie sprawdz czy Ci nie siedzi w HOST...
wiesz co? Przelec kompa tym, jak mu tam...o, AdwCleaner.

dziwne to troche bo ta kampania o ile pamietam sie datuje na jakis 2015/16...
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
660
Polubienia
27
Autor tematu #4
@spamtrash a czy Ty w ogóle czytałeś co napisałam?? Jak nie, to przeczytaj jeszcze raz, i jeszcze raz, aż do Ciebie dotrze ;):p
O procesach jedynie nie wspomniałam, ale te też już przeglądałam i nie, nie mam żadnych obcych procesów
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
660
Polubienia
27
Autor tematu #6
Tylko w Slimjet. Podejrzenia są, że to wina jakiegoś dodatku, ale nie będę wszystkich wyłączać, zwłaszcza, że to się dzieje losowo i czasami jest spokój przez 2 dni a później znów, więc ciężko sprawdzić wyłączając po jednym dodatku, a dużo ich mam
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1856
Polubienia
2394
#7
Uff... a masz mozliwosc zrobienia listy co masz? moze cos sie rzuci w oczy. Tak przy okazji - nie polecam wchodzenia z tej przegladarkiw takim stanie np. na poczte, pudelka, do banku i innych takich.
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
660
Polubienia
27
Autor tematu #10
Miałam wymienić Stylish na Stylus, ale jakoś nie miałam czasu i natchnienia się za to zabrać
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
660
Polubienia
27
Autor tematu #12
Nie wiem gdzie tych autorów sprawdzić. Mam to, co widać na zrzucie. Jak klikam w "szczegóły" to autora tam akurat nie ma. uBlock mam ten:
Nie masz uprawnień do przeglądania zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć
- a przynajmniej tak prowadzi link z zakładki "szczegóły"
Tak, Slimjet to domyślna przeglądarka
 

d0r0t@

Bardzo aktywny
Dołączył
8 Styczeń 2014
Posty
660
Polubienia
27
Autor tematu #15
Zmieniłam i zrestartowałam. Następnie poklikałam kilka odnośników na Allegro, Play i na stronie wyszukiwania Google, ale nic się nie działo. Z tym, że tak jak pisałam, to się zdarza losowo, więc musiałabym pewnie testować przez co najmniej kilka dni...