Sztuczne mięso z dwutlenku węgla? To możliwe

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
19232
Reakcje/Polubienia
56017
Alternatywne produkty mięsne już teraz potrafią doskonale naśladować tradycyjne produkty odzwierzęce jak soczyste burgery, krwiste steki, czy chrupiący boczek. Robią to jednak bazując na białku pochodzącym z soi, grochu, czy innych roślin strączkowatych, co nie jest optymalnym rozwiązaniem.

O wiele wygodniej byłoby tworzyć białko dla alternatywnego mięsa z… powietrza. A właściwie to z dwutlenku węgla, którego aż za dużo i nie bardzo wiemy, co z tym faktem zrobić. Amerykański startup Air Protein
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
(nomen omen) upiec te dwie pieczenie na jednym ogniu: z nadmiaru dwutlenku węgla unoszącego się w powietrzu chcą produkować tzw. sztuczne mięso.
Cały artykuł:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
 
Do góry