75 rocznica agresji ZSRR na Polskę

Status
Zamknięty.

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4459
Miasto
Polska
.
Dziś mija 75 rocznica agresji ZSRR na Polskę.

zsrs.jpg

17 września 1939 r., gdy Warszawa jeszcze walczyła, gdy ciężkie boje toczono pod Lwowem, na Helu i Lubelszczyźnie, Związek Radziecki napadł na Polskę od wschodu. Była to wojskowa realizacja tajnego układu Ribbentrop-Mołotow z 23 sierpnia 1939 r. Symbolem zdradzieckiej napaści ZSRR na Polskę jest Katyń i wymordowanie polskiej elity patriotycznej krytycznie nastawionej do komunistycznego reżimu sowieckiego.
Pakt Ribbentrop-Mołotow zakładał, że granica między III Rzeszą i ZSRR miała przebiegać wzdłuż rzek: Pisa, Narew, Bug i San.

Jako powód ataku na Polskę ZSRR oficjalnie podawał rozpad państwa i ucieczkę rządu (choć stało się to dopiero po otrzymaniu wiadomości o wkroczeniu Armii Czerwonej) oraz konieczność ochrony mienia i życia zamieszkujących na wschodzie RP Ukraińców i Białorusinów.

Hmmmmmmmm... :scratch :scratch :scratch

Poniżej film Grzegorza Brauna "Defilada Zwycięzców" pokazujący genezę sowieckiego ataku.

Leszek55

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
272
Tak myślę że w Naszym Kraju jest tak "szaro i wrednie" bo my jako nacja uzależniona w większości właśnie historycznie od "Panów i Władców"... nie mamy umiaru i samostanowienia tylko d...ko innym lizać potrafimy czy to Rosjanom czy to Usmanom a Oni i tak nas tam głęboko mają..żyjemy tylko właśnie różnymi rocznicami a nie przyszłością. Szacun dla patriotyzmu- dla historii często tragicznej dla Naszej Ojczyzny ale to zaczyna przypominać czasami troskę o życie niepoczęte a tymczasem nie dbamy o dzieci poczęte-co im szykujemy za świetlaną przyszłość prąc do udziału w konflikcie wojny -jak czytam posty i widzę że w tak fajnym i wydawałoby się "neutralnym" sporcie-" targacie się politycznie to strach-co dalej...Wpisałem się nie dlatego że @antbil007 wrzucił ten art-wpisałem, bo sądziłem że "programy za darmo" pozwolą mi na chwilę pobyć z treścią adekwatną do swojej nazwy- a tu... teraz strach otworzyć lodówkę :) Życzę Wszystkim pogody ducha-radości dla jutra i nie dajmy się zwariować bo możemy tak "zwariować" że my i nasze dzieci (i Ty co klepiesz w tą klawiaturę) tego jutra nie obejrzymy-mimo to nadal wierzę w ludzi a demony wojny niech śpią-Wszystkiego naj_!

Status
Zamknięty.
Do góry