Acronis True Image a rozmiar kopii

polpio

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Witam
W przeszłości miałem zainstalowany na dysku Acronis True Image za pomocą którego robiłem kopie zapasowe systemu (dysku C:). Ponieważ trochę mi psocił odinstalowałem go po czym zrobiłem reinstalkę Windows XP Professional i zmieniłem antywirus z avasta na ESET NOD.
Obecnie robię kopie zapasowe systemu z bootowalnej płyty Acronis True Image 2013. Pytanie dotyczy rozmiaru kopii. Otóż wcześniej kopia miała zawsze ponad 6 GB. Po reinstalce i zmianie antywirusa kopia ma ok. 4,1GB, przy czym zaznaczam, że wszystkie programy jakie używałem wcześniej zostały zachowane.
Podpowiedzcie proszę czy prawidłowa kopia może mieć tak mały rozmiar? Dopowiem jeszcze, że robię pełną kopie jako nową a nie uzupełnienie wcześniejszej, a na dysku C: jest ponad 9GB zajętego miejsca.
pozdrawiam

Vaclav

Wygadany
Reakcje/Polubienia
5
Re: Acronis True Image

A kompresje podczas wykonywania kopii stosujesz tą samą?

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie

Wcześniej musiałeś wyczyścić dysk ze zbędnych plików i kopia się zmniejszyła.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Może... pod uwagę podczas wykonywania kopii nie są brane pliki tymczasowe w folderze Temp,pliki: hiberfile.sys i pagefile.sys (ten plik ma pojemność 1.5 pojemności zainstalowanego RAM), po za tym zastosowana jest kompresja, a nawet przy standardowej kompresji rozmiar plików zmniejsza się znacznie (zależy to od rodzaju plików, największą kompresję mają pliki tekstowe , najmniejszą mają pliki już skompresowane: cab, zip itp...)

Do góry