Aktywacja online programów

SKIBA

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4
Mam pytanko. Na jakiej zasadzie działa aktywacja online programów? Wiadomo, że trzeba mieć aktywne połączenie z internetem, ale jak serwer producenta identyfikuje system, że np. przekroczyliśmy liczbe aktywacji?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30627
Miasto
Trololololo
Aktywacje danego klucza są po prostu zliczane na serwerze aktywacyjnym.Serwer wie ile aktywacji było bo do danego klucza przypisany jest przeważnie numer SID.Ty aktywujesz licencję i do tej licencji jest przypisany twój komputer.Producenci oprogramowania z aktywacją online różnie ustalają zasady korzystania z ich licencji.Jedni sprawdzają tylko czy klucz nie jest używany na innym systemie i jeśli nie to aktywujesz bez problemów, drudzy mają limit aktywacji tak jak jest np:w HitmanPro i jak już wyczerpiesz ten limit to musisz do nich napisać żeby "zwolnili" czyli zresetowali ilość aktywacji do 0.W HitmanPro można 5 razy a potem trzeba pisać do nich.W Pandzie trzeba założyć konto na ich stronie i tam dezaktywujesz licencje, nawet pobierasz indywidualny instalator z wbudowaną licencją.Zemana Antimalware też przypisuje się do komputera.

Pomysł z aktywacjami online jest dobry oczywiście jak się ma legalną licencję.

SKIBA

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4
OXYGEN THIEF napisał:
Aktywacje danego klucza są po prostu zliczane na serwerze aktywacyjnym.Serwer wie ile aktywacji było bo do danego klucza przypisany jest przeważnie numer SID.Ty aktywujesz licencję i do tej licencji jest przypisany twój komputer.Producenci oprogramowania z aktywacją online różnie ustalają zasady korzystania z ich licencji.Jedni sprawdzają tylko czy klucz nie jest używany na innym systemie i jeśli nie to aktywujesz bez problemów, drudzy mają limit aktywacji tak jak jest np:w HitmanPro i jak już wyczerpiesz ten limit to musisz do nich napisać żeby "zwolnili" czyli zresetowali ilość aktywacji do 0.W HitmanPro można 5 razy a potem trzeba pisać do nich.W Pandzie trzeba założyć konto na ich stronie i tam dezaktywujesz licencje, nawet pobierasz indywidualny instalator z wbudowaną licencją.Zemana Antimalware też przypisuje się do komputera.

Pomysł z aktywacjami online jest dobry oczywiście jak się ma legalną licencję.
Owszem, ale denerwujące to. Jak mają spiracić, to spiracą metodą server check bypass. Właśnie najlepszą metodą jest własny reset aktywacji na utworzonym koncie na stronie producenta oprogramowania, co mało osób z tego korzysta, a czasami na odpowiedź supportu w niektórych programach czekałem dość długo, ale to juz zależy od obsługi klienta. 4 dni temu napisałem o reset kodu aktywacyjnego do 3D Video Player i do tej pory nie mam odpowiedzi, a to już nie pierwszy raz. :k...... I jest też aktywacja bez limitów na jednym komputerze, tj. Rollback Rx C Pro posiada brak aktywacji na tej samej maszynie po reinstalacji, zaś do instalacji na drugiej maszynie jest wymagana aktywacja. Ja jednak przed kupnem programu kontaktuję się z supportem i pytam się o roadzaj aktywacji i limity aktywowania.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30627
Miasto
Trololololo
Dlatego niektórzy producenci olewają tego typu aktywację i albo nie blokują wcale lewych kluczy albo robią to tak jak kiedyś malwarebytes robiło czyli tworząc czarne listy kluczy wbudowane w program, teraz to chyba już zmienili bo dosyć prężnie się rozwijają.Revo Uninstaller Pro z tego co mi wiadomo też się przypisuje do sprzętu i żeby aktywować licencję na innym sprzęcie trzeba do nich napisać.W Większości support działa szybko a w takich sprawach najlepiej jest z nimi gadać na live chat'ach.

SKIBA

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4
OXYGEN THIEF napisał:
Dlatego niektórzy producenci olewają tego typu aktywację i albo nie blokują wcale lewych kluczy albo robią to tak jak kiedyś malwarebytes robiło czyli tworząc czarne listy kluczy wbudowane w program, teraz to chyba już zmienili bo dosyć prężnie się rozwijają.Revo Uninstaller Pro z tego co mi wiadomo też się przypisuje do sprzętu i żeby aktywować licencję na innym sprzęcie trzeba do nich napisać.W Większości support działa szybko a w takich sprawach najlepiej jest z nimi gadać na live chat'ach.
Jeśli takowy live chat jest. :jezyk Albo njalepszym rozwiązaniem jest logowanie się do konta z poziomu programu, np. w Nortonie czy Voodooshield albo DriverMax. Jeśli chodzi o aktywację online, to powinni zlikwidować limity, a nie sobie liczą za licencję np. na 3 PC ( 3-krotne aktywacje ) albo tak jak w programach Gilisoft po wpisaniu e-mail i klucza, automatycznie dezaktywujesz wczesniej aktywowaną licencję i to jest dobre.

Do góry