Aktywacja WIN 7 Problem

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Dziś kupiłem naklejkę z kodem aktywacyjnym z utylizowanego laptopa z WIN 7 Chome.Jak przeprowadzić aktywację na moim laptopie gdzie jest XPek aby wszystko działało i system był legalny?Czy jest w ogóle taka możliwość?Proszę o podpowiedz.Nośnik instalacyjny iso WIN 7 Chome posiadam,ale nie związany z kluczem z naklejki.

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
senior38 napisał:
Dziś kupiłem naklejkę z kodem aktywacyjnym z utylizowanego laptopa z WIN 7 Chome.Jak przeprowadzić aktywację na moim laptopie gdzie jest XPek aby wszystko działało i system był legalny?Czy jest w ogóle taka możliwość?Proszę o podpowiedz.Nośnik instalacyjny iso WIN 7 Chome posiadam,ale nie związany z kluczem z naklejki.
O jakiej legalności Ty piszesz :zaciesz Nie wystarczy kupić naklejkę żeby mieć legalny ststem. Jak to jest wersja Home to zapewne system dostarczony razem ze sprzętem czyli OEM więc nie jest to Retail tak więc dupa z legalności.

A

Anonymous

senior38 napisał:
zanim dokonałeś tego "okazyjnego" zakupu , trzeba było się o to zapytać tu na forum
a teraz...
a ile Cie to kosztowało ??

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
jorn napisał:
senior38 napisał:
zanim dokonałeś tego "okazyjnego" zakupu , trzeba było się o to zapytać tu na forum
a teraz...
a ile Cie to kosztowało ??
50 zł.poszło w błoto.

Bronksiak

Wygadany
Reakcje/Polubienia
3
Ja czytałem gdzieś na forum microsoftu, że aby system był legalny musisz posiadać 2 rzeczy : albo fakturę i naklejkę, albo dysk i naklejkę, albo fakturę i dysk na którym był sprzedany.

Ten system będzie legalny jak będziesz miał fakturę zakupu systemu lub sprzętu z tym systemem.

A

Anonymous

na przyszłość zanim zaczniesz kupować "okazyjnie" najzwyczajniej się pytaj czy warto , inaczej inni będą zarabiać na Twojej niewiedzy, a zakładam ze tego jednak nie chcesz :hippie

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Dziękuję wszystkim za informację. :dziękuję Człowiek całe życie się uczy a przy tym popełnia błędy.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
senior38 napisał:
Dziękuję wszystkim za informację. :dziękuję Człowiek całe życie się uczy a przy tym popełnia błędy.

Spokojnie kolego,wszystko może być :ok
sam posiadam na zbycie WIN 7 niestety 32 bit, choć podobno może być zamieniony na 64 też /nie jestem pewny/
ale wracając do Twojej sprawy
jest tak jeśli zakupiłeś już ten klucz i z pewnego źródła, możesz go aktywować na swoim kompie,
tylko aktywacja raczej tel.
piszę tak ,ponieważ sam o to pytałem u źródła czyli Microsoft i taką otrzymałem odpowiedź.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
andyxa napisał:
senior38 napisał:

Spokojnie kolego,wszystko może być :ok
sam posiadam na zbycie WIN 7 niestety 32 bit, choć podobno może być zamieniony na 64 też /nie jestem pewny/
ale wracając do Twojej sprawy
jest tak jeśli zakupiłeś już ten klucz i z pewnego źródła, możesz go aktywować na swoim kompie,
tylko aktywacja raczej tel.
piszę tak ,ponieważ sam o to pytałem u źródła czyli Microsoft i taką otrzymałem odpowiedź.
Ja mam właśnie system 32bit,ponieważ jest to laptop starszej daty i chciałem z XP przejść na WIN7.Dziękuję za słowa otuchy. :dziękuję

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 3 lipca 2012 roku (sprawa firmy UsedSoft konta Oracle Corporation), w którym orzeczono, że na terenie UE można legalnie odsprzedawać używane programy i oryginalne licencje. Była to wykładnia dyrektywy 2001/29/WE (art. 4 ust. 2), mówiącej, że prawo producenta oprogramowania do wyłączności na rozpowszechnianie wygasa wraz z pierwszą jego sprzedażą – nie ma tu żadnego wyjątku dla licencji OEM, przypisanych do sprzętu. W tym momencie pierwszą sprzedażą jest po prostu sprzedaż komputera z preinstalowanym Windows.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Wynika z tego, że będąc nieświadomym ludzikiem dokonałeś dobrego wyboru kupując naklejkę z tanim i co najważniejsze legalnym kluczem...ciesz się senior, że najpierw kupiłeś a potem zapytałeś na forum :jezyk

Do góry