Aktywny użytkownik forum w internecie to osoba publiczna

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30011
Miasto
Trololololo
Systematyczny udział w internetowych forach dyskusyjnych pozwala zaliczyć dyskutanta do osób uczestniczących w życiu publicznym. Ocenianie zachowań i wypowiedzi takiej osoby nie narusza jej dóbr osobistych.Sąd Apelacyjny we Wrocławiu wydał wyrok, w którym uznał, że osoba występujaca na internetowych forach musi liczyć się z tym, że granice dopuszczalnej krytyki w stosunku do niej będą szersze, gdyż jest ona osobą prowadzącą działalność publiczną.

Sędziowie stwierdzili, że osoba, która jest aktywnym użytkownikiem i uczestnikiem wirtualnej przestrzeni, komentatorem bieżących wydarzeń, która wypowiada się na różne tematy, a wśród uczestników forów dyskusyjnych jest postacią znaną i rozpoznawalną, może zostać zaliczona do grona osób publicznych. A wobec takich osób przy ocenie naruszeń dóbr osobistych należy stosować inną miarę aniżeli wobec osób prywatnych. Szersze są wobec nich także granice możliwej krytyki.

Zdaniem sądu apelacyjnego taka podwyższona granica dotyczy także osób, które prowadzą publicystykę w interencie. Co więcej, każdy uczestnik publicznej dyskusji odbywającej się za pośrednictwem sieci wyraża zgodę na ich ocenę przez uczestników. Czyni to poprzez samo wygłoszenie swych poglądów, zaprezentowanie swego stanowiska.

Przystępując do takiej dyskusji, można bowiem przewidzieć, że część wypowiedzi pozostałych forumowiczów będzie negatywna, niepochlebna, czy krytyczna. Nasilenie tych negatywnych ocen może być różnorakie.

Sędziowie uznali, że nie sposób zakreślić wyraźnej granicy i przewiedzieć, do którego momentu wypowiedź mieści się w granicach, które będą uznawane za dopuszczalną krytykę. Nie ma znaczenia, czy krytyka będzie wyrażana przy użyciu określeń na granicy dobrego smaku. Taka granica może być wyznaczona za każdym razem w indywidualnym przypadku.

za gazetaprawna.pl

Bardzo ciekawe,wychodzi na to że :arrow: :D jestem chyba osobą publiczną ;)

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
@OXYGEN THIEF
Przystępując do takiej dyskusji, można bowiem przewidzieć, że część wypowiedzi pozostałych forumowiczów będzie negatywna, niepochlebna, czy krytyczna. Nasilenie tych negatywnych ocen może być różnorakie.
Ja bym się bał na twoim miejscu :dziwak Ale zawsze możesz banować ;)

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30011
Miasto
Trololololo
Już było tu paru takich trolli,zebyś ty wiedział jakie ludzie komentarze piszą z chyba zazdrości ( oczywiście ich nie zatwierdzam )
Porażka :D

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
Bo pewnie nie wiedzieli że Szef ma zawszę rację(jak Jarek K. z PIS) i jest to prawda objawiona i jedyna :dziwak . Trzeba było zawiesić jak Jarek K. zawiesił Jakubiak. :dziwak

Olga

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
"Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo
nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż
twojsza. Że właśnie moja racja jest racja
najmojsza!" :dziwak :dziwak :dziwak

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Nie do końca zgadzam się z poglądem, że jestem osobą publiczną, jak piszę na różnych forach. Fakt, moje wypowiedzi mogą zostać różnie ocenione, ale przecież na forach nie piszę z imienia i nazwiska, tylko posługuję się nickiem.

Według mnie osobą publiczną jest prędzej założyciel jakiegoś forum, jego administrator i moderatorzy, a nie zwykły użytkownik.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
mac napisał:
Bo pewnie nie wiedzieli że Szef ma zawszę rację(jak Jarek K. z PIS) i jest to prawda objawiona i jedyna :dziwak . Trzeba było zawiesić jak Jarek K. zawiesił Jakubiak. :dziwak

i jak Donald T. z PO :) i jest to prawda objawiona i jedyna :dziwak Trzeba było ich załatwić jak Donald T. Geremka i Mazowieckiego, a potem Piskorskiego, Płażyńskiego i Olechowskiego. :)

ps. wszędzie ta biało-czarna propaganda się wdziera.
pozdrowionka. :dziwak

Do góry