Aplikacje/widgety z LG L9 II

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Właśnie zmieniłem tel wspomniany w temacie na LG Nexus 4 a jak wiadomo ten model jest dość ubogi w aplikacje.
Przyzwyczaiłem się do kilku apek z poprzedniego smartfona i chciałem dalej z nich korzystać na Nexusie ale nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość bo za ch... ekhm Chiny nie mogę ich znaleźć w Sklepie Google :(
Chodzi mi o:
- aplikację Pogoda wraz z widgetem
- aplikację Kalendarz wraz z widgetem kalendarz miesięczny
- aplikację Menadżer zadań
- aplikację Galeria
Czy można i skąd można pobrać, i zainstalować wspomniane apki ??
Będę bardzo wdzięczny za pomoc :piwko

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Dzięki, ale chodziło mi o namiary na te konkretne apki z LG L9 II. W Sklepie Google wpisywałem takie ogólniki w szukajce jak np. Pogoda, Pogoda LG itp ale w wynikach jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć tych konkretnych aplikacji :(

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Nexus 4 -chyba będzie miał update do Androida 5 jako czysty system googla, wiec radze zachować stock (czysty fabryczny system) , a co do apk- funkcja transfer danych z poprzedniego do nowego tel. przez wi-fi, bloototh przenosi wraz z SMS, zdjęciami, ustawieniami itp do nowego tel, wiec nie widzę problemu, poza tym: aplikacja v.4.0.0234.apk download w Google i po sprawie.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Nexusa już otrzymałem z wgranym Andkiem 5 więc co do zachowania czystego fabrycznego systemu to chyba "po ptokach".
Powiem tak, jest to mój drugi w dość krótkim czasie smartfon na Androidzie, który nadaje się do czegoś więcej niż dzwonienia. Andka praktycznie nie znam, powoli staram się go jakoś ogarniać więc w razie głupich pytań z mojej strony proszę bez nerwów :zawsty
Coś związanego z transferem danych na nowy sprzęt zdaje mi się, że w mojej L9 widziałem, więc raczej sprawa danych powinna pójść bezproblemowo. Dobrze bo muszę wymienić kartę SIM na microSIM więc przepadły by mi wszystkie kontakty a tak to przerzucę je bezpośrednio na nowego fona :)
Nie rozumiem tylko tego:
poza tym: aplikacja v.4.0.0234.apk download w Google i po sprawie.
Mógłbyś jakoś rozwinąć ten wątek ??

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Trudno będzie zastąpić identycznymi apkami, bo to są częściowo "grzebnięte" przez LG, wpisane w ich "launchera". Mogą być po prostu niedostępne jako samodzielne apki. Musisz szukać podobnych.

Dziś jest "czarny piątek" więc jest trochę przecen na google play może warto znaleźć płatny, dobry odpowiednik za grosze. Wiem, są odpowiedniki darmowe, więc po co ..... ale mnie bardzo denerwują wyświetlane reklamy .....
Z ciekawych:
kalendarz:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
ja używam :

ale że nie ma przeceny to droższy jest
pogoda: np

w zasadzie to wpisz "weather" i apek z widgetami jest sporo. Trzeba wybrać taką, żeby miała Twoją lokalizację bo z tym bywa różnie.
galeria: np

menadżer zadań powinien być wbudowany w system, jeśli nie to też jest sporo zamienników, nie uzywam, więc nie podpowiem.
menadżer plików to jak dla mnie jest tylko 1 [

odtwarzacz muzyki: poweramp

program pocztowy: aquamail

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
No właśnie tak myślałem, że może być problem z identycznymi aplikacjami :( szkoda, bo do tych już się przyzwyczaiłem. No ale może metodą prób znajdę coś prostego i podobnego do dotychczas używanych.
Jakichś wielkich wymagań nie mam ale tak jak kolega Conti wspomniał też nie lubię reklam w niektórych darmowych aplikacjach.
Co do galerii to chyba znalazłem coś co by mi odpowiadało ale zobaczymy jak to będzie w użytku.
Aplikacji pogodowych jest multum a mi zależy na czymś prostym spełniającym to do czego zostało zainstalowane czyli ma pokazywać pogodę, bez żadnych udziwnień typu wszystko w jednym a tak na prawdę nic konkretnego...
Podobnie sprawa ma się kalendarza.
Menadżera zadań jakoś w tym Nexusie nie widzę wbudowanego :scratch Mimo, że ten fon ma dość okazałą pamięć ram to nie lubię jak mi jakieś apki użyte przez chwilę w niej zalegają. Na obecnym LG L9 wchodziłem sobie właśnie w menadżer zadań i "ubijałem" takie pozostałości i w tym fonie chciałbym podobnie.
Nie masz przypadkiem Migrate.apk? To jest apka dla Ciebie...
Do migracji rzeczy typu kontakty, zdjęcia, smsy coś tam mam fabrycznie dodanego do L9 :)

aaa właśnie takie pytanko mam
Jak to jest z zakupionymi aplikacjami w Sklepie Google, nie ma problemu jeśli aplikacja została zakupiona i aktywowana na jednym urządzeniu a potem chcę jej używać w pełnej wersji, tak jak w moim obecnym przypadku, na nowym smartfonie ??

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Możesz używać na wszystkich urządzeniach podpiętych pod twoje konto Google. Programy sa podpięte pod konto Google a nie pod urządzenie (chociaż chyba sa sporadyczne wyjątki). Zresztą wszystko co podepniesz pod konto Google (urządzenia) pozostaje na wieki, chyba że ostatnio coś zmienili. Google często zmienia jakieś pierdoły w umowie, ustawieniach itp, chyba nikt tego nie ogarnia.

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
eMCe napisał:
Właśnie zmieniłem tel wspomniany w temacie na LG Nexus 4 a jak wiadomo ten model jest dość ubogi w aplikacje.
Przyzwyczaiłem się do kilku apek z poprzedniego smartfona i chciałem dalej z nich korzystać na Nexusie ale nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość bo za ch... ekhm Chiny nie mogę ich znaleźć w Sklepie Google :(
Chodzi mi o:
- aplikację Pogoda wraz z widgetem
- aplikację Kalendarz wraz z widgetem kalendarz miesięczny
- aplikację Menadżer zadań
- aplikację Galeria
Czy można i skąd można pobrać, i zainstalować wspomniane apki ??
Będę bardzo wdzięczny za pomoc :piwko
To teraz ja się trochę pomądrzę :p
Jakiś czas temu miałem podobną sytuację, gdy zmieniałem w mojej Xperii Tipo system z Androida 4.0.4 (firmowy) na nowszego 4.1.2 (Cyanogenmod 10). CM10 ma innego launchera, niż daje Sony - używa Trebucheta, w niemal każdej wersji i na każdym telefonie. Okazało się wtedy, że bardzo ładne widgety pogodowe od Sony nie są nigdzie dostępne + nie działają na tym launcherze. I generalnie sprawa właśnie o to się rozbija - trzeba mieć launcher, jaki dawał producent, aby tamta wersja widgetu pogodowego zadziałała.
I generalnie znowu, wszystko zależy od tego, jak bardzo się boisz / potrafisz / chcesz / zależy Ci na modyfikowaniu swojego telefonu. Otóż - aby jakakolwiek z tych zabawek działała, musisz mieć w telefonie roota. Inaczej się nie da. Nie wiem, na jakim poziomie jesteś, ale wnioskując z pytania, jesteś zwykłym userem, w przeciwnym wypadku raczej trafiłbyś na rozwiązanie sam (jeśli się mylę, przeprosiny! :dziękuję ).
Root = zazwyczaj strata gwarancji. Na Androidzie 5.0 do tego nie jest to zbyt stabilne, aby go robić, ale się da - wszystko zależy od modelu telefonu, trzeba by było poszukać (trafiłem na ten post przypadkiem, jest dość późno i piszę z telefonu, ale gdybyś był zainteresowany, PM-nij do mnie, to pomogę szukać) sposobu.
Ale do rzeczy - jak najbardziej, większość z aplikacji jakich szukasz zadziała, ludzie z Biblii dla modderów już dawno przeportowali cały launcher z LG, jak i widgety dla innych telefonów:

Wystarczy: zrobić roota, a potem można próbować instalować i powinno Ci śmigać :) Kwestia tylko tego, czy chce Ci się w to pobawić. Na początku sam się bałem, ale teraz powiem Ci, że moim zdaniem Android najlepiej służy właśnie, gdy masz roota i jesteś w stanie dokładnie kontrolować jego działanie... :papież

Conti napisał:
pogoda: np

Dzięki - chyba tego szukałem na tablet dla rodzinki! ;) :yes master

Do góry