Błędy instalacji VirtualBox-3.2

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
Rzacholecki Las :D
Witam.
Nie bardzo wiem gdzie to umieścić więc tutaj to wrzucę :D

Podczas instalacji najnowszego VirtualBox-3.2 wywaliło mi kilka [z 5 albo nawet 6] takich oto ostrzeżeń:

2ue1og5.jpg

Wy też tak mieliście? Mam oryginał XP, nie modyfikowałem systemu, wszystkie usługi są jeszcze włączone, system stawiany zupełnie niedawno :)
Mimo wszystko program instaluje się, wychodzi na to, że mogę też utworzyć bez przeszkód maszynę virtualną... Tylko czy to działać będzie...?
Jakieś pomysły? Wskazówki?
Pozdr.

Naits

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
takie błędy często występują przy sterownikach które nie są podpisane

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
myślę że program w obecnej wersji nie jest do końca kompatybilny z windowsem xp, albo twój system jest bez jakiegoś dodatku np service packu.
lub nie podpisany sterownik

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
Czytałem gdzieś, że procesor musi obsługiwać funkcję wirtualizacji. U mnie to wygląda tak gdy zerkam w Evereście:

16bx1k0.jpg

Może mieć to wpływ na to wszystko? Pytałem tez na innym forum ale nie wiedzieli... :/

Może w tym problem...

Naits

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
nie tam, mój też obsługuje wirtualizacje a zdarza sie czasem zwłaszcza na sterownikach nvidia które nie są WHQL
ale i czasem na programach starszych, Mimo to kontynuuj i powinno chodzić

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
No właśnie nie wiem czy tak do końca u mnie tą wirtualizację obsługuje, bo w jednym punkcie pisze, że obsługuje a w drugim, że nie i nie wiem co jest co i czy to może mieć wpływ na tą instalację oraz późniejsze działanie programu. Chciałem potestować sobie zabezpieczenia na paczuszce z zagrożeniami. Chyba jednak najpierw zrobię obraz systemu :D

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Przy komunikatach możesz spokojnie dawać Mimo to kontynuuj, żeby sprawdzić czy Twój CPU obsługuje wirtualizacje pobierz program
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
i zobacz czy w polu instrukcji masz AMD-V lub VT-x (AMD-V przy procesorze od AMD, a VT-x przy procesorze Intel), albo podaj tu model procesora i jego rewizję. Obsługa wirtualizacji przez procesor podnosi troszkę komfort pracy na maszynkach wirtualnych.

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
U mnie jednak chyba to nie pójdzie, pewnie przez brak tej wirtualizacji w procku. Po skonfigurowaniu maszyny wirtualnej uruchamiam ją, otwiera się okno wirtualnej maszyny i...

b5sk7t.jpg

Po restarcie to samo.
...a szkoda.
Zaraz sprawdzę te skróty. Właśnie nie byłem pewny jak sprawdzić to czy mój procek to obsługuje. A z tym programem też nie miałem wcześniej do czynienia...

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
W polu instrukcji mam jedynie:

MMX,SSE (1,2,3,3S),EM64T

...i tyle

To już wszystko jest jasne.
Dzięki wszystkim za komentarze i pomoc.
Nie wiedziałem jak mam sprawdzić czy mam tą funkcję. No trudno :)
Pozdrawiam.

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Wirtualizacji nie masz o czym świadczy brak podświetlenia ikony z chipem V w VirtualBox i brak tej instrukcji w CPU-Z, błąd który pokazujesz jest najprawdopodobniej spowodowany brakiem płyty instalacyjnej z systemem w wskazanym napędzie do instalacji wirtualnego systemu.

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
SE7EN piszesz:

Obsługa wirtualizacji przez procesor podnosi troszkę komfort pracy na maszynkach wirtualnych.

...czyli brak tej instrukcji VT w procesorze nie oznacza wcale braku możliwości z korzystania z programu VirtualBox [bo powiedziano mi, że bez virtualizacji procka mi program nie ruszy i dlatego to sprawdzam] Ten brak więc tylko po prostu obniża komfort pracy na wirtualnej maszynie i tyle?

Czyli muszę tam teraz zainstalować dopiero Windowsa? Myślałem, że program sobie to jakoś przechwyci... Czy coś... Trochę inaczej sobie to wyobrażałem... :)

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
No wygląda na to, że to u mnie będzie raczej działać :) Pojawiły się jeszcze tylko jakieś małe błędy z memory coś tam podczas instalacji systemu, ale z tym spróbuję sobie już poradzić, lecz już nie teraz, za późno jest :D

SE7EN, strasznie dzięki za naprowadzenie na dobry trop, dzięki za pomoc :)
Pozdrawiam.

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
VirtualBox nie wymaga sprzętowej wirtualizacji do prawidłowej pracy, spokojnie wystarcza mu przeważnie programowy odpowiednik, jest to dokładniej opisane
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
(w języku angielskim).

Do góry