Bootowalny pendrive

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Lapek z win xp home, prawdopodobnie padnięty napęd cd/dvd bo mieli i mieli a nie otworzy żadnej płytki, te same płyty na żony kompie otwierają się bez problemów. Chciałbym przy użyciu win xp home edition stworzyć bootowalny pendriwe z systemem, z tego co słyszałem przy użyciu win vista i wyższych nie ma z tym problemów ale xp nie mogę znaleźć odpowiedniego softu, a nie chce mi się testować po kolei różnych programów.

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa
Bootowalny pendrive USB bez softu:

1.Uruchamiamy (cmd) jako Administrator
2.diskpart
3.list disk
4.select disk (wybieramy nasz dysk lub pendrive)
5.clean
6.create partition primary
7.active
8.format fs=fat32 quick
9.assign
10.exit

Teraz pora na kopiowanie plików instalacyjnych do pamięci pendrive'a. z płyty DVD lub Wirtualnego napędu. Kopiujemy wszystkie pliki oraz katalogi (np. metodą przeciągnij i upuść). W tym przypadku są to pliki Windows np... 8.1, ale również dobrze sprawdzi się to np. z Windows XP oraz Windows 8,7

Proste skuteczne i działa.

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Armaros napisał:
Bootowalny pendrive USB bez softu:

1.Uruchamiamy (cmd) jako Administrator
2.diskpart
3.list disk
4.select disk (wybieramy nasz dysk lub pendrive)
5.clean
6.create partition primary
7.active
8.format fs=fat32 quick
9.assign
10.exit

Teraz pora na kopiowanie plików instalacyjnych do pamięci pendrive'a. z płyty DVD lub Wirtualnego napędu. Kopiujemy wszystkie pliki oraz katalogi (np. metodą przeciągnij i upuść). W tym przypadku są to pliki Windows np... 8.1, ale również dobrze sprawdzi się to np. z Windows XP oraz Windows 8,7

Proste skuteczne i działa.

Na razie robię metodą podaną przez Grafa tz. Rufusem, jeszcze trochę to potrwa i mam nadzieję że zadziała.
Czy możesz na wszelki wypadek opisać mi dokładniej co i jak, bo niby jest wypunktowane, ale wydaje mi się że jak zacznę korzystać z wiersza poleceń i wpisywać po kolei te komendy, to się pewnie na czymś zawieszę.
Poproszę jak dla kompletnego laika :dziękuję

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa
No własnie prościej sie nie da :wariat
Poprostu kopiujesz te wpisy do konsoli wiersz poleceń
krok po kroku. Zobaczysz że to proste ja zaczynałem
od DOS-a to dopiero była jazda . :jezyk

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Potwierdzam. Metoda Amarosa działa. W ten sposób tworzyłem bootowalne peny. Ale można też spróbować za pomocą narzędzia o nazwie Win7-USB_DVD tool. Niewielki, prosty w obsłudze sofcik, gdzie rzecz cała sprowadza się do kilku kliknięć i paru minut czekania. W ten sposób stworzyłem na własny użytek peny z Win7 i Win8. Zaleta jest taka, że instalacja z pendrive trwa krócej. Można spróbować i z XP, a nuż widelec - choć powtarzam: nie sprawdzałem w praktyce, pewności nie mam.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30610
Miasto
Trololololo
Rufus jak ktoś już wyżej napisał.

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
No i właśnie dzięki Rufusowi udało się :yahoo choć muszę przyznać że Rufus pendrive Kingston DTSE9 przygotował odpowiednio ale pen nie chciał bootować i tak dwa razy go przygotowywałem, potem użyłem DataTraveler 100 G3 i poszło jak z płatka.
Dziękuję wszystkim za pomoc

Do góry