Brak zasięgu GSM w całym domu

elai90

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Witam :england
Od bardzo długiego czasu mam ogromny problem z zasięgiem u siebie w domu. W sumie to mam go od zawsze. Ja mam w Pleju i musze wychodzić na dwór żeby móc zadzwonić tudzież wysłać smsa.
Nie wiem czemu np. jak siedzę przy oknie i chce zadzwonić to nie mam zasięgu, jak otworze okno mam już prawie full 3g. Ja mam w Play, reszta rodziny w Orange. Wszyscy mamy ten problem.
Czy może ktoś mi pomóc w tym temacie? :zawsty :dziękuję

A

Anonymous

elai90 napisał:
Witam :england
Od bardzo długiego czasu mam ogromny problem z zasięgiem u siebie w domu. W sumie to mam go od zawsze. Ja mam w Pleju i musze wychodzić na dwór żeby móc zadzwonić tudzież wysłać smsa.
Nie wiem czemu np. jak siedzę przy oknie i chce zadzwonić to nie mam zasięgu, jak otworze okno mam już prawie full 3g. Ja mam w Play, reszta rodziny w Orange. Wszyscy mamy ten problem.
Czy może ktoś mi pomóc w tym temacie? :zawsty :dziękuję
Proponuję podjąć kontakt z operatorem, bo przyczyn Twojego problemu może być wiele i tylko wykonanie odpowiednich pomiarów przez techników może wskazać właściwe rozwiązanie.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Przyczyn może być wiele ale rozwiązanie tylko jedno..

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Co może zrobić twój operator? ...pewnie nic ale jeśli będzie chciał i Ty nie odpuścisz to może i to
Co jednak zrobić w sytuacji, gdy w miejscu naszego zamieszkania lub w pracy nie mamy zasięgu? Należy zwrócić się do dostawcy usług. Operatorzy czasami instalują własne repeatery, jeśli stwierdzą, że jest to uzasadnione biznesowo. Koszt jednego urządzenia to 4–5 tys. zł. Orange idzie krok dalej i od lutego 2013 r. oferuje klientom femtokomórkę, czyli mininadajnik, który zapewnia zasięg 3G wewnątrz budynku. Wadą rozwiązania jest to, że urządzenie musi być podłączone do internetu. Ponadto użytkownik wiąże się umową, płaci operatorowi miesięczny abonament w wysokości ok. 25 zł oraz ponosi koszt instalacji w wysokości 430,50 zł.
dodatkowe info

Zobacz też czy przełączenie komóry z 3g na 2g poprawi zasięg

A

Anonymous

Ja miałem kiedyś podobny problem i po zgłoszeniu do operatora zostali wysłani technicy, pogrzebali coś na BTS-ie i problem zniknął.
W tym przypadku jednak, problem może leżeć w konstrukcji domu/mieszkania.

A

Anonymous

ktośtam napisał:
Ja miałem kiedyś podobny problem i po zgłoszeniu do operatora zostali wysłani technicy, pogrzebali coś na BTS-ie i problem zniknął.
W tym przypadku jednak, problem może leżeć w konstrukcji domu/mieszkania.
Czynników może być więcej. Nie tylko materiały z których zbudowany jest dom. Jak daleko jest najbliższa stacja bazowa? Jakie jest ukształtowanie terenu oraz jakie są w tym miejscu warunki naturalne?

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
PLAY (w wersji prepaid, nie wiem czy abonament też) działa też na nadajnikach Plusa i T-Mobile. Można przełączyć na któryś z nich. Przełaczenie z 3g na 2g też zwiększa zasięg (przynajmniej u mnie).

A

Anonymous

Elvis_JXL napisał:
PLAY (w wersji prepaid, nie wiem czy abonament też) działa też na nadajnikach Plusa i T-Mobile. Można przełączyć na któryś z nich. Przełaczenie z 3g na 2g też zwiększa zasięg (przynajmniej u mnie).
Gdzieś czytałem, że najlepsze efekty daje przełączenie "na sztywno" na nadajniki Plusa ale niestety nie jestem w stanie w żaden sposób tego potwierdzić.

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
@ktośtam
Ja tak właśnie mam. Karta w Play, ale korzystam z zasiegu T-Mobile bo u mnie jest najlepszy.

Do góry