Burze dziesiątkują elektronikę. Jak się zabezpieczyć?

vonz

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
7
Sezon burzowy w pełni. Każdego dnia w różnych regionach kraju szaleją błyskawice. Gwałtowne burze z piorunami po raz kolejny dały znać o sobie tego lata, powodując szkody w wielu domach. Wyładowania atmosferyczne mogą być groźne nie tylko dla ludzi, ale również dla naszej elektroniki. Często skomplikowane urządzenia ulegają uszkodzeniu właśnie podczas burzy. Musimy być świadomi, iż tego typu usterki nie są naprawiane w ramach udzielonej na sprzęt gwarancji. Zatem w jaki sposób uchronić cenną i wrażliwą na wyładowania atmosferyczne elektronikę?
Podstawą naszego bezpieczeństwa będzie instalacja odgromowa w postaci piorunochronów, której niestety nadal wiele domów nie posiada. W przypadku bezpośredniego trafienia piorunem w budynek, piorunochron odprowadza energię błyskawicy wprost do gruntu. Niestety olbrzymia energia błyskawicy trafiającej w dom, obok niego lub pochodzącej z wyładowania między chmurami nad budynkiem, nadal może spowodować przepięcie w sieci energetycznej czy telekomunikacyjnej. Grozi to uszkodzeniem wrażliwej na skoki napięcia elektroniki, takiej jak sprzęt RTV i komputery. Co ciekawe, uszkodzeniu mogą ulec urządzenia znajdujące się w promieniu nawet 1,5 km od miejsca, w które trafił pioru
Stosuj listwy sieciowe z zabezpieczeniami
Podłączając w domu sprzęt elektroniczny radzimy stosować zabezpieczenia przeciwprzepięciowe. Wydatki poniesione na ich zakup z pewnością będą niższe, niż koszt naprawy lub wymiany sprzętów, które uległy uszkodzeniu wskutek wyładowania atmosferycznego. Specjalne listwy sieciowe zapewniają bezpieczeństwo naszym urządzeniom w sytuacji wystąpienia przepięć w sieci elektrycznej. Do niektórych dołączane jest nawet ubezpieczenie sprzętu na z góry określoną kwotę, np. 10 tys. zł. Podczas gwałtownych burz z piorunami rozsądnym rozwiązaniem jest, w miarę możliwości, całkowite odłączenie sprzętu od zasilania. Jednak zagrożenie ze strony sieci energetycznej to nie wszystko. Często nasz komputer jest podłączony do internetu za pomocą kabla sieciowego, na którym również mogą wystąpić przepięcia. Mogą one doprowadzić do uszkodzenia portu LAN lub całego sprzętu. Nie należy zapominać także o modemach, do których mamy wpiętą linię telefoniczną lub kabel od naszego operatora. Przepięcia mogą doprowadzić do zniszczenia urządzenia sieciowego i sprzętów do niego podłączonych, dlatego warto stosować listwy zabezpieczające z odpowiednimi gniazdami sieciowymi lub po prostu odłączać kabel.
Jak uchronić się przed utratą cennych danych?
Uszkodzenie sprzętu elektronicznego i narażenie na dodatkowe wydatki związane z jego naprawą lub wymianą to nie jedyne następstwa ekstremalnej pogody panującej każdego roku od czerwca do września. Oprócz strat w sprzęcie, użytkownicy mogą ponieść także, często trudne do oszacowania, straty w danych zgromadzonych na nośnikach pamięci. Być może zniszczenie nowego laptopa nie będzie tak uciążliwe, jak utrata wszystkich danych zgromadzonych na jego dysku twardym. Warto pamiętać, aby systematycznie wykonywać kopie bezpieczeństwa naszych danych. Problem jest realny i może dotyczyć również nas. Każdego roku, firmy odzyskujące dane, w sezonie burzowym odnotowują kilkukrotny wzrost zleceń, także lepiej się zabezpieczyć.

Wydaje wam się, że to nie może spotkać was?
zródło:wp.pl
osobiscie miałem taką historię.piorun strzelił w stację trafo kilometr od m-ca zamieszkania
i poleciała mi płyta w blaszaku i poleciał router w niepamięć
od tej pory jestem przewrażliwiony na tym punkcie

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
A ja osobiście straciłem cały sprzęt tj. 1 PC wraz z monitorem, a w drugim PC kartę sieciową na płycie głównej. Za wcześnie włączyłem zasilanie które zwykle wyłączam na czas burzy i pech chciał, że jeden zbłąkany piorun w tym czasie uderzył. Od tamtej pory oprócz listwy mam zasilacz awaryjny tzw. UPS w porównaniu z ewentualnymi stratami wydatek i tak jest niewielki bo zaledwie kilkaset złotych. Oprócz zabezpieczenia przed burzą UPS jest dobrym zabezpieczeniem przed nagłym wyłączeniem prądu lub zanikiem napięcia, które także może doprowadzić do uszkodzenia sprzętu lub utraty danych.

merkaba

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
18
ja też wyłączam kompa ale to przez kumpla bo mu piorun spalił płytę główna po kablu telefonicznym akurat tam nie miał zabezpieczenia

Do góry