Ciągłe aktualizacje sprawiły, że nienawidzimy Firefoxa

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30029
Miasto
Trololololo
Tak twierdzi były pracownik Mozilli. I chyba ma rację.

Jono DiCarlo, były pracownik Mozilli, napisał to, o czym wiele osób myśli. Ciągłe wydawanie aktualizacji do Firefoxa sprawia, że przeglądarka traci popularność. DiCarlo twierdzi między innymi, że większość osób nienawidzi pobierania ciągłych poprawek do tej przeglądarki, a same aktualizacje zrujnowały zarówno ją jak i jej reputację.

W swoim wpisie DiCarlo wymienia trzy bardzo duże wady przeglądarki, a w zasadzie aktualizacji do niej. Pierwsza to pobieranie poprawek i późniejsze restartowanie aplikacji, co przerywa pracę - to, co aktualnie robiliśmy. Druga to fakt, że poprawki często psują dodatki, które wcześniej zainstalowaliśmy lub opcje, z których korzystaliśmy. Trzecia to zmiany interfejsu, które sprawiają, że programu uczymy się na nowo przez co znów tracimy czas.

Autor tekstu twierdzi nawet, że przeprowadził sondę wśród swoich znajomych z kręgów akademickich i praktycznie wszyscy powiedzieli, że przeszkadza im dokładnie to, co wymienia.

I rzeczywiście, były pracownik Mozilli ma rację w tym, co pisze. Ja sam przez kilka lat korzystałem właśnie z Firefoxa, ale w końcu go porzuciłem. Nie przeszkadzały mi nawet ciągłe aktualizacje, ale odniosłem wrażenie, że program jest coraz mnie stabilny, zawiesza się bez powodu, a przy okazji działa wolniej i generalnie nie jest tak wygodny jak kiedyś. Moją nową przeglądarką stał się Chrome i póki co jestem zadowolony.

A ty? Masz podobne doświadczenia, zmieniłeś przeglądarkę? A może korzystasz właśnie z Firefoxa i nie możesz o nim powiedzieć praktycznie niczego złego?

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Były pracownik i wszystko jasne :wariat Bez przesady,lisek nie jest taki zły,co prawda na co dzień korzystam z Opery ale Firefoxa też nieraz odpalam,miałem sporadycznie zwiechy ale wyłączenie plugin-containera korzystnie wpłynęło na stabilność tej przeglądarki.
Chrome ? Szpiegom mówimy stanowcze : nie :ok

A

Anonymous

Próbowałem zdradzać liska ale nic z tego nie wychodziło, dla mnie to jedyna przeglądarka :wariat

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Próbowałem zdradzać liska ale nic z tego nie wychodziło, dla mnie to jedyna przeglądarka :wariat
Również podpiszę się pod tym twierdzeniem, nie mniej jednak od ponad roku staram się opierać na IRON-nie, jest znacznie szybszy :) Co by nie narzekać gdy potrzeba coś "zassać" FF jest NUMERO UNO :klawik.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
U mnie też lis gości na kompie od samego początku i nie zanosi się na żadne zmiany a tym bardziej na przesiadkę na...
:chory GChrome :chory Nie mogę zrozumieć ludzi wychwalających GCH za to że uruchamia się o 1-2 sekundy szybciej niż lis że wczytuje strony o 0.1 sekundy szybciej niż lis itp ...a prywatność ...to się nie liczy ??
Lis jest otwarty stoi za nim społeczność a google i te ich cuda to wiadomo :chory
Hornet
Święte słowa prawicie kolego Hornet to całe google to jedno wielkie g***o :szef

A

Anonymous

Ja również próbowałam kilka razy zdradzić FF na rzecz opery oraz google chrome, ale nic mi z tego nie wyszło, zawsze wracałam do Firefoxa i teraz już nawet nie staram się przesiadać z tej przeglądarki, firefox już chyba zostanie dla mnie numerem jeden

Masz rację

terieron

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
7
Mam go do zawsze i raczej nie można go "zdradzić", jak i ideii.Bo to chyba ostatni bastion społeczności jeszcze nie całkiem skażonej komercją.Jeżeli już ktoś sugeruje kasę-to jak w przypadku wtyczek-jest to sugerowana forma dotacji. Lisek czasami trochę kicha i parska, podkula rudą kitę i jest niewyraźny jak na Chytruska.Wtedy pędzę go do nory na jakiś czas "katując" się IE.
Ostatnio miało to miejsce 2x: Kiedy filtry Adblock Plus się nieco sprecliły, co w konsekwencji dawało możliwość szybkiego treningu ręki w zamykaniu wszelkiej maści wyskakujących reklam i flashowych okienek, zanim przyczytało sie jedno zdanie wiadomości na polskich portalach informacyjnych.Druga zaraz po aktualizacji flasha-kichał i zacinał się, co skończyło sie po aktualizacji do 13.0.1 .
Ale zauważyłem, że znowu wariuje przy wyłączaniu:Exception EaccessViolation in module ntdll.dll AT 000222B2.Access violation AT adress 774722B2 in module’ntdll.dll’ .Write of adress 000000008. Co chyba ma związek z wtyczkami i można zlikwidować resetem profilu.

Do góry