Ciekawostki na temat najlepszych na świecie szwajcarskich serów

Lucca

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
13 Grudnia 2012
Posty
1142
Reakcje/Polubienia
1279
Miasto
Kraków
Szwajcarski eksperyment z dźwiękiem, który sprawia, że ser jest smaczniejszy.
Czy istnieje serowa muzyka .:szydera:szydera

Muzyka może tworzyć uczucia, docierać do ludzi i wywoływać emocje, docierać do zmysłów w

sposób, który może sprawić, że ludzie będą się uśmiechać, płakać lub skakać w radości , a sery ?:szydera:szydera

To nie news z 1 kwietnia tylko Projekt - "Sonic cheese: experience between sound and gastronomy" - pokazuje, że siła muzyki może wpływać na rozwój, cechy, a nawet smak sera.

Bakterie są odpowiedzialne za powstawanie smaku sera, wraz z enzymami, które wpływają na jego dojrzałość, o jakości decyduje też wilgotność, temperatura i składniki odżywcze . Okazuje się jednak ,że nie tylko .




Szwajcarski producent serów przeprowadził eksperyment, aby przetestować wpływ muzyki na Emmental, jeden z najsłynniejszych serów w Szwajcarii,sery dojrzewały przy dźwiękach legend rocka Led Zeppelin i legend hip hopu A Tribe Called Quest.

I może uzyskamy odpowiedz jak muzyka rock'n'roll'owej , hard rockowa , flamenco , czy hip hop,techno ,czy klasyczna muzyka Mozarta wpływa na smak sera ?

Odpowiedz uzyskamy po nowym roku ,kiedy proces dojrzewania serów będzie ukończony .

Pokuszę się stwierdzając ,ze tak . W artykule przytoczono wypowiedz Michael Harenberga, dyrektora Uniwersytetu Muzycznego w Bernie , który stwierdził, że istnieje dziedzina zwana sonochemią, która analizuje wpływy fal dźwiękowych i efekt dźwięku na ciała stałe."

Badania naukowców zajmujących się sonochemią ,polegały na uzyskaniu odpowiedzi na pytanie :w jaki sposób ultradźwięki mogą wpływać na reakcje chemiczne.

I drugie pytanie ,czy efekty te są mierzalne nie tylko przez kubki smakowe ?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A tu jest produkcja serów

 
Ostatnia edycja:
Do góry