Czy kompresja wpływa na jakość?

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Chcę np. spakować 7zip-em folder ze zdjęciami i filmikami, aby komuś wysłać. Jeśli wybiorę maksymalną kompresję, to czy te zdjęcia i filmiki po rozpakowaniu będą w oryginalnej jakości?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30546
Miasto
Trololololo
Tak będą w oryginalnej jakości tylko kompresja będzie trwała dłużej.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dziękuję za odpowiedź. Co do czasu trwania, to nie widzę tam żadnej opcji wyboru. Są tylko stopnie kompresji i metody. Wybrałam maksymalną ale po spakowaniu plik ważył tyle samo co niespakowany folder. Jaką metodę i stopień wybrać, aby ważył mniej?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30546
Miasto
Trololololo
im wyższy stan (poziom) kompresji tym kompresja trwa dłużej i po spakowaniu plik powinien być mniejszy.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
No trwała długo, ale co mi po tym, skoro waga pozostała taka sama? Wybrałam stopień maksymalny, resztę zostawiłam domyślnie. Może powinnam coś zmienić?
zrzut:
kmprs.png

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Wszystko zależy od tego jakie pliki kompresujesz. W przypadku filmów czy zdjęć, rozmiar po kompresji niewiele się zmieni bo np. JPEG to już jest obraz skompresowany i więcej się nie da.

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Zgadzam się z przedmówcą, poza tym patrząc na ustawienia programu które "wrzuciłeś" ja bym spróbował zaznaczyć:
Kompresuj pliki współdzielone

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dziękuję, ale tam więcej zajmują te filmiki (MP4) niż zdjęcia. Generalnie to nie jest tak duży ten folder, tylko ja mam słaby upload, a chciałam szybko wysłać. No trudno, obejrzy se jutro :p

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30546
Miasto
Trololololo
ten program FILEminimizer Pictures do kompresji zdjęć naprawdę dużo daje bo z zdjęcia ważącego np: 3MB zrobi zdjęcie ważące 0,3MB

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dzięki, w takim razie sobie zainstaluję, ale to już na przyszłość, bo teraz już się wysyła (aktualnie jest 40%, więc nie tak źle) :)

Do góry