Na mój chłopski rozum: Chmura danych pozwala na synchronizację w każdej chwili tych danych na serwerze i na komputerze. Chomik jest serwerem, który takiej opcji nie posiada, wręcz przeciwnie, żeby pobrać dane trzeba mieć odpowiednią ilość kredytów. Chmura pozwala na dostęp do twoich danych na osobistym kompie z dowolnego miejsca i komputera na świecie dzięki synchronizacji Chomik to zbiór poprzednio przesłanych na serwer danych i nie ma nic wspólnego z tym co mamy w tej chwili na kompie.
Od razu mówię, że ja nie jestem ekspertem jeżeli chodzi o chmury obliczeniowe i mogę coś przekręcić, napiszę tak jak ja to rozumiem, ale jeżeli ktoś zobaczy, że się pomyliłam i piszę bzdury to bardzo proszę mnie poprawić.
Chomikuj nie działa w chmurze, wiadomo to, przede wszystkim dlatego, że o cloud computning mówią teraz wszyscy i jak tylko jakiś serwis działa w chmurze to można być pewnym tego, że informacja o tym szybko zostanie dodana na stronę (najczęściej w nagłówku) gdyż kiedy serwis działa w chmurze to jest od razu uważany jest za taki… pro. (ja tak nie uważam, ale wystarczy poczytać komentarze na stronach gdzie rozmowa tyczy się właśnie chmury obliczeniowej.
Poza tym z tego co udało mi się wyczytać to taki hosting w chmurze wyróżnia to, że operacje na wszystkich zamieszczonych tam plikach możemy wykonać bezpośrednio na tej stronie tj. na tym dysku w chmurze. Brzmi może trochę zawile, ale nie potrafię tego ubrać inaczej w słowa dlatego dam przykład.
Mamy sobie jakiś dysk w chmurze, przykładowo dysk google, na pulpicie mam archiwum w formacje RAR
W archiwum znajduje się dokument w formacie docx, wrzucę teraz to archiwum na dysk google czyli:
Kiedy plik już się wrzuci i kliknę na niego, to otwiera mi się kolejna karta, a na niej zostaje wyświetlony wrzucony w archiwum plik
Mogę go teraz bez problemu otworzyć
Podobnie jest na skydrive, tyle, że tam nie możemy otworzyć archiwum i zobaczyć co kryje się w środku. Ale dokument tekstowy możemy otworzyć w chmurze za pomocą word Web App
Podgląd dokumentu:
Edycja dokumentu w chmurze:
Tak samo jest z innymi chmurami.
Podsumowując z dysku w chmurze nie muszę ściągać plików na dysk, aby móc je otworzyć itp dzięki czemu nie muszę martwić się o wymagania sprzętowe gdyż wszystko uruchamiane jest na serwerach dostawcy, a na komputerze pojawia się wynik.
Wracając do chomikuj, jeżeli tam wrzucę to samo archiwum, to jedyną rzeczą jaką mogę zrobić to pobranie go na dysk, nie jestem w stanie inaczej zobaczyć co tam jest
Zobaczmy czy coś się zmieni jeżeli wrzucę sam plik z archiwum, nie będę teraz wstawiać screena, ale uwierzcie mi na słowo, że jeżeli chodzi o docx to nic się nie zmieniło, także mogę tylko pobrać ten plik.
Przekonwertuję jeszcze ten tekst na PDF i zobaczymy, od razu nic się nie zmieniło, jednak za jakiś czas powinien być dostępny podgląd tego pliku, powtarzam jeszcze raz podgląd, nie oznacza to, że chomikuj działa w chmurze.
Zobaczcie:
Czy podgląd przypadkowego wyszukanego przez wyszukiwarkę chomikuj pliku pdf przypomina Wam choć w najmniejszym stopniu aplikację fizycznie zainstalowaną na komputerze? Chyba nie prawda? A wszystko to dlatego, że jest to tylko i wyłącznie podgląd i nie oferuje nam nic innego jak tylko tę jedną opcję.
Dziękuję za odpowiedzi. Już mi wszystko wytłumaczyliście, a Ola to już w ogóle się wspaniale rozpisała
Taki pomocni użytkownicy jak Ola i Emmers to powinni być nagradzani
Witaj gościu. Dziękujemy, że przeglądasz nasze forum ale czy wiesz, że zakładając konto możesz w pełni korzystać z dobrodziejstw jakimi są promocje i konkursy. Nie zobaczysz tu też żadnych reklam a rejestracja zajmie Ci tylko chwilę.
Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.