Czy ten serwis chomikuj jest w chmurze?

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska
Czy chomikuj działa w chmurze? Jak rozpoznać czy dany serwis jest w chmurze?

andrzej65

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
16
Re: Czy ten serwis jest w chmurze?

Z tego, co wiem to prywatny, osobisty dysk wirtualny właściciela chomika.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Na drugie pytanie odpowiedzi nie znam, konkretny serwis powinien mieć opis usługi i regulamin.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Moim zdaniem nie..

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska

Ale bardzo prosiłabym o uzasadnienie dlaczego uważasz Emmers że nie działa w chmurze

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Na mój chłopski rozum: Chmura danych pozwala na synchronizację w każdej chwili tych danych na serwerze i na komputerze. Chomik jest serwerem, który takiej opcji nie posiada, wręcz przeciwnie, żeby pobrać dane trzeba mieć odpowiednią ilość kredytów. Chmura pozwala na dostęp do twoich danych na osobistym kompie z dowolnego miejsca i komputera na świecie dzięki synchronizacji Chomik to zbiór poprzednio przesłanych na serwer danych i nie ma nic wspólnego z tym co mamy w tej chwili na kompie.

A

Anonymous

Moi przedmówcy mają rację.

A teraz słówko ode mnie, troszkę szerzej...

Od razu mówię, że ja nie jestem ekspertem jeżeli chodzi o chmury obliczeniowe i mogę coś przekręcić, napiszę tak jak ja to rozumiem, ale jeżeli ktoś zobaczy, że się pomyliłam i piszę bzdury to bardzo proszę mnie poprawić.

Chomikuj nie działa w chmurze, wiadomo to, przede wszystkim dlatego, że o cloud computning mówią teraz wszyscy i jak tylko jakiś serwis działa w chmurze to można być pewnym tego, że informacja o tym szybko zostanie dodana na stronę (najczęściej w nagłówku) gdyż kiedy serwis działa w chmurze to jest od razu uważany jest za taki… pro. (ja tak nie uważam, ale wystarczy poczytać komentarze na stronach gdzie rozmowa tyczy się właśnie chmury obliczeniowej.
Poza tym z tego co udało mi się wyczytać to taki hosting w chmurze wyróżnia to, że operacje na wszystkich zamieszczonych tam plikach możemy wykonać bezpośrednio na tej stronie tj. na tym dysku w chmurze. Brzmi może trochę zawile, ale nie potrafię tego ubrać inaczej w słowa dlatego dam przykład.
Mamy sobie jakiś dysk w chmurze, przykładowo dysk google, na pulpicie mam archiwum w formacje RAR
W archiwum znajduje się dokument w formacie docx, wrzucę teraz to archiwum na dysk google czyli:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Kiedy plik już się wrzuci i kliknę na niego, to otwiera mi się kolejna karta, a na niej zostaje wyświetlony wrzucony w archiwum plik

0pmRrRk.png

1wYUCrM.png

Mogę go teraz bez problemu otworzyć

hMSN2ek.png

Podobnie jest na skydrive, tyle, że tam nie możemy otworzyć archiwum i zobaczyć co kryje się w środku. Ale dokument tekstowy możemy otworzyć w chmurze za pomocą word Web App

Podgląd dokumentu:

ovNpdTK.png

Edycja dokumentu w chmurze:

z7CaKPJ.png

Tak samo jest z innymi chmurami.

Podsumowując z dysku w chmurze nie muszę ściągać plików na dysk, aby móc je otworzyć itp dzięki czemu nie muszę martwić się o wymagania sprzętowe gdyż wszystko uruchamiane jest na serwerach dostawcy, a na komputerze pojawia się wynik.

Wracając do chomikuj, jeżeli tam wrzucę to samo archiwum, to jedyną rzeczą jaką mogę zrobić to pobranie go na dysk, nie jestem w stanie inaczej zobaczyć co tam jest

1ADhjFy.png

Zobaczmy czy coś się zmieni jeżeli wrzucę sam plik z archiwum, nie będę teraz wstawiać screena, ale uwierzcie mi na słowo, że jeżeli chodzi o docx to nic się nie zmieniło, także mogę tylko pobrać ten plik.
Przekonwertuję jeszcze ten tekst na PDF i zobaczymy, od razu nic się nie zmieniło, jednak za jakiś czas powinien być dostępny podgląd tego pliku, powtarzam jeszcze raz podgląd, nie oznacza to, że chomikuj działa w chmurze.

Zobaczcie:

SLgrf2S.png

Czy podgląd przypadkowego wyszukanego przez wyszukiwarkę chomikuj pliku pdf przypomina Wam choć w najmniejszym stopniu aplikację fizycznie zainstalowaną na komputerze? Chyba nie prawda? A wszystko to dlatego, że jest to tylko i wyłącznie podgląd i nie oferuje nam nic innego jak tylko tę jedną opcję.

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska
Dziękuję za odpowiedzi. Już mi wszystko wytłumaczyliście, a Ola to już w ogóle się wspaniale rozpisała :ok
Taki pomocni użytkownicy jak Ola i Emmers to powinni być nagradzani

Do góry