Dysk SSD - na co zwracać uwagę?

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam.
Ostatnio pena osoba potrzebowała "na szybko" dysk SSD - warunki brzegowe dla niej to tani i pojemność między 240 a 260.
Zakupiła Goodram CX100 240GB (280 zł)
Dysk padł 2 dni temu (nie wytrzymał nawet miesiąca). Czy to tylko "pech"?
Jakie modele polecacie? Na co zwracać uwagę?
Tez zamierzam kupić dla siebie dysk w tym miesiącu i chciałbym uniknąć takich niespodzianek.

wojtek758

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Nie defragmentować, jeżeli to mozliwe instalki wszystkie na drugim dysku HDD, ściągane filmy itp-> HDD
SSD tylko system + ulubione softy z których najczęściej korzystamy. (przeglądarka itp.) Wyłączamy indeksowanie. Optymalizować można np. Auslogics Disk Defrag 6.2.1.0, który ma algorytm (trymer) do SSD. Osobiście zajechałem juz jeden SSD Kingstona 240 g. Wymienili bez słowa następnego dnia. Myślę ze praca w photoshopie mu nie służyła. Na nowym obszarem roboczym oraz magazynowaniem danych obciążyłem HDD. Dotyczy również innych programów, w których ustawianiach można wybrać inny obszar mag. danych. Inaczej wygląda sprawa pliku stronicowania. Domyślnie przy 4 g.ramu mam wyłączony, ale do pracy z grafiką jest on niezbędny i również przydzieliłem mu miejsce na innym dysku niż SSD. Warto zapolowac na SSDFresh który załatwia sprawe optymalnego odciążenia SSD - często pojawia sie w akcjach rozdawniczych. Pozdrawiam.

lele

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Wieliczka
Witam. Posiadam 2 sztuki SanDisk 240GB SATA SSD Ultra II,w laptopie od lutego, stacjonarce od maja 2015 działają bardzo dobrze, w laptopie ma już przepracowane prawie 5K godzin w stacjonarce nie wiele bo tylko do grania.
U domowników pracują 2 sztuki Samsung 250GB i 500GB SATA SSD Seria 850 EVO, siostry od czerwca brata od listopada 2015 - brak jakichkolwiek problemów.
W pracy mam od lipca 2 sztuki GoodRam C40 240GB, października 5 sztuk Transcend 256GB SATA SSD 370
Na razie żaden z dysków nie padł ;) Z tego co widzę to Goodram CX100 są mocno awaryjne.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12403
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Ja jeśli chodzi o dyski to ufam dwóm firmom - Crucial i Plextor. Jeśli szukać czegoś w granicach 300zł to Crucial BX100 ze względu wydajność w stosunku do ceny (w komplecie jest Acronis True Image) Ewentualnie MX200 ale to już trzeba te 50zł więcej dorzucić. Gwarancja jest na 3lata ale do zapisu 80TB. Jak jest więcej pieniędzy do przeznaczenia to Plextor M6. To już wyższa półka, lepsze parametry i 5 lat gwarancji.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Używać normalnie. Nie defragmentować. Prawidłowa obsługa od win7, starsze cóż, działaja mniej więcej. Jeśli mną być starszy niż win7 to i tak pierwsze uruchomienie i format musi być z nowszego systemu.

Mogę polecić Sandisc ssd plus - tani i dobry. Crucial MX200 - dobry i dobry. W sumie droższe nie mają większego znaczenia w codziennym użytkowaniu. Omijaj Cruciala BX200 i w zasadzie to omijaj inne .... Można trafić dobrze, można źle a skoro w x-komp masz w przyzwoitej cenie w/w to po co szukać lub ryzykować ...

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Ja również polecam Samsunga Evo 850 250Gb, cena 350zł i gwarancja 5 lat. Co prawda kości pamięci 3D V-NAND ale mają wytrzymać zapis sięgający 75TB. Ja po 4 miesiącach użytkowania (windows 7 + programy) mam 2.14TB.

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
Osobiście od ośmiu miesięcy mam system na Goodram C100 (120GB) ponad 4TB zapisanych danych. Dysk spisuje się bardzo dobrze. Wiadomo jak to z tymi SSD jest, lubią padać. Dlatego w szufladzie mam rezerwę SanDisc Plus (120GB) kupiony na świątecznej promocji za 170zł.

Do góry