Dysk zewnętrzny [kupno]

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Planuję dokupić dysk zewnętrzny 1TB, myślę o Hitachi TOURO S
Spośród wielu dostępnych na rynku wyróżnia się chyba prędkością obrotową talerzy, bo wynosi ona 7200 obr./min
Myślicie że to dobry wybór?
Jeszcze jedno pytanko. Oprócz lapka na windowsie 7 mam jeszcze apple MacBook Air ale przy jego użyciu nie mogę kopiować plików na dyski zewnętrzne sformatowane w NTFS, pytanko brzmi: czy po kupnie nowego dysku 1TB podzieleniu go na np. 3 partycje, sformatowaniu w exFat - przy użyciu lapka z windows 7 będzie mi to wszystko ładnie śmigało na obu lapkach?
link do opisu dysku

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Acha, dodam że lapek z win 7 ma USB 2.0 a apple 3.0

alojzy

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4
Jak na moją głowę to USB nie ma nic do rzeczy, każdy jest kompatybilny w dół, exfat-a obsługuje win 7 jeśli będziesz chciał go kiedykolwiek podłączyć do XP, będziesz musiał doinstalować "łatę" pozwalającą na obsługę tego formatu, IOS także ma wsparcie dla tego systemu plików od systemu Mac OS X Snow Leopard 10.6.5 ja jednak brałbym pod uwagę kupno oprogramowania pod IOS umożliwiającego podłączenie NTFS
(to pierwszy z brzegu który znalazłem). Z tego co wyczytałem exfat ma organicznie co do wielkości pliku do 4GB co w dzisiejszych czasach nie jest rzadkością, film w dobrej jakości czy "obraz" oprogramowania lub gry znacznie będzie przewyższał tą wielkość, a po co Ci dysk na który nie będziesz mógł wgrać co tylko będziesz chciał??

sworoslaw

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Rybnik
Jeśli chodzi o sam dysk- jak najbardziej tak. Dyski firmy są najwyższej jakości, i wg testów wytrzymałości, wypadają zawsze najlepiej- najmniej błędów odczytu i bad sectorów, które pojawiają się najpóźniej, porównując z konkurencją (testowane razem z WD, Segate oraz Samsungiem).
Co do kwestii technicznych, port USB 3.0 zapewni szybszą transmisję danych. Zarówno na USB 2.0 jak i 3.0 będzie działał :) W kwestii podłączenia do Mac'a nie wypowiadam się, bo nie mam takowego ;)

tedi13

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
554
Miasto
okolice Krakowa
Witam!
Kolega " alojzy" się myli, exfat ma ograniczenie, ale do wielkości 16 EB
" W przypadku exFAT limit wielkości pliku został zwiększony z 4 GB do 16 EB (czyli 16 miliardów GB) – w przewidywalnej przyszłości taki rozmiar powinien być wystarczający "cytat z "

"

Do góry