Fedora 39 i skaner Brother

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
23 Listopad 2018
Posty
1667
Reakcje/Polubienia
1765
Zainstalowałem Fedorę 39. Działa OK. Z drukarką nie miałem problemu, BT, dźwięk, WiFi i webcam działy od strzała.
Nie jestem w stanie ogarnąć za to skanowania na urządzeniu Brother DCP-9020CDW. Staerowniki zainstalowane ale nie mam żdnej funkcji/aplikacji do skanowania. Nie jestem w stanie również skanowac z urządzenia do pliku na komputerze, tak jak mam to w Windows, bo skaner nie widzi komputera. Aby było ciekawiej zainstalowałem VueScan trial i ze znakiem wodnym skanuje bez problemu.
Nie wiem co robię źle, ale nie wiem jak skanować dokumenty na Fedora 39.
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
19204
Reakcje/Polubienia
55889
Zainstalowałem Fedorę 39. Działa OK. Z drukarką nie miałem problemu, BT, dźwięk, WiFi i webcam działy od strzała.
Nie jestem w stanie ogarnąć za to skanowania na urządzeniu Brother DCP-9020CDW. Staerowniki zainstalowane ale nie mam żdnej funkcji/aplikacji do skanowania. Nie jestem w stanie również skanowac z urządzenia do pliku na komputerze, tak jak mam to w Windows, bo skaner nie widzi komputera. Aby było ciekawiej zainstalowałem VueScan trial i ze znakiem wodnym skanuje bez problemu.
Nie wiem co robię źle, ale nie wiem jak skanować dokumenty na Fedora 39.

Brother po kablu czy bezprzewodowo? Próbowałeś zamiast VueScan użyć darmowy program
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
?

naps2-desktop-win-750w.png

Poza tym na forum fedory zalecają zainstalować dwie biblioteki i zreinstalować sterowniki od Brothera:

  1. Install libnsl
sudo dnf install libnsl
Some suggest a reboot after this step, others don’t.
  1. Install libusb. This is required even if the scanner is reached via network
sudo dnf install libusb
  1. Download the official Driver Install Tools for your Brother printer/scanner from Brother’s website and follow the install instructions provided in the drivers download page (extract package, get su privilege, run bash script, and provide ip adress).
 

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
23 Listopad 2018
Posty
1667
Reakcje/Polubienia
1765
Urządzenie mam dostępne bezprzewodowo.

Za rekomendację NAPS2 bardzo dziękuję - dziś przetestuję.

VueScan sprawdziłem tylko do testu. Kiedyś dawno temu naciąłem się na promocji VueScan. Był za darmo zainstalowałem i nie wyłaczyłem aktualizacji. Wpadła aktualizacja i pełna wersja stała sie ponownie trialem. A przywrócić starej wersji nie mogłem bo juz nie wchodziła aktywacja. Pal licho i tak nie obsługiwał podajnika atomatycznego do dokumentów dwustronnych/wielostronnicowych. Poza tym bym był powolny a jakość był niższa od automatycznej z urządzenia. Może jak ktoś skanuje zdjęcia rodzinne to jest coś lepiej, ale w przypadku dokumentów/tekstu najlepiej sprawował sie fabryczny Brother Control Center (niestety jest tylko dla Windows). W zasadzie oprogramowanie zajmowało sie tylko odbieraniem grafik ze skanera, bo obsługa była z poziomu klawiatury urządzenia. Szkoda, że nie ma tego dla Linuxa.
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
19204
Reakcje/Polubienia
55889
najlepiej sprawował sie fabryczny Brother Control Center (niestety jest tylko dla Windows). W zasadzie oprogramowanie zajmowało sie tylko odbieraniem grafik ze skanera, bo obsługa była z poziomu klawiatury urządzenia. Szkoda, że nie ma tego dla Linuxa.

Możesz spróbować zainstalować Brother Control Center poprzez Wine, choć pewności że będzie działać nie ma. Może sprawdziłby się też VirtualBox z Windowsem, ale nie testowałem rozwiązania bezprzewodowego i nie mam rozeznania.
 

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
23 Listopad 2018
Posty
1667
Reakcje/Polubienia
1765
Możesz spróbować zainstalować Brother Control Center poprzez Wine, choć pewności że będzie działać nie ma. Może sprawdziłby się też VirtualBox z Windowsem, ale nie testowałem rozwiązania bezprzewodowego i nie mam rozeznania.
Temat virtualizacji aplikacji będę ćwiczył w najbliższym czasie, bo mam kilka ulubionych programów z Windows, które bym chętnie widział w Fedorze.
Czeka mnie spooro nauki/poznawania/rozkminiania. Często rozbijam się o różne drobiazgi np. automatyczne podłączanie dysku z NTFS przy starcie systemu.
Inaczej przy uruchomieniu Calibre nie mam dostępu do książek z tej partycji. Muszę się zalogować dodatkowo.
I mam jdynie dylemat czasowy, bo w macOS czy Windows 11 działa to wszystko od strzała. A w Fedora bez szukania/kombinowania nie idzie. Nawet do byle pierdoły typu ustawienie czułości myszy trzeba zainstalować odpowiednie rozszerzenie.
 

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
23 Listopad 2018
Posty
1667
Reakcje/Polubienia
1765
NAPS2 działa świetnie! Dziękuję! :)
 
Do góry