Formatowanie laptopa

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30009
Miasto
Trololololo
Formatuje się dysk twardy, partycje i nośniki wymienne.Chcesz całkiem dysk /partycje sformatować ? Komp/dysk idzie na sprzedaż czy może nowy system chcesz zainstalować?

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Na tak postawione pytanko ciska mi się " walcem " :D - a tak poważnie to na płytce z XP nie masz takiej opcji? w viście wszystko idzie z DVD ;)

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Chcę sformatowć dysk ponieważ nie był formatowany od nowości a ma już 5 lat i zaczyna troszkę fiksowac i chciałbym zainstalować 7 kę.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30009
Miasto
Trololololo
masz dysk podzielony na partycje?
Podczas instalacji Win 7 jest opcja formatowania wybranych partycji czy nawet całego dysku.

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Jeżeli masz płytkę oryginał to powinno być tam narzędzie do formatowania [zaawansowane w viście] i w zupełności styka ;)

Char

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
W każdym OSie (Windows/Linux) masz narzędzie do formatowania, z którego możesz skorzystać po tym jak uruchomi się manager instalacji systemu. Tylko za bardzo nie wiemy co chcesz formatować i co później chcesz zrobić. Napisz, więcej to szybciej uzyskasz satysfakcjonującą Ciebie odpowiedź!

System też można postawić z pendrive'a ;) więc opcji jest masa! Uważaj z predef. systemem, bo gdy rozpędzisz się za mocno z formatowanie to możesz usunąć partycję (zazwyczaj jest ona ukryta = atrybut "hide"), na której masz obraz systemu oraz gdy już przystąpisz do przywracania systemu to może się zdarzyć, że zginie Ci partycjonowanie i dane (obowiązkowo backup zawartości) - zazwyczaj laptopy z predef. OSem mają fabrycznie dysk podzielony na jeden volumen logiczny, więc możesz stracić dane gdy miałeś dysk D:\.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Widzę że nie jest to takie proste więc dam sobie spokoj i oddam go ludziom znającym ten problem.Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i życzę miłego dnia.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30009
Miasto
Trololololo
senior38, formatowanie jest bardzo proste.Wkładasz płytkę z instalatorem systemu, pojawi się okno, podobne do tego
3oFIu.jpg

i tam będziesz miał możliwość sformatowania, rozszerzenia, usunięcia czy utworzenia nowej partycji.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Mam orginalnego XP na laptopie,ale nie dostałem z nim płyty ,jak znajdę to muszę spróbować .Dziękuję bardzo Oxy za poradę.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30009
Miasto
Trololololo
senior38 napisał:
Mam orginalnego XP na laptopie,ale nie dostałem z nim płyty ,jak znajdę to muszę spróbować .Dziękuję bardzo Oxy za poradę.
W XP wygląda to trochę inaczej , podaję poniżej zdjęcie.
RUTC4.png

Do góry