Głośny laptop

romszy

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Witam, pod koniec ubiegłego roku kupiłem nowego laptopa Asus. Chcąc mieć bardzo cichy sprzęt zainwestowalem w dysk ssd. Okazuje się, że sam laptop zamiast bezgłośny okazuje się glośniejszy niż dwuletni laptop córki z gorszym procesorem. Jakieś sugestie? Pozdrawiam

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Na razie to jest pytanie do jasnowidza. :klawik. Więc żeby nie wróżyć z fusów, przydałoby się podać chociaż model tego Asusa, jaki system, ile w lapku jest odpalonych procesów (procesy wszystkich użytkowników), kiedy głośno chodzi i jakie jest wykazywane wtedy zużycie procesora...
W tej chwili przy tak postawionym pytaniu, można by odpowiedzieć - bo Dell lepszy. :zaciesz Ale większego sensu by w tym nie było.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30563
Miasto
Trololololo
Sprawdź jakie są temperatury CPU i GPU bo może przez ich przegrzewanie się wentylator pracuje na 100% możliwości, sprawdź też procesy i obciążenie ( tak jak napisał Zeno )

romszy

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Wszystko OK, ale jak to zrobić? Proszę o wskazówki dla laika. Z góry dziękuję.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Model znajdziesz na spodzie lapka (ewentualnie na fakturze).. System to wiadomo. Procesy i obciążenie jak nie masz jakiegoś softu to najproście ctrl+shift+esc - w okienku, które wyskoczy w pasku na dole zobaczysz, ile masz włączonych procesów, procentowe obciążenie procesora i pamięci, temperatury - sporo jest softu do tego, możesz np. użyć darmowego HWMonitora, SpeedFana, GPU-Z, CPU-Z. itp... Myślę, że w biosie nie ma co sprawdzać, bo właściwie lapek może dyszeć dopiero, jak uruchamiasz niektóre programy lub usługi, a te mogą się uruchamiać z opóznieniem...

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12586
Miasto
Somewhere over the rainbow.
romszy napisał:
Wszystko OK, ale jak to zrobić? Proszę o wskazówki dla laika. Z góry dziękuję.

Prawym przyciskiem myszy na "Mój komputer" i będziesz miał podstawowe informacje o laptopie i systemie. Zrób screena i wklej go tutaj albo przepisz to co tam zobaczysz. Później znowu prawy przycisk myszy na pasku zadań i wybierz "Menadżer zadań" i zrób screena całego okno i wklej tutaj. Jak już te podstawowe informacje będziemy znali to zastanowimy się co dalej.

Zeno napisał:
HWMonitor, SpeedFan, GPU-Z, CPU-Z.

nie przejdzie bo kolega jest w tej kwestii laikiem jak sam napisał. Ale damy radę :ok

romszy

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Dziękuję za wskazówki i podpowiedzi. Więcej informacji podam, jak będę miał dostęp do komputera.
To co wiem: Asus R55LJ-XO164H-8 i5-5200U/8GB/240SSD/Win8 GF920M.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30563
Miasto
Trololololo
@romszy a ten lapek to jest głośny już od samego jego włączenia ??

romszy

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
@OXYGEN THIEF - nie zawsze jest głośny, bywa i bardzo cichy i bardzo głośny nr przez kwadrans. Jest to na tyle irytujące, że gdy jest głośny, szum jest porównywalny do mojego 5-letniego laptopa. Kupiłem lapka z dyskiem SSD sądząc, że kupiłem sprzęt bezgłośny. Może miałem błędne wyobrażenie ? Mam też do porównania w domu laptopa Asus z celeronem i zwykłym dyskiem. Nigdy go nie słyszałem, więc jest bardzo cichy.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12586
Miasto
Somewhere over the rainbow.
romszy napisał:
@OXYGEN THIEF - nie zawsze jest głośny, bywa i bardzo cichy i bardzo głośny nr przez kwadrans. Jest to na tyle irytujące, że gdy jest głośny, szum jest porównywalny do mojego 5-letniego laptopa. Kupiłem lapka z dyskiem SSD sądząc, że kupiłem sprzęt bezgłośny. Może miałem błędne wyobrażenie ? Mam też do porównania w domu laptopa Asus z celeronem i zwykłym dyskiem. Nigdy go nie słyszałem, więc jest bardzo cichy.

To nie dysk szumi. SSD nie mają ruchomych części więc nic sie tam nie kręci ani nic żeby mogło szumieć.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30563
Miasto
Trololololo
@romszy to jak będziesz miał lapka daj te temperatury i procesy, a i jeszcze jedno dobrze by było gdybyś dał temperatury jak chodzi ok i chodzi głośno + to samo z procesami a tak zapytam jeszcze, skanowałeś tego lapka jakimś antywirusem ??

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
romszy napisał:
@romszy nie chciałbym być złym prorokiem, ale zastanawia mnie dlaczego nie ma na stronie Asusa żadnych laptopów z serii R... Tak jakby seria nie była dalej rozwijana. Wydaje mi się, że nie powinieneś kierować się marką w ten sposób, że skoro mam już jakiegoś Asusa - jest cichy, to i kolejny powinien być. Jeśli już, to lepiej kierować się opinią o linii danej marki. Moja żona ma lapka Asusa z dyskiem HDD i procesorem I7 - niskonapięciowym Haswellem. Laptop jest cichutki i nie nagrzewa się, ale to jedynie świadczy o tym, że Ausus potrafi robić dobre, ciche laptopy, a nie o tym że każdy laptop Asusa będzie cichy. Zastanowiło mnie to, co przeczytałem o innym laptopie z serii:
Hałas emitowany przez Asusa R556LN był pewnym zaskoczeniem. Asus przyzwyczaił swoich użytkowników do cichych laptopów. R556LN cichy nie jest. Najniższa zmierzona wartość natężenia szumu, 32,2 dB, nie jest może zbyt duża, ale w trakcie pracy z dokumentami może już drażnić co czulsze ucho. Podobnie 34,3 dB podczas oglądania filmu to jednak nieco za dużo. Kultura pracy pod obciążeniem także kuleje, przynajmniej pod względem hałasu. Od 38,5 do 41,5 dB w czasie grania to za dużo, biorąc pod uwagę nie najmocniejsze przecież podzespoły. Konkurencyjny Asus X550LN w tym samym trybie emitował ledwo 34,2 dB. Stuprocentowe obciążenie podzespołów wymaga szybkich obrotów wentylatora, ale i w tym trybie R556LN okazał się zbyt głośny. Natężenie hałasu osiągnęło 43,5 dB. Dla porównania w teście wspomnianego już X550LN uzyskano 41,1 dB. O ile pod względem hałasu R556LN srodze zawiódł, o tyle pod względem temperatur jest to wręcz idealny laptop. Nagrzewanie się obudowy podczas pracy bez obciążenia jest właściwie niewyczuwalne.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Co prawda u Ciebie jest inna karta grafiki i procesor - ale to też niskonapięciowy Broadwell, laptop pewnie z zeszłego roku (więc jakiś zatkany kurzem pewnie nie jest). Nie powinien się zatem przegrzewać. Coolery podkręcają obroty raczej kiedy procesor wchodzi w tryb turbobost (chociaż też związany jest on z temperaturą), niż z powodu przegrzewania. Zwłaszcza, że napisałeś iż jest na ogół "bardzo cichy i bardzo głośny np przez kwadrans". Hałas może wynikać z badziewnych coolerów albo z jakiejś wady konstrukcyjnej (tak mi się zdaje, skoro zaprzestano rozwijać linię) - jak dmuchniesz w rurę, to głośno nie będzie, ale jak dmuchniesz w gwizdek, to już co innego. Być może załatwiłoby sprawę wyłączenie trybu turboboost w biosie. Wentylatory rzadziej będą wchodzić na wyższe obroty i powinno być ciszej. Taką mam koncepcję. :scratch

romszy

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Tymczasem zgodnie z zaleceniami serwisu przeinstalowałem system i obserwuje sprzęt. Na obecną chwilę dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Do góry