Icony w Windows 7

polpio

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Witam serdecznie wszystkich.
Mam kilka komputerów z Windows XP oraz laptopa z Windows 7. Na laptopie mam zainstalowany pakiet MS Office XP (wiem że wzbudzi to zdziwienie), który działa wspaniale a mam go dlatego, że w moim słusznym wieku mam pewne przyzwyczajenia i lubię tego MS Office. Mam też wszędzie uruchomiony Pasek Skrótów MS Office.
Problem w tym, że na XP-ekach icony na pasku są normalne, widoczne w sposób prawidłowy. W Windows 7 icony na tym pasku przypominają jakieś "bazgraje" i są mało podobne do oryginałów, co utrudnia mi trochę korzystanie z nich.
Czy jest jakiś sposób aby poprawić jakość tych icon ?

polpio

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Defragmentację oraz czyszczenie systemu w tym rejestru robię regularnie więc to nie wchodzi w rachubę a zresztą to nie ma nic wspólnego z iconami.
Zrobię na razie tak jak radzi mi acar, choć będę musiał wyszukiwać każdą iconę z osobna, a poza tym nie znam tego programu a więc i musze go poznać. Jak zrobię to napiszę.
pozdrawiam

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Sprawdziłem na maszynie wirtualnej VMware z 32 bitową kartą i Windows 7 Home Premium, jak wyświetlają się ikony Office XP i wyświetlają się normalnie, czytelnie i bez problemów. Ikony, owszem mają głębię kolorów 255, ale na 32 bitowym pulpicie mają zupełnie przyzwoity wygląd.

office%20XP.jpg

Problem może wystąpić na pulpicie 16 bądź 24 bitowym. Myślę, że masz źle skonfigurowaną kartę graficzną w laptopie. Sprawdź jaką głębię kolorów wyświetla na pulpicie i z 24 bit zmień na 32 bity. W miarę potrzeby przeinstaluj sterowniki karty. Nie trzeba podmieniać zasobów ikon w plikach wykonywalnych. Pliki wykonywalne do których odnoszą się ikony umieszczone są w folderze Program Files\Microsoft Office\Office 10 i na 32 bitowym ekranie prezentują się jak widać nienagannie
Office10.jpg

polpio

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Dziękuję serdecznie za dotychczasowe podpowiedzi. W pewnej kwestii się nie do końca rozumiemy.
Na pasku skrótów MS Office dodaje się jak sama nazwa mówi skróty do najróżniejszych (często używanych) programów. Jedni mają te skróty na pulpicie a ja trzymam je na tym pasku, który chowa się jak ten systemowy.
Są więc tam nie tylko icony MS Office ale icony wskazujące skróty do najróżniejszych programów. Właśnie te icony wyglądają beznadziejnie. Nie umiem tu dodawać obrazków bo bym wstawił widok tych icon. Skorzystam jednak z wszystkich uwag i zobaczę efekty.
pozdrawiam

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Skorzystaj z tego poradnika i wstaw screen .

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
W końcu chciałbym wiedzieć co to za pasek skrótów(?) czy chodzi ci o pasek szybkiego uruchamiania (Quick Launch), czy o coś zupełnie innego (?). I jak w końcu wyglądają te nieszczęsne ikony...

polpio

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Emmers > dzięki serdeczne za Twoje zainteresowanie. Pasek skrótów nie instaluje się sam przy standardowej instalacji MS Office. Albo się go doinstalowuje albo wybiera się instalację MS Office niestandardową. On może być na górze lub na bokach. Może ich też być kilka z których wybierasz ten co chcesz i on nakrywa pozostałe. W moim przypadku są 3. Czerwony, żółty i czarny. Obok wyświetlonego masz kwadraty w innych kolorach i to są te przykryte paski. Mój problem widać najlepiej na pasku czerwonym gdzie pierwsza od lewej icona to VirtualDub, następnie Any Video Converter, FormatFactory, itd. Druga od prawj to np MS Paint. One wszystkie są "karykaturami" faktycznych icon.

zdjecie.jpg
[/url][/img]

zdjecie.jpg
[/url][/img]

Do góry