InPost - niesolidna firma antypocztowa

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Tydzień temu w ubiegły piątek zamówiłem tusze i papier do drukarki. Zapłaciłem z góry i czekam na przesyłki które miała mi doręczyć firma pseudo-pocztowa InPost. Przesyłki mają swoje numery dzięki którym można sprawdzić ich status. Spędziły leżąc kilka dni w sortowni. Jedna jest do przedwczoraj w rękach doręczyciela a druga jedzie do mojego miasta i obie jakoś do dzisiaj nie dotarły. Wkur...się i napisałem do nich, ale pracują pewnie tylko od poniedziałku do piątku i to chyba po kilka godzin na dzień. Przesyłki doręczają na żółwiach bo końmi już by doszły.
Schowek01.jpg

Schowek02.jpg

Schowek03.jpg

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Ja już kilkakrotnie korzystałem z ich usług i wszystko OK.
Być może twój przypadek jest odosobniony. Rozumiem że jest to irytujące i nie powinno tak być.
Przypuszczam że takich danych nie ma ale chętnie bym się dowiedział jaki % takich przypadków zdarza im się w skali roku w porównaniu np. z pocztą polska lub innymi usługodawcami.
Miałam osobiście inny przypadek z firmą UPS która "zagubiła" przesyłkę na którą oczekiwałem lecz w tym przypadku firma w której kupowałem część do wózka dla dziecka wysłała ją ponownie.

alchemia

Wygadany
Reakcje/Polubienia
14
Miałem podobnie.

Paczka szybko doszła do urzędu odbiorczego (poniżej 24h). Potem od piątku do wtorku tam leżała. Dostarczono w środę. Na reklamację odpowiedziano, że mają 3 dni robocze i się zmieścili. A mogli niecałe dwa. Nawet nie wykazali skruchy, czy zażenowania, że paczka leżała prze dwie doby. Ot taki operator.

Żeby nie było, że tylko krytyka, to pierwszy raz. Ale może to nowa jakość.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Pytanie kiedy została paczka nadana i w jaki sposób. Nie raz zdarzyło mi się, że po zakupie, już moja rzecz, czekała w sklepie 2, 3 dni na wysyłkę. Jak idzie zwykłym i jest po drodze weekend to mają w sumie 6 dni na doręczenie ..... Kupiłes w piątek, jak wysłali we wtorek to dostaniesz w poniedzialek ...
3.3. Jakie są terminy doręczeń w InPost?
Deklarowane terminy doręczeń zależą od rodzaju przesyłki. Są to: List zwykły D+4, List zwykły lokalny D+3, List ekspresowy D+3, List polecony D+3, Paczka ekspresowa D+3, Paczka do Paczkomatu D+2, gdzie `D` oznacza dzień nadania.
Jak terminy są przekroczone to reklamacja i anty reklama. To że paczka leży to jeszcze o niczym nie świadczy. Tam też pracują ludzie, zasadniczo 8 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu.

alchemia

Wygadany
Reakcje/Polubienia
14
Pisałem, powtórzę.

List dotarł do urzędu odbiorcy w piątek około 23:00. I spokojnie leżała do środy. W środę listonosz ją zabrał i doręczył.

Teoretycznie zmieścili się w czasie, tylko po co zbędna zwłoka? Niestety takie kwiatki obniżają zaufanie do operatora.

Przypomniała mi się jeszcze jedna wpadka InPost. Listonosz zostawił awizo z informacją, że można odebrać list w kiosku po 16:00. Niestety, nie dotarł tam do 20:00, kiedy zamknięto kiosk. Dodam, że nie byłem jedynym czekającym za przsyłką. Nikt nie wiedział, co się z nim stało, czy żyje, czy go okradziono, itd. Telefon do regionalnego centrum nic nie dał. Olali to. Na drugi dzień, okazało się, że nie chciało mu się oddać przesyłek i zabrał do domu. Bezmyślność listonosza z jednej strony i brak reakcji operatora z drugiej. A co by było, gdyby go napadnięto?

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Nie bronię ich. Pisze tylko o zasadach. Płacisz za określoną usługę i jest ona realizowana. Jest list normalny, jest ekspresowy i jest polecony i jest odbiór w paczkomacie. Masz określone pierwszeństwo. Normalny będzie ostatni w kolejce i tyle.
Masz procesory Intela które różnią się tylko taktowaniem. Najtańszy będzie miał blokadę na najniższej częstotliwości, najdroższy będzie odblokowany. Kup najtańszy i narzekaj, że firma beee i fuj bo przecież mogła dac Ci odblokowany - jakby nie było taki sam kawałek krzemu.

Jak się wyrobili to nie marudź. Jak się nie wyrobili to reklamacja i antyreklama. Proste.

alchemia

Wygadany
Reakcje/Polubienia
14
Widzisz, regulamin to warunki graniczne. Poza tymi minimalnymi są jeszcze dobre praktyki, dbałość o klienta itd. Te sprawy nie są w regulaminach, ale świadczą o firmie i wpływają na ocenę firmy, a co za tym wybór usługodawcy. Ciebie może to wisi, ale niektórzy mogą na podstawie ocen decydować o usługodawcy.

Do góry