Jak sprawdzić czy telefon jest na podsłuchu ?

lugger

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1620
Kiedyś w telefonach uruchamiało się antyradar, który miał chronić przed fotoradarami. Nie wiem jaki cel miał tu autor filmu, ale na pewno udało mu się :) stworzyć całkiem liczne grono "ekspertów" od podsłuchów. Okazuje się, że wystarczy wbić kilka znaczków i już wiemy czy policja lub jakieś inne służby nas podsłuchują. Niestety nie! Kontrola operacyjna w postaci podsłuchu telefonicznego działa na "lekko" innej zasadzie niż przekierowanie rozmów i na milion procent ten sposób weryfikacji ma się do rzeczywistości tak jak wspomniany na początku antyradar. W skrócie: na serwerze operatora tworzony jest wirtualny klon karty sim, jaka ma być rejestrowana w ramach czynności podsłuchu. Wszystkie operacje są robione już poprzez klona. Na pewno jakiekolwiek trzaski czy pogłosy czasami słyszymy również nie mają nic wspólnego z tzw. podsłuchiwaniem i nawet przy telefonach stacjonarnych też tak było. Reasumując nie ma możliwości weryfikacji (przynajmniej za pomocą magicznego kodu) czy ktoś nas słucha czy nie. Oczywiście nie wspomniałem tu o mechanicznych możliwościach podsłuchiwania poprzez różnej maści mikronadajniki podpięte bezpośrednio do urządzenia, ale to nie o to chodziło w tym filmie. Ale dobrze, że taki film został tu na Forum pokazany. Mam nadzieję, że nasza Społeczność nie dołączy do tego grona pseudoekspertów od podsłuchów. :)

Ostatnia edycja:
Do góry