Jak wyłączyć monit o ponowne uruchomienie systemu

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Borykam się z tym, nazwijmy to "problemem" w pracy. Mamy tu system XP i dziennie instalowanych jest kilkanaście sterowników do obsługi USB, po każdym takim procederze wyskakuje komunikat, że powinno się uruchomić system na nowo, przy czym jak kliknę na "nie" (czyli nie uruchamiam ponownie), to instalowany uprzednio USB działa prawidłowo. Problem polega jednak na tym, że klienci czasem sami klikają na "tak", co wydłuża proces wybierania zdjęć, bo komputer musi się ponownie uruchomić. Czy jest jakiś klucz w rejestrze, bądź inne ustawienie, gdzie mogę wyłączyć ten komunikat?
Proszę zwrócić uwagę, że nie chodzi mi ogólnie o ponowne uruchomienie systemu związane z instalowaniem aktualizacji Windows... chyba, że to rozwiązałoby mój problem... :zawsty

Z góry dziękuję za sugestie :)

A

Anonymous

Uruchom wiersz polecenia (CMD) i wpisz net stop "windows update" moduł automatycznego restartu zostanie dezaktywowany :)
Ale uwaga, po ponownym uruchomieniu komputera tryb pracy mechanizmu przypomnień zostanie przywrócony, tak więc podane wyżej polecenie musisz wpisywać za każdym razem

Możesz także wydłużyć czas między pojawieniem się komunikatu do 24 godzin, przechodzisz do HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU
odszukujesz wpis RebootRelaunchTimeoutEnabled (DWORD) (jeśli go nie masz, to musisz go utworzyć) wpisujesz wartość 1, powinieneś mieć też wpis RebootRelaunchTimeout (DWORD) i w danych wartości tego klucza wpisujesz czas w minutach (najwięcej, to 1440)

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Dzięki Olu. Pierwszy sposób nie zadziałał, bo "brak usługi". Drugi będę testował :) Rozumiem, że te wartości DWORD są dziesiętne :)

A

Anonymous

Tak, są dziesiętne :)

tutaj masz gotowy wpis rejestru

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

tylko przy RebootWarningTimeout wpisujesz ilość minut, np 90, co w zapisie szesnastkowym będzie wyglądało tak 0000005a

Pomocna może okazać się strona

Chyba, że będziesz wszystko robił samodzielnie, to strona jest niepotrzebna

Do góry