Jak zablokować autoodtwarzanie video na niektórych stronach?

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Konkretnie chodzi o takie strony jak:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Nie jest to video w flashu więc zablokowanie flash nie pomaga. Oczywiście jeśli film poprzedza reklama, to wtedy blokada flash działa i nie ma problemu, ale nie zawsze ta reklama się pojawia (szczególnie w nocy ich nie ma). Próbowałam już z NoScript, bo tak mi doradzono na forum Firefoxa, jednak w tych przypadkach to nie działa, a nie chcę całkiem tych filmów blokować. Chcę jedynie wyłączyć autoodtwarzanie, tak, abym mogła uruchomić film jednym kliknięciem, a nie, żeby mi on całkiem znikł ze strony. Takie autoodtwarzanie jest bardzo irytujące, szczególnie kiedy się czyta komentarze i po przejściu na każdą kolejną podstronę z dalszymi komentarzami zaczyna się odtwarzać film. Szukałam już jakiejś wtyczki do ff ale są tylko takie dla serwisu YT. Czy jest na to jakaś rada?

ichito

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
235
Miasto
Kraków
Re: Jak zablokować autoodtwarzanie video na niektórych stron

NoScript powinien zablokować każdy taki film, ale sprawdź w jego ustawieniach na zakładce "obiekty osadzone" i jego górną część "Dodatkowe ograniczenia dla niezaufanych witryn", a dotyczącą głównie blokowania wtyczek - wszystkie zaznacz. Przede wszystkim zaś przywróć na tych stronach domyślne blokowanie skryptów.
Sprawdź jeszcze w ustawieniach wtyczek czy masz ustawione "pytaj o aktywację" dla Flash, Silverlight, Unity i Java.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Re: Jak zablokować autoodtwarzanie video na niektórych stron

Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję jeszcze raz przetestować z tym NoScriptem, tylko teraz akurat jak na złość nieustannie pojawia się reklama przed każdym z tych filmików. Jak wchodziłam na te strony przed założeniem tego tematu, to jej nie było... W każdym razie chciałam jeszcze raz podkreślić, że nie chcę całkowicie zablokować tych filmów, bo to mogę zrobić nawet Adblockiem, a jedynie wyłączyć autoodtwarzanie zachowując jednak możliwość uruchomienia filmu jednym kliknięciem bez grzebania w ustawieniach czy menu NoScript. Pamiętam również, że kiedy wcześniej bawiłam się z tym NoScriptem i dodałam taką stronę do niezaufanych, to film znikał całkowicie. Ponadto jeśli się pozaznacza za wiele w tym dodatku, to przeglądanie stron staje się uciążliwe.
A co do wtyczek, to wszędzie zawsze mam "Pytaj o aktywację".
@Edit:
Po wielokrotnym odświeżeniu strony udało mi się trafić na brak reklamy. Przy zaznaczonych opcjach jak na zrzucie:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
film nadal samoczynnie się odtwarza. Po zaznaczeniu opcji "Zastosuj te ograniczenia także do zaufanych witryn" player całkowicie znika i nie ma ikony zamiennika, podobnie jak po dodaniu strony do niezaufanych. W dodatku w tym ostatnim przypadku kliknięcie w ikonę "Tymczasowo nie blokuj na tej stronie" nic nie zmienia i nadal nie ma playera. Z kolei włączenie blokowania skryptów JavaScript działa globalnie i przeszkadza w przeglądaniu wielu różnych stron :(

Do góry