Jak zmienić ikonę folderu "Windows" w Win7?

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
We właściwościach tego folderu w ogóle nie mam zakładki "Dostosowywanie", a edycja pliku Desktop.ini nic nie zmienia. Co ciekawe mogę zmienić tło w tym folderze, a nie mogę zmienić jego ikony.
Zawartość pliku Desktop.ini jest na pewno prawidłowa, bo w innych folderach działa.
Przy okazji drugi problem:
Nie mogę zmienić tła w folderach bibliotek za pomocą Folder Background. We wszystkich innych folderach działa, a w tych nie. Czy jest na to jakiś sposób?
Dokładnie chodzi o Windows 7 HP x64.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Można, ale to pociągnie za sobą zmianę wszystkich ikon folderów. Potem można sobie te inne foldery dostosować a ikona Windows pozostanie ikoną domyślną. Zmieniamy ikonę domyślną folderów w pliku imageres.dll. Jak to zrobić? poczytaj sobie tutaj:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
ewentualnie tutaj:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dziękuję za odpowiedź :)
Niestety ten sposób wydaje się chyba zbyt uciążliwy - zmienianie ikon wszystkich pozostałych folderów zajęłoby mi pewnie z pół dnia. I zapewne znów napotkałabym jakieś, którym nie można by było tej ikony zmienić, np. folder Program Files też nie posiada zakładki "Dostosowywanie", a nie chciałabym, aby miał tę samą ikonę, co folder Windows. W końcu chcę ją zmienić, aby ten folder jakoś wyróżnić.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Musisz się pogodzić z tym, że te foldery są szczególnie chronione przez system i nie powinny podlegać zmianom. Najlepiej je ukryć jak ci przeszkadzają w aranżacji artystycznej systemu.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Nie chodzi o aranżację artystyczną, a tym bardziej ukrycie. Przeciwnie, chciałam zmienić ikonę tego folderu na logo Windows, aby go wyróżnić i szybciej odnaleźć wzrokiem.
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to utworzyć sobie do niego skrót z taką ikoną i wtedy ukryć folder. Tylko przy skrótach jest ta paskudna strzałeczka (jej usunięcie powoduje problemy), ale skoro nie ma lepszego sposobu...

A co ze zmianą tła w folderach bibliotek? Też nikt nie wie?
To może jest jakiś sposób, aby po wybraniu w menu start folderu znajdującego się w bibliotece otwierać oryginalną lokalizację tego folderu? Po prostu to białe tło razi po oczach i dość mi przeszkadza, a że zajmuję się grafiką, to nie mogę sobie zmniejszyć jasności w systemie.

Do góry