Jaka ładowarka procesorowa?

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Hej :hi
Stopniowo będę wymieniał wszystkie baterie i stare akumulatorki ( trochę tego jest) na eneloopy więc konieczna będzie także wymiana starej ładowarki. Poszperałem chwile w necie i niemal wszędzie rekomendowany jest model everActive NC-1000 PLUS

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
który ma być lepszy od Technoline BC-700 i BC- 1000.
Ma ktoś doświadczenie z ww urządzeniami lub inne sugestie??

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Witam.
Możesz poszukać na forum swiatelka.pl tam chłopaki mają dosyć dobre rozeznanie jeśli chodzi o aku i ładowarki.
Zależy czy chcesz tylko do AA czy też do innych np. 14500, 18650, czy ma być z pomiarem pojemności czy wystarczy samo ładowanie.
Ja miałem BC900 przez kilka lat ale spaliłem bo podłączyłem inny zasilacz. Teraz kupiłem Nitecore I2 (na dwa ogniwa bez pomiaru).
Z pomiarem chłopaki polecają Opus BT-C3100 i Liitokala Lii-500. Ja kupiłem Nitecore bo znana firma ale teraz to wiadomo - wszystko china i najlepiej pilnować ładowarki podczas ładowania.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
remool napisał:
Hej :hi
Stopniowo będę wymieniał wszystkie baterie i stare akumulatorki ( trochę tego jest) na eneloopy więc konieczna będzie także wymiana starej ładowarki. Poszperałem chwile w necie i niemal wszędzie rekomendowany jest model everActive NC-1000 PLUS

który ma być lepszy od Technoline BC-700 i BC- 1000.
Ma ktoś doświadczenie z ww urządzeniami lub inne sugestie??
Ta ładowarka to to samo co technoline BC-700 i BC-1000.Ja jestem w posiadaniu BC-700 i ładuję sporo różnego typu akumulatorków i nigdy nie miałem problemów.Na Twoim miejscu brałbym nie zastanawiając się. :) Jeśli chciałbyś Technoline to tutaj jest.

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Od kilku lat posiadam Technoline BC-1000 nie sprawia najmniejszych problemów
a mając małe dziecko w domu dosyć często jest używana.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Popieram przedmówców. Osobiście od kilku dobrych lat korzystam z Technoline BC-700 i jestem bardzo zadowolony. Nie zależy mi na szybkości ładowania - więc ta opcja była dla mnie optymalna. Rewelacyjna jest możliwość testowania pojemności akumulatorów i ich formowania (odświeżania). Gdyby mi siadła - nie zastanawiając się wcale kupiłbym znów model BC-700, a jeśli zależałoby mi na nieco szybszym ładowaniu - wtedy BC-1000 o większym prądzie ładowania i rozładowywania akumulatorów. Generalnie polecam.

sowa2

Wygadany
Reakcje/Polubienia
15
Jeśli bym miał jeszcze raz wybierać ładowarkę to Technoline BC-1000 .Polecam jak najbardziej jest prosta w obsłudze i spełnia w pełni moje oczekiwania a korzystam z niej od dłuższego czasu.

win98

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
50
Używam Technoline BC-900 od trzech lat, do tego tylko eneloopy. Mogę spokojnie polecić ładowarkę Technoline i akumulatorki enelop.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dziękuje za opinie....trochę poszperałem w necie i jak do tej pory mam 3 faworytów
! everActive NC-1000
2 Powerex MH-C9000
3 Technoline BC-1000
Trzeba coś wybrać :scratch

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Porównanie:

Poszukaj jeszcze na elektrodzie. Jest kilka wątków o w/w ładowarkach.

Generalnie ja miałem trzy BC-900. Pierwsza padła po tygodniu, druga po gwarancji. Obie nie z mojej winy. W sumie byłem zadowolony z niej i kupiłem następną - tą spaliłem bo podłączyłem przez pomyłkę zasilacz 12v :( Później kupiłem zwykłą ładowarkę Sony power charger z aku i używałem jej 4 lata aż musiałem zaopatrzyć się w ładowarkę na 18650. Padło na nitecore i2 bo miałem dosyć małe fundusze. BC-900 ładowałem prądem 700mA i dociągała ogniwa do 1.54V, sony nawet nie wiem jaki miało prąd ale ładowała dosyć długo i do 1.41V, nitecore daje 1.38-1.39V. Ładowałem dwa komplety x4 AA Eneloop które mają 8 lat, 2x AA Eneloop jakieś młodsze, 4x Soniaki 5 letnie i 2 AAA Sony. Do dzisiaj działają bez problemu aczkolwiek widać że krócej niż nowe. Gdybym miał ładowarkę z pomiarem to bym sprawdził :)

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Zazwyczaj używam BC700
Ale czasami BC700 nie chce ładować akku i twierdzi, że nie ma nic wsadzonego na danym kanale ....... Wtedy akku na 5 minut do najtańszej ładowarki GP (jakaś stara z zestawu ....) i po takim zabiegu BC700 już widzi akku i go ładuje ...

Chyba chodzi o funkcję "ładowanie akku 0 V " -> everactive nc3000. Ogólnie to z w/w tabeli ładowarka ta sprawia wrażenie najsympatyczniejszej ....

Aktualnie chyba wybierałbym pomiędzy everActive NC-3000 a Ansmann Powerline 4 Pro

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dzięki za rady, poczytałem tu i tam i wybrałem everActive NC-1000 ( na moje potrzeby wystarczy ).... myślałem tez nad everActive NC-3000 i Powerex MH-C9000 ( Technoline BC-1000 odpadła w półfinale) ale uznałem, że nie potrzebuję tych kilku funkcji które odróżniają je od NC-1000
:england

Do góry