Jakub Różalski - Projekt „1920+”

A

Anonymous

Jakub Różalski - Projekt „1920+”

Polish-Soviet War With Robots

Polish Cavalry & Bear Wojtek versus Soviet Mechs

Jakub Różalski jest grafikiem konceptualnym i malarzem. Pracuje w branży gier komputerowych. Wcześniej mieszkał w Niemczech, chociaż zawsze z nostalgią wspominał dzieciństwo spędzone w niewielkiej wsi pod Szczecinem. Obecnie mieszka i pracuje w Krakowie. Uwielbia górskie wędrówki, przynajmniej raz w roku wyjeżdża w Tatry nacieszyć oko tamtejszymi krajobrazami.

Swoją przygodę ze sztuką rozpoczynał na papierze i płótnie, na długo przed odkryciem grafiki komputerowej. Artysta w swojej twórczości stara się łączyć klasyczne motywy i malarskość z nowoczesnym wzornictwem i ciekawymi, oryginalnymi koncepcjami. Najważniejsze dla niego jest tworzenie i opowiadanie ciekawych historii, przedstawianie codziennych sytuacji i zwyczajnych ludzi w niezwykłym otoczeniu. Największą inspiracją jest dla Jakuba malarstwo przełomu XIX początku XX wieku, historii oraz codzienne życie. Jego styl można określić mieszanką impresjonizmu z realizmem i naturalizmem.

Od zawsze pasjonował się historią. Jego projekt zatytułowany „1920+” to zbiór cyfrowych obrazów, które artysta wykonał za pomocą komputera. W nowatorski sposób połączył motywy klasycznego malarstwa polskiego z elementami science fiction, komiksów czy gier komputerowych. Jak zapewnia artysta, po prostu zestawił to co kocha:
„Wychowałem się i całe dzieciństwo spędziłem na wsi i bardzo lubię takie wiejskie klimaty, do tego moje ulubione malarstwo i artyści to są malarze XIX wieku polscy: Chełmoński, Gierymski- uwielbiam ten styl i starałem się to wszystko połączyć w mojej twórczości, plus dodać coś od siebie. Stąd te wielkie roboty, bo też się wychowałem na Gwiezdnych Wojnach, jako dzieciak oglądałem na kasetach video. Połączyłem w tym projekcie wszystko, co mi w sercu gra”.

Cały ten cykl jest zainspirowany Bitwą Warszawską i wojną polsko-bolszewicką. W kilku obrazach możemy odnaleźć Radzymin, tam gdzie się odbyła najważniejsza bitwa. Różalski podkreśla też, że w swoich obrazach dał wyraz fascynacji romantycznym połączeniem tradycyjnej broni z nowoczesnymi militariami, które pojawiło się podczas I wojny światowej. Na jego cyfrowych obrazach polscy ułani występują ramię w ramię z bojowymi robotami. Futurystyczne maszyny wyłaniają się spośród łanów zbóż, a postaci rodem z science fiction występują na tle pejzaży sielskiej wsi.

Na wielu obrazach pojawia się też prawdziwy niedźwiedź Wojtek, którego adoptowali w czasie drugiej wojny światowej żołnierze 2 Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa. Wojtek później brał udział w bitwie o Monte Cassino. Grafik nie ukrywa, że jego postać pojawiła się w cyklu, ponieważ bardzo lubi jego historię.

Artysta pokazuje wzajemnie wykluczające się dwa światy: polską wieś na początku XX wieku oraz ogromne roboty. Wszystko to przypomina dieselpunkową rzeczywistość alternatywną. Sam autor projektu podkreśla, że jednym z jego założeń, było przełożenie wydarzeń historycznych na atrakcyjny i ciekawy dla współczesnego odbiorcy język. Pod koniec 2015 roku w Polsce i w Stanach Zjednoczonych ukaże się gra planszowa pod tytułem „Kosa” (ang. nazwa „Scythe”), którą artysta tworzy na podstawie projektu „1920+”. Jakub Różalski obiecuje, że zobaczymy w niej jeszcze więcej obrazów z polskiej historii i jeszcze więcej wielkich robotów.

Źródło: artstation.com/artist/jakubrozalski, gry.onet.pl/artykuly/polacy-sa-w-absolutnym-topie-rozmawiamy-z-jakubem-rozalskim

GALERIA OBRAZÓW:
0Eg4Tjv.jpg
EvXMiFf.jpg

JVreBTb.jpg
YmQWWUL.jpg
o41XHfn.jpg
LogeW1K.jpg
8nTHA8f.jpg
buD7eeO.jpg
XeOrqlH.jpg
cGQYpct.jpg
Swf76jV.jpg
8j9Guab.jpg

9Kdv2fd.jpg
bLikaF8.jpg
p0piKXS.jpg
Nz1LUqs.jpg

mS7f4H3.jpg
1ibN7Px.jpg
yvTBzDy.jpg
lRnmpCY.jpg
axERJeD.jpg
l7eRL3B.jpg
Ajg8Ncs.jpg
iH2Z2h2.jpg

NoyKd2K.jpg
FxDCqdH.jpg
UMNr88n.jpg
GswCOxL.jpg
wzyM4ou.jpg
IAvJwnA.jpg

A NA KONIEC I TAK WSZYSTKO POSPRZĄTA PANI WOJENKA...

emPn4YW.jpg

Źródło grafiki: jakubsan.tumblr.com, artstation.com/artist/jakubrozalski, media.tumblr.com, idkfa.pl/wp-content/uploads

Do góry