Karta grafiki

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Co myślicie o tej karcie grafiki
Nvidia Quadro 5200 1GB DDR 5

Jest na wyposażaniu tego laptop:

Dell E6530
PROCESOR Intel CORE i7-3620qm 8 x 3,60 Ghz Ivy Bridge
EKRAN LCD 15,6 Cala FHD 1920 x 1080
ZAINSTALOWANIA PAMIĘĆ 8 GB DDR3
KARTA GRAFICZNA Nvidia Quadro 5200 1GB ddr5
KARTA DŹWIĘKOWA 24 bitowa
Łączność
Karta Sieciowa WLAN 1 GB
WiFi Wireless
Bluetooth

PORTY:

3x USB 2.0
2x USB 3.0
VGA-DSub
Wejście sieciowe LAN (RJ-45)
Wejście na mikrofon
Wyjście na słuchawki / głośniki (jack 3,5mm)
Czytnik kart pamięci
Czytnik Express Card
Czytnik kart inteligentnych
DYSK TWARDY 250 GB SSD + 500 GB

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
To zapewne ta: Quadro NVS 5200M -
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

GeForce 710M/GT 620M based
According to the specifications, the NVS 5200M is very similar to the consumer GeForce GT 620M but with slightly reduced clock rates.

Czyli: dość słaba karta. Jeśli chcesz tego lapka kupić z myślą o graniu, to odradzam.
Wprawdzie tu masz pamięć DDR5 a nie DDR3, ale cudów przy szynie 64-bit i tak nie będzie.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Myślałem o grach typu Minecraft (młodszy syn) lub czasami jakiś Need For Speed (niekoniecznie najnowsze wersje) albo Ghost Recon (starsze wersje). Coś mi właśnie syn wspomina o Counter Strike.
A ja to internet, office, obróbka filmów HD z aparatu przy pomocy Ashampo lub Microsoft Maker

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
PiotrN72 napisał:
Myślałem o grach typu Minecraft (młodszy syn) lub czasami jakiś Need For Speed (niekoniecznie najnowsze wersje) albo Ghost Recon (starsze wersje). Coś mi właśnie syn wspomina o Counter Strike.
A ja to internet, office, obróbka filmów HD z aparatu przy pomocy Ashampo lub Microsoft Maker
Tu masz reckę lapka o zbliżonych parametrach (procek, RAM i karta grafiki) - i jego testy w różnych zastosowaniach:

Może to ułatwi Ci decyzję.

fiodor99

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
86
Miasto
25° 47' N 80° 13' W
tu masz link do testu lapka, niestety o karcie tylko wspomnieli:

ranking kart graficznych:

sam laptop zacny :ok

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Podoba mi się ten latop. W sumie do gier dla to chyba i tak najlepszy stacjonarny o dobrych parametrach a ten będzie służył jako lepszy laptop biurowy.

Odnośnie tego Samsunga to nie mogę go namierzyć na rynku wtórnym.

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
PiotrN72 napisał:
Podoba mi się ten latop. W sumie do gier dla to chyba i tak najlepszy stacjonarny o dobrych parametrach a ten będzie służył jako lepszy laptop biurowy.

Odnośnie tego Samsunga to nie mogę go namierzyć na rynku wtórnym.
Reckę Samsunga zapodałem Ci tylko dlatego, że on ma bardzo podobne parametry do Twojej wersji Dell E6530, tzn. procek, ilość RAM i kartę grafiki (nie mówiąc o SSD +HDD, choć w przypadku Samsunga SSD o połowę "mniejszy" niż w Dellu).
Bo recka Della E6530 (ta, do której skierował Cię fiodor99) oparta jest na znacznie słabszej wersji tej maszyny: z i5, 4GB RAM, bez SSD i bez dedykowanej grafiki. Nie jest więc zbyt miarodajna.

P.S. To ten:
??

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Lapek spoko, ale nie bierz go, duże ryzyko awarii. Tylko integra w biznesówkach.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Tak to ten. Zamierzam wziąć udział w licytacji i na razie zastanawiam się ile chcę max za niego dać.

Dwa tygodnie temu był promocyjne wystawiony model E6520 ale było kilku bardziej chętnych do kupna a nie chciałem ulec "szałowi" licytacji i przepłacić

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
wacek_1984 napisał:
Lapek spoko, ale nie bierz go, duże ryzyko awarii. Tylko integra w biznesówkach.

Tak trochę uparłem się na Dell z uwagi na to że mamy ich wiele w pracy, niejednokrotnie używane "po spartańsku" i nie ma z nimi problemu. Piszesz: "Tylko integra w biznesówkach" - czyli że lepiej biznesowy z grafiką zintegrowaną?

"duże ryzyko awarii" - na jakiej podstawie ten wniosek?

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Oczywiście, że dedykowaną (zintegrowaną oczywiście masz jako drugą). Dochodzi Ci technologia NVidia Cuda i NVidia Optimus. Przyda się zdecydowanie przy obróbce multimediów. To biznesówka - nie będę powtarzał, co kiedyś napisał Ci kolega Quń o wzmacnianej konstrukcji i mocniejszych podzespołach. Sam katuję swojego Della, chodzi na okrągło, a trzyma się nieźle. W biznesowym wydaniu zawsze wąskim gardłem, najsłabszym ogniwem będzie karta grafiki. Wynika to z ich przeznaczenia. Tak jest i tutaj, ale do planowych przez Ciebie zastosowań w zupełności wystarczy. Wydajność w grach zdecydowanie podskoczy na karcie dedykowanej niż zintegrowanej. Widzę to w swoim Dellu. Kiedyś wspominałem Ci o trefnych kartach grafiki, ale chodziło mi o zdecydowanie starsze - produkowane w latach 2005-2008. O awaryjności tej nie słyszałem. W najnowsze wymagające gry możesz nie zagrać, ale wiele nowych tytułów pójdzie (kwestia ustawienia szczegółów na medium lub low). Ten lapek ma solidną matową matrycę z wysoką rozdzielczością (moja świeci po kilkanaście godzin dziennie od 5 lat i nie ma jednego wypalonego piksela). W sumie w tej cenie lapek mi się podoba i ja bym wziął. Podejrzyj service tag i sprawdź w komórce na stronie Della. Niewykluczone, że jest jeszcze na gwarancji producenta.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
A ja z innej beczki - czy ktoś może na tym forum pamięta, że karty nVidii - GeForce - to do gier, ale taki nVidia Quadro - to zastosowanie profesjonalne? Jakaś grafika 3D, architektura w CAD, montaż wideo?
Tam, gdzie "szypkigefroce" wyświetli piskelozę z antyaliasingiem, bo graczowi się na 60 FPS śpieszy - tam quadro dociągnie WOLNIEJ co do punkcika idealny obrazek, bo tego wymaga poważny klient?

Nie ma porównania.
A jeśli ktoś ma wątpliwości - to niech sobie przeliczy ile najnowszych GeForców będzie miał za jedną taką kartę:

Tak dla ułatwienia - dzisiaj funt po 5,90 zeta.

I NIE jest to najdroższa z serii.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Czyli chcesz przez to powiedzieć że w moim przypadku to będzie "przerost formy nad treścią"

W sumie w moim wieku to już mi się tak nie spieszy a dzieci może w ten sposób zniechęcą się do grania.

Do góry