Kaspersky (KIS i Pure) prawdopodobnie późno się włącza

vitio

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
119
Do tej pory używałem tylko Avast najpierw Free, potem Pro.
Teraz zdecydowałem się na przejście na Kasperskiego Internet Security 2013.
Zainstalowałem go i jest wszystko ok (nawet juz zdążył mnie przed czymś ochronić).
Jednak mam pytanie do innych osób go uzywających czy mają też takie problemy i czy wiedzą co z tym zrobić:
1) Zarówno przy KIS 2013 jak i Pure 3 gdy system się włącza dopiero na samym szarym końcu pokazuje się przy zegarku ikona Kasperskiego. Czytałem na zagranicznych stronach, że już rok temu ludzi mieli z tym problem i stwierdzali, że sprawdzali, że Kaspersky nie włączał się przed pokazaniem ikony (np. używali takiego sztucznego wirusa, który był przepuszczany przed pokazaniem się ikony, a po jej pokazaniu już alarmował o tym wirusie). W związku z tym boję się co może stać się w razie gdybym coś złapał i potem włączył komputer a wtedy wynika z tego, że na początku Kaspersky nic nie chroni a nie uśmiecha mi się każdorazowe rozłączanie kabla internetowego przy włączaniu komputera. Czy coś wiecie na ten temat i jakby to sprawdzić u mnie?
Tutaj jedno z miejsc gdzie o tym piszą (od postu Kraken01):

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
i ciąg dalszy częściowo tu:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

2) Gdy świeżo przeinstalowałem komputer ładował sie ok. 2 minuty a zaraz gdy tylko doinstalowałem Kasperskiego natychmiast wydłużyło się to do 6-8 minut. Czy też tak macie?

Poza tym Kaspersky na razie świetnie mi się sprawdza i gdy już włączę komputer to potem juz nic mi nie muli.
Zaznaczę, że komputer jest świeżo przeinstalowany. KIS 2013 zainstalowałem 2 razy a teraz nawet Kaspersky Pure 3 i zachowują się zawsze tak samo.

Cetus

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
47
miałem to samo proponuję przejść na KIS 2012 lub pure 2 te programy ładują sie znacznie szybciej pozdrawiam

1qaz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
89
Cetus napisał:
miałem to samo proponuję przejść na KIS 2012 lub pure 2 te programy ładują sie znacznie szybciej pozdrawiam
Ja odradzam instalowanie starszych wersji aplikacji. Sądzę, że późny start KIS to normalna rzecz. Co prawda sprawdziłem to tylko na dwóch komputerach z XP ale też startował po ok. 20 sekundach. Czy jest się czym przejmować? Sądzę, że nie. Jeżeli masz obawy, że w tym czasie możesz coś złapać to nie uruchamiaj przeglądarki, klienta poczty lub żadnego programu podatnego na ataki np. Adobe Reader do czasu kiedy KIS poinformuje, że ochrona jest włączona. Większość obecnych infekcji następuje poprzez wykorzystanie przez malware luk w programach i żeby doszło do infekcji musisz spełnić szereg warunków. Dodam tylko, że nowa wersja KIS chroni przed atakiem z wykorzystaniem luk - moduł ochrona przed exploitami. Poza tym KIS to pakiet, który składa się z wielu modułów i trochę potrzeba czasu aby to wszystko wystartowało. Nie ma co panikować!
Druga kwestia to dłuższe uruchamianie się komputera. U mnie trwa to ok. minutę. Trudno coś tutaj napisać bo każdy komputer jest inny. Jak wspomniałeś:
vitio napisał:
Gdy świeżo przeinstalowałem komputer ładował sie ok. 2 minuty a zaraz gdy tylko doinstalowałem Kasperskiego natychmiast wydłużyło się to do 6-8 minut.
Rzeczywiście długo. Nie mam pojęcia dlaczego czas uruchamiania wydłużył się o ok. 5 minut. Jeżeli nie do końca ufasz ochronie oferowanej przez KIS to polecam doinstalowanie dodatkowego skanera na żądanie: HitmanPro. Skan trwa krótko i będziesz miał większą pewność, że komputer jest wolny od infekcji.

Do góry