Katalogowanie licencji

kinimoD

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Wciągnęło mnie ostatnio polowanie na licencje na różnego rodzaju promocjach i konkursach. Udało się nawet upolować parę fajnych rzeczy. Powoli zaczyna się jednak problem jak nad tym wszystkim zapanować. Trochę szukałem programów do katalogowania licencji, ale są to głównie płatne programy do zarządzania i monitorowania licencji w firmach. Może ktoś się natknął na coś odpowiedniego? Może macie jakieś sprawdzone sposoby?
Jak nie to trzeba będzie spłodzić coś w Accessie, dawno się tym nie bawiłem, będę musiał odświeżyć pamięć :)

rafalp86

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
457
Ja swoje licencje w formacie .txt lub email-e pakuje WinRarem i na hasło. Dodatkowo trzymam informacje w programie Password Depot 6 lub może być Sticky Password 6.Plus jako backup wypalam na płytę.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30016
Miasto
Trololololo
Najlepszy program do katalogowania licencji to folder - Promocje i w nim podfoldery z plikami txt :klawik.W sumie programy do zarządzania hasłami (niektóre) oferują też funkcję takiego katalogowania.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Wszystko pięknie....

Tylko wolałbym "automat" bo jestem leniwy

FrantiQ

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
231
Ja do archiwizacji licencji od 2 lat używam Sticky Password, w Sicky jest coś takiego jak "bezpieczne notatki" jest tam kilka dostępnych szablonów także jest taki dla licencji do programów, zawiera takie rubryki:

Software name:
Vendor:
License key:
Expiration date:
Website:

można oczywiście dodać swoje treści.

Istotne jest to że notatki są dostępne w Stickowej sprytnej wyszukiwarce, więc gdy wpisujemy pierwsze litery np. adobe już dopasowywana jest odpowiedź, gdy klikniemy na przycisk wyświetl pojawi się dymek z notatką w tym przypadku info o licencji:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Przy sporej liczbie licencji jaką sam posiadam to rozwiązanie mi całkowicie wystarcza.

Niema co się rozpisywać, wystarczy spróbować tym bardziej że tak rozdają Stickiego, że tylko patrzeć jak będą płacić za jego używanie :p

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30016
Miasto
Trololololo
1Password mistrzowski menadżer haseł też ma funkcję katalogowania licencji a wygląda to tak
SFrKRQ2.jpg
,

ma też bezpieczne notatki gdzie również możemy dodawać licencje jak i inne informacje.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Te opcje znam. Bardziej zależy mi na katalogowaniu z e-mail i rejestru.

Piszę sobie coś takiego w Bashu, ale ciągle mam pod górę

A lickę na 1password musze upolować :x

baarao7

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
3
Cześć,
a ja polecam do tego celu Evernote - program, z którego sama korzystam. Jego podstawowe zalety (w mojej opinii) to synchronizacja notatek z naszym kontem założonym na stronie Evernote (przydatne w razie awarii komputera) oraz współpraca z programem click.to - po więcej info odsyłam do mojego posta na forum:

pozdrawiam

destry5

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Steganos LockNote, cechy:

prostota (plik tekstowy),
mala objetosc,
tresc zaszyfrowana AES 256bit po ustanowieniu hasla,
mozna ten programik w prosty sposob powielic, skopiowac na pendrive'a, wrzucic do dropboxa itp.

kinimoD

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Sticky Password jeszcze nie przeglądałem dokładnie i nie wiedziałem, że ma taką funkcję, nic tylko się cieszyć, choć by mogło być więcej danych do wpisania. 1Password - temu już bardzo blisko do tego co bym chciał, w sumie to już by mnie zadowolił, ale troszkę drogi a kluczyków na razie chyba nigdzie nie rozdają. A może ktoś ma niepotrzebny?

Patrzę, że Keepass ma też taką funkcję, można nawet jako załączniki dodać emaile z licencjami

Trzeba będzie sprawdzić wszystkie programy i wybrać najlepszy.

Do góry