Które programy będą dzialaly po formacie?

1qaz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
89
Temat trochę mylący ale chodzi mi o to. Chciałbym zainstalować nowego XP Home (którego mam ze starego zepsutego kompa). Obecnie mam inny system. Które z tych programów nie będą działały? (wiadomo, że niektóre - może wszystkie? - przypisane są do systemu, dysku i jeszcze czegoś tam). Oto lista programów (te w czerwonej ramce).
Chciałbym wiedzieć do których producentów musiał bym ewentualnie "uderzyć" aby wyżebrać wymianę licki czy coś.

Tadek 47

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Ja mam XP Home i wszystkie programy działają bezbłędnie

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
1qaz napisał:
Temat trochę mylący ale chodzi mi o to. Chciałbym zainstalować nowego XP Home (którego mam ze starego zepsutego kompa). Obecnie mam inny system. Które z tych programów nie będą działały? (wiadomo, że niektóre - może wszystkie? - przypisane są do systemu, dysku i jeszcze czegoś tam). Oto lista programów (te w czerwonej ramce).
74J85Xx.jpg

Chciałbym wiedzieć do których producentów musiał bym ewentualnie "uderzyć" aby wyżebrać wymianę licki czy coś.

Te w ramce zadziałają bez problemu :)

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30489
Miasto
Trololololo
raczej wszystkie będą działać, oczywiście jak wpiszesz do nich numery seryjne.Jak to ten Keriver odemnie to musisz go aktywować offline.

1qaz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
89
OXYGEN THIEF napisał:
oczywiście jak wpiszesz do nich numery seryjne.
:dziwak
Nie wiem czy dobrze się wyraziłem. To teraz tak: Mam XP Pro. Chce wgrać zamiast Pro - nowy Home - czysta instalacja. Po wgraniu sterowników i innych "dupereli" chciałbym zainstalować ponownie te programy (te w czerwonych ramkach) na nowym innym systemie jakim będzie ten XP Home. Czy klucze będą działały po zmianie systemu? Dobra jak szef mówi, że wszystko będzie OK! - to ja mu wierze :ok W razie wtopy to będzie można znowu rozejrzeć się za jakimś konkursem.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30489
Miasto
Trololololo
powinny, bo tamten system będzie nieaktywny a sprzętu też nie zmieniasz.

1qaz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
89
Nie w kompie nic nie będzie zmieniane (hardware). Dobra dziękuję wszystkim za rady. Temat można zamknąć lub usunąć.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Na początek zastanowiłbym się nad tym czy badzie możliwe aktywowanie systemu na nowym sprzęcie. Windows XP OEM (home i pro) są przypisane do konkretnej maszyny.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Emmers napisał:
Na początek zastanowiłbym się nad tym czy badzie możliwe aktywowanie systemu na nowym sprzęcie. Windows XP OEM (home i pro) są przypisane do konkretnej maszyny.

To prawda może być kłopot :scratch

1qaz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
89
Emmers napisał:
Słusznie :scratch Prosił bym o usunięcie tematu. Dziękuję.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
PiotrN72, na jakiej podstawie tak twierdzisz? Wiesz to może z doświadczenia? Bo jak pamiętam i było też wspominane wcześniej w tym wątku, wersja OEM jest przypisana do konkretnej maszyny, tzn konfiguracji sprzętowej... wersja pudełkowa owszem, ale OEM to OEM.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Testowałem na komputerze stacjonarnym na którym dla testu zainstalowałem XP Home OEM ze służbowego laptopa. Obydwie maszyny to dwie różne konfiguracje. Aktywacja poszła bez problemu. Przez ok pół roku system działał na obydwu PC i wszystko było ok.
Następny test podobny tylko zastosowałem system XP Pro OEM. Te same efekty.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
PiotrN72 napisał:
Testowałem na komputerze stacjonarnym na którym dla testu zainstalowałem XP Home OEM ze służbowego laptopa. Obydwie maszyny to dwie różne konfiguracje. Aktywacja poszła bez problemu. Przez ok pół roku system działał na obydwu PC i wszystko było ok.
Następny test podobny tylko zastosowałem system XP Pro OEM. Te same efekty.
Jeśli nawet tak było, w co szczerze wątpię, to nie jest to absolutnie zgodne z warunkami licencji . I jśli nawet aktywacja się powiedzie to po aktualizacji systemu, która wymaga najpierw zainstalowania narzędzi sprawdzenia legalności, pojawi się informacja dotycząca fałszowania oprogramowania. Nie może być aktywnych dwóch i więcej kopii tego samego systemu, tym bardziej Home. Zgodzę się co do tego, że być może uda się aktywować dwie identyczne kopie XP Pro na maszynach jedno procesorowych (1 rdzeń) ponieważ Pro posiada licencję na dwa procesory ale Home ma licencję na 1 procesor.
Można spróbować również dezaktywować aktywny system Xp Home na zepsutym kompie, w ten sposób, że zgłaszamy telefonicznie iż zmieniliśmy jakiś ważny podzespół , np. płytę główną i chcemy ponownie aktywować system w nowej konfiguracji. Na ogół aktywacja telefoniczna przebiega pomyślnie o ile nie została wcześniej przekroczona liczba aktywacji na poprzedniej maszynie. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego , że i tak do końca nie jest to zgodne z warunkami licencji, które powinniśmy przeczytać przed instalacją systemu i ich akceptacją klawiszem F8.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Zgadza się że nie jest to zgodne z licencją. Był to dla mnie tylko test sprawdzający Microsoft. Dla mnie zdziwieniem było to że aktywując przez internet byłem przygotowany na niepowodzenie aktywacji. Jednak okazało się że system sprawdził legalność, zaktywował się i podziękował za legalną kopię i tu było moje zdziwienie. Wcześniej bowiem słyszałem że OEM nie pozwoli zainstalować się na innym sprzęcie a jednak udało się - nasuwa się pytanie jak to jest naprawdę sprawdzane.
PS.
dlaczego robiłem ok półroczny test - dla sprawdzenia kiedy nastąpi jakaś ponowni weryfikacja przez Microsoft oraz z uwagi na rzadkość używania tego komputera. Był to już emerytowany staruszek który ostatecznie wylądował w elektrośmieciach.

Do góry