Kto płaci twórcom Adblocka Plus za nieblokowanie reklam?

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Witam !

Nie od dziś wiadomo, że twórcy Adblocka Plus mogą brać pieniądze za odblokowanie reklam. Do tej pory mówiono, że firma Google im płaci, ale najwyraźniej nie jest to jedyny gigant wykazujący uległość wobec twórców małego rozszerzenia.

Więcej :

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

:scratch

merkaba

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
ja używam ad muncher darmowa jest i jeszcze używam ad fender i reklam brak

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Jeszcze tutaj jeden artykuł pt. "Adblock się sprzedał!"

Sprawa pewnie obiła się szerokim echem, gdyż widziałem też dziś artykuł w Computerbild. Poza tym jakimś dziwnym trafem Firefox polecił mi dodatki dotyczące ochrony prywatności: Bloody Vikings! 0.5.9, Bluhell Firewall 2.5.0, Blur. Wszystkie zainstalowałem. Coś mi się zdaje, że te fakty łączą się. Szybka reakcja Mozilli. Pewnie sprawa ma też drugą stronę medalu, bo jeszcze w zeszłym roku czytałem, że jakieś firmy medialne z dużych koncernów pozwały w Niemczech Eyeo - właściciela adblockplusa, za blokowanie reklam na ich serwisach internetowych i tym samym zmniejszanie ich przychodów. Pewnie te ostatnie artykuly, to jakaś forma rewanżu i znięchęcenia do adblocka jego użytkowników. Przeczucie mówi mi, że na nagłośnieniu całej sprawy zależy tym wszystkim firmom czy portalom, którzy czerpią niezłą kasę z reklam. No, ale gdyby adblockplus nie stworzył białej listy i za kasę nie przepuszczał przez filtry niektórych reklam, to nie byłoby się czego czepić. Koniec końców myślę, że efekt u mnie został jednak osiągnięty, bo .... zostawiłem adblocka i dołożyłem te trzy dodatki, o których wspomniałem i pogrzebię jak wyłączyć ową białą listę :szydera
A znalazłem linka do info o tej sprawie sądowej adblocka:

Do góry