Laptop MaxData - jak odłączyć klawiaturę

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam
Pytanie nietypowe.
Uruchomiłem laptopa (służbowego) coś nie tak z klawiaturą, nie wiem co robił wcześniejszy użytkownik użytkownik.
Niektóre klawisze po wciśnięciu zachowują się jakby ciągle je trzymać. Np. wciskając przycisk h efekt jet taki jakby ktoś go cięgle trzymał. Podłączyłem zewnętrzną klawiaturę ponieważ chciałem tego laptopa uruchomić na potzreby internetu a nie chcę inwestować w nową klawiaturę (tym bardziej że laptop będzie niebawem zutylizowany)
Z zewnętrzną klawiaturą jest ok ale nie wiem jak odłączyć systemowo tą laptopową. Po odinstalowaniu sterowników w menadżer urządzeń po ponownym uruchomieniu system instaluje ja powrotnie.
Dlaczego mi na tm zależy? Podczas uruchomiania Laptopa system wykrywa jakieś włączone przyciski i "upierdliwie" piszczy przy uruchamianiu.
W ostateczności rozkręcę go i odłączę fizycznie klawiaturę albo odłączę głośnik. Ale może ktoś z forumowiczów coś podpowie?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30546
Miasto
Trololololo
Re: Laptop - jak odłączyć klawiaturę

w asusie trzeba podważyć lekko klawkę a potem taśmę odłączyć więc w innych lapkach pewnie tak samo.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki

Ten laptop to jakiś MaxData. Czy po odłączeniu wbudowanej klawiatury laptop się uruchomi?

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu

Sądząc z dostępnych opisów demonem to on nie jest. Ale uruchomić się powinien. Zawsze zresztą można przez usb podpiąć zewnętrzną klawiaturę.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30546
Miasto
Trololololo

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki

Obecnie podpięta jet zewnętrzna klawiatura. Przy uruchamianiu laptop popiszczy trochę, uruchamia się trochę dłużej ale potem użytkuje zewnętrzną i jest OK. Ale myślę że gdybym odłączył wbudowaną to zaoszczędzę sobie traumy uruchamiania.
Pisanie na wbudowanej też odpada. Wiele klawiszy po wciśnięciu zachowuje się jakby ktoś je ciągle naciskał. Na tej zewnętrznej nie ma takich problemów.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30546
Miasto
Trololololo

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Poszukaj, czy gdzieś w necie nie ma instrukcji wymiany klawiatury. Ja kiedyś do hp, samsunga czy acera znajdowałem bez problemu.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Nie da się. Ale przypuszczam, że pójdzie standardowo - nakładka w górnej części klawiatury, jedna lub kilka śrubek i po ptokach.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Kiedyś wymieniałem klawiaturę w Dell-u - było rewelacyjnie prosto. Jutro pochylę się nad tematem MaxData zobaczymy czy też projektant przewidział łatwy demontaż klawiatury.

luger

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Poznań
Kiedyś jak rozbierałem Acera Aspire 5742G to zrobiłem fotki i uproszczoną instrukcję demontażu bo w internecie w tamtym czasie niczego o tym modelu nie było. O demontażu klawiatury jest opis fotki tutaj

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
i jeszcze następna strona z fotką. Może jest podobnie.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Dziś niestety znalazłem tylko czas aby spisać model laptopa - MAXDATA PRO 8100 IS
Niestety nie było czasu na zabawę klawiaturą.

Do góry