Miejsce instalacji programu - wpływ na wydajność gry

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam
Mam w laptopie 2 dyski (SSD 120GB i HDD 500GB)
Niebawem będę instalował dzieciom kilka gier.
Po instalacji gry zajmą dość dużo pamięci dysku.
Czy instalując je w innej lokalizacji niż Program Files na dysku SSD (np. w folderze GRY na HDD) spowoduje to że spadnie wydajność podczas grania z uwagi na to że nie będą instalowane na SSD?

ichito

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
235
Miasto
Kraków
Możesz spokojnie instalować na dysku niesystemowym...gry będą chodzić bez problemu, a sam fakt istnienia SSD nie jest warunkiem koniecznym, by je można zainstalować na komputerze :) Taki układ ma te jedną zaletę jeszcze, że kopie zapasowe systemu - a warto je robić co jakiś czas - nie będą obarczone niepotrzebnymi aplikacjami, a gry takimi dla systemu są.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Myślałem że może podczas gry korzysta się intensywnie z pewnych plików od gry i znaczenie może mieć czy są one na HDD czy SSD.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
PiotrN72 napisał:
Myślałem że może podczas gry korzysta się intensywnie z pewnych plików od gry i znaczenie może mieć czy są one na HDD czy SSD.
I znaczenie ma. Możesz uzyskać przyspieszenie rzędu 1/3 do 2/3 czasu ładowania gry i map w trakcie grania. Nie zapominaj jednak, że gry, które warto by instalować na dysku SSD to kobyły po kilkadziesiąt GB. Ile Ci się takich zmieści?
Info o wzroście prędkości gier:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Z założenia dysk SSD powinien być przeznaczony na system. Doradzałbym zainstalować na nim system + tylko najczęściej używane, ulubione programy do edycji audio, video, plików graficznych, pakiet biurowy, czytnik pdf, ulubioną przeglądarkę. Do tego wyłączenie pewnych usług systemowych typu automatyczne indeksowanie dysków SSD, defragmentację, hibernację.
Więcej masz tu:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Mimo, że nie mam dysku SSD, robię tak jak radzi Ichito - cały software i gry instaluję na innej partycji (mimo to wielkość systemu cały czas się rozrasta), kierując się przy tym głównie troską o wielkość kopii partycji systemowej i ilością czasu potrzebnego na jej wykonanie. Zwiększanie tego czasu i wielkości takiej kopii dla mnie osobiście - to jest dopiero upierdliwa rzecz. :facepalm

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Zeno napisał:
PiotrN72 napisał:
I znaczenie ma. Możesz uzyskać przyspieszenie rzędu 1/3 do 2/3 czasu ładowania gry i map w trakcie grania. Nie zapominaj jednak, że gry, które warto by instalować na dysku SSD to kobyły po kilkadziesiąt GB. Ile Ci się takich zmieści?
Racja.
Zeno napisał:
Mimo, że nie mam dysku SSD, robię tak jak radzi Ichito - cały software i gry instaluję na innej partycji (mimo to wielkość systemu cały czas się rozrasta), kierując się przy tym głównie troską o wielkość kopii partycji systemowej i ilością czasu potrzebnego na jej wykonanie.(...)
A to już niestety może nie być do końca sensowne, bo znacząco może obniżać wydajność tych programów. Chyba, że tą inną partycję masz na innym dysku, albo gdy faktycznie: zdecydowanym priorytetem jest wielkość i czas wykonywania kopii partycji systemowej, a koszt w postaci pewnego spadku wydajnośći jest do zaakceptowania.

Do góry