Mozilla ledwo daje radę

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Od kilku dni Mozilla mi się zawiesza, wywala mi co chwilę wtyczkę Shockwave Player (aktualizowałam do najnowszej wersji, ale to nie pomogło).
Znalazłam dziś takie coś:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Na początek ją przeinstaluję, ale jak macie jakieś pomysły to poproszę.
Przeskanuje jeszcze Emsisoft Anti-Malware ... no nie wiem. Dodam, że zainstalowałam właśnie Operę i ta śmiga aż miło. Ale lata przyzwyczajenia do Mozilli nie pozwolą, żeby ot tak z niej zrezygnować.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Raczej wątpliwe abyś trafiła na tego "Fake Firefoxa". U mnie FF też okropnie mulił, ale usunięcie folderu profilu z katalogu pomogło.

W przypadku XP:

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
sPeRaCz napisał:
Raczej wątpliwe abyś trafiła na tego "Fake Firefoxa". U mnie FF też okropnie mulił, ale usunięcie folderu profilu z katalogu pomogło.

W przypadku XP:

Nie mogę usunąć tego folderu, bo wtedy nie otwiera się Mozilla.

virophage

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Miasto
Pomorze
tofana napisał:
Od kilku dni Mozilla mi się zawiesza, wywala mi co chwilę wtyczkę Shockwave Player (aktualizowałam do najnowszej wersji, ale to nie pomogło).

Przeskanuje jeszcze Emsisoft Anti-Malware ... no nie wiem. Dodam, że zainstalowałam właśnie Operę i ta śmiga aż miło. Ale lata przyzwyczajenia do Mozilli nie pozwolą, żeby ot tak z niej zrezygnować.

Bo zajechałaś ja pewnie wrzucając wtyczki, dodatki i inne "śmieci" ; ) zrób backup zakładek , odinstaluj wyczyść "ręcznie" pozostałości z AppData itp. winę za wywalanie Shockwave Player mogą ponosić tez kodeki na komputerze choć nie muszą to tyle.

A

Anonymous

Z tym zawieszaniem się Firefoxa to ja niestety też tak mam od kilku dni, przeglądam sobie spokojnie jaką stronę, a tu nagle bum, firefox się zawiesza i czasami pomaga tylko zabicie procesu FF w menedżerze zadań. Lubię FF, ale ostatnio strasznie daje mi popalić

tofana napisał:
sPeRaCz napisał:

W przypadku XP:

Nie mogę usunąć tego folderu, bo wtedy nie otwiera się Mozilla.

Nic dziwnego, że się nie uruchamia, gdyż nie ma żadnego profilu z jakim mógłby się uruchomić, po usunięciu starego profilu tak jak jest to napisane powyżej, musisz stworzyć sobie nowy uruchamiając Firefoxa z parametrem -p czyli firefox.exe -p

UoBkOqd.png

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
virophage napisał:
tofana napisał:

Bo zajechałaś ja pewnie wrzucając wtyczki, dodatki i inne "śmieci" ; ) zrób backup zakładek , odinstaluj wyczyść "ręcznie" pozostałości z AppData itp. winę za wywalanie Shockwave Player mogą ponosić tez kodeki na komputerze choć nie muszą to tyle.

Kilka wtyczek i dodatków przez 10 lat ni zabiło Mozilli, to czemu miałoby teraz? Na razie odinstalowałam i skanuje anti-malare.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Od jakiegoś czasu używam FF w wersji Beta i korzystam również z aktualizacji Beta i FF działa bez problemowo.

virophage

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Miasto
Pomorze
tofana napisał:
virophage napisał:
tofana napisał:

Kilka wtyczek i dodatków przez 10 lat ni zabiło Mozilli, to czemu miałoby teraz? Na razie odinstalowałam i skanuje anti-malare.

Anti-malare nic nie znajdzie wina leży bardziej w lisie ; ) raz na jakiś czas lepiej odinstalować całkowicie ( wraz z folderami w np.AppData) przeglądarkę niż ja aktualizować potem niech sama dobierze wtyczki ; )

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Ola napisał:
Z tym zawieszaniem się Firefoxa to ja niestety też tak mam od kilku dni, przeglądam sobie spokojnie jaką stronę, a tu nagle bum, firefox się zawiesza i czasami pomaga tylko zabicie procesu FF w menedżerze zadań. Lubię FF, ale ostatnio strasznie daje mi popalić

Olu, może zechciałabyś się zająć swoim Firefoxem, to i ja bym skorzystała? :jezyk

EDIT: Zainstalowałam od nowa, czyszcząc wszystkie śmiecie po niej. Zobaczymy jak długo pośmiga (na razie śmiga). :dziwak

A

Anonymous

Mi natomiast FF notorycznie wiesza się na YouTube
...coś przekombinowali w tych ostatnich wersjach

A

Anonymous

tofana napisał:
EDIT: Zainstalowałam od nowa, czyszcząc wszystkie śmiecie po niej. Zobaczymy jak długo pośmiga (na razie śmiga). :dziwak
Może jakiś dodatek to powoduje? Nie instaluj wszystkich od razu, tylko stopniowo.
Shockwave Player najlepiej brać z pewnego źródła, jest masa wersji zainfekowanych.
Nie w temacie, ale co do wideo warto przełączyć:
Nowy Firefox pozwala teraz na wykorzystanie dostarczanego z nimi kodeka h.264 do odtwarzania filmów opakowanych w element video języka HTML5. Do tej pory Firefox odtwarzał jedynie wideo w formatach VP8 (WebM) i Ogg Theora, a Mozilla deklarowała wierność wolnym od obciążeń licencyjnych rozwiązaniom. Domyślnie jednak obsługa h.264 jest wyłączona, by ją włączyć, należy w panelu about:config znaleźć zmienną media.windows-media-foundation.enabled i ustawić jej wartość na true.
Przywrócić tego starego menadżera pobierania (przyzwyczajenie) można wartość w about:config: browser.download.useToolkitUI zmienić na true

virophage

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Miasto
Pomorze
tofana napisał:
Ola napisał:

Olu, może zechciałabyś się zająć swoim Firefoxem, to i ja bym skorzystała? :jezyk

Będzie ŚMIGAĆ dopóki znowu @tofana ją nie zapcha ; )

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Jeśli lis dostanie zadyszki warto wpierw go zresetować....w większości przypadków pomaga
ustawienia ->pomoc->informacje o pomocy technicznej
1

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
remool napisał:
Jeśli lis dostanie zadyszki warto wpierw go zresetować....w większości przypadków pomaga
ustawienia ->pomoc->informacje o pomocy technicznej
1

Mądrego to i przyjemnie posłuchać! :dziękuję
Myślę, że ponowna czysta instalacja jest w porządku.

virophage napisał:
Będzie ŚMIGAĆ dopóki znowu @tofana ją nie zapcha ; )

Jak tofana zapcha, to się odezwie. :francuz

Do góry