MSWiA z nową ustawą : startery pre-paid będą rejestrowane.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Re: MSWiA z nową ustawą : startery pre-paid będą rejestrowan

jorn napisał
....czas w jakim żyjemy , i błędy jakie zostały popełnione...
Raczej celowo zaaranżowane i od wielu lat wprowadzane w życie.
...dziś chodzi już o życie ludzkie, które w tym momencie jest najcenniejsze...
Z czyjej perspektywy? Bo chyba nie trzymających władzę, dla nich liczy się tylko władza i pieniądz...człowiek nic nie znaczy, figuruje jako nr PESEL....PESEL który ma pracować, nie podnosić głowy i cieszyć się z tego, że władza czuwa nad jego bezpieczeństwem. Trzydziestu kilku zabitych to i tak niewiele za korzyści i nieograniczone możliwości .....
...w czasie w którym terroryzm jest głównym zagrożeniem na naszym kontynencie...
Terroryzm nie jest głównym zagrożeniem na naszym kontynencie
zmuszają każde nawet umiarkowanie odpowiedzialne państwo do tego aby tego typu (lub podobne) procedury wdrożyć
Stopniowe pozbawianie obywateli swobód jest cechą umiarkowanie odpowiedzialnego państwa?

A

Anonymous

remool
... nie będę tego komentował... "żyjemy" zupełnie w innym świecie , i mamy zupełnie inne priorytety... lub... widzimy to inaczej

dyskusja do niczego nie doprowadzi... predzej posty wyleca :bea

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu

Howgh, Winnetou! A najlepiej byłoby,gdyby jedni drugim (a zwłaszcza jedni) - oczywiście w ramach naprawy świata (i jego widzenia) - nie wcinali się z tematami z tej dziedziny.Wesołych Świąt!

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa

Od siebie dodam, gdyby tą ustawę wprowadziła poprzednia władza - to by było cacy wg niektórych na forum - zaraz... jak się taka postawa nazywa?? Hipokryzja!! Siedzieli cicho kiedy przez lata powoli rozbierali nam Polskę, a teraz nagle o wolność walczą - :facepalm

remool napisał:
artoor napisał(a):
....wolę być jawnie inwigilowany gdy inwigilacja taka jest poparta ustawą - bo wiem czego się spodziewać...
Nawet nie chce mi się tego komentować :facepalm
Czyli rozumiem, że wolałeś opcje, kiedy nie wiedziałeś że Cię podsłuchują? Ustosunkuję się zatem cytatem:

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu

Dziękuję za zrozumienie prośby. Wesołych Świąt!

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71

artoor napisał
Czyli rozumiem, że wolałeś opcje, kiedy nie wiedziałeś że Cię podsłuchują? Ustosunkuję się zatem cytatem:

Zawsze wolałem i nadal wole opcję w której to ja decyduję ile, kto i co może o mnie wiedzieć....więc źle rozumujesz :francuz

Od siebie dodam, gdyby tą ustawę wprowadziła poprzednia władza - to by było cacy wg niektórych na forum
Nie rozumiem dlaczego zrobiono z tego newsa polityczną licytację? Wszak nie o władze tu chodzi, tę obecną, czy poprzednią... ale o światowy trend polegający na zastraszeniu społeczeństwa a następnie ograniczeniu mu swobód tytułem jego ochrony i poprawy bezpieczeństwa.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71

Nowa ustawa antyterrorystyczna to wyłączenie milionów kart pre-paid
Przymusowa rejestracja starterów pre-paid znalazła się wśród kluczowych założeń nowej ustawy antyterrorystycznej, przygotowywanej przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji. Co jednak z już zakupionymi starterami? Dzięki staraniom RMF FM dowiedzieliśmy się, że korzystający z nich użytkownicy będą mogli je sobie wyrzucić do kosza – o ile nie podadzą operatorom swoich danych osobowych.

Nowa ustawa antyterrorystyczna ma obowiązywać już od 1 czerwca tego roku, i już na pewno wiadomo, że wprowadzi wymóg podawania swoich danych osobowych przy ich zakupie. Na operatorów nałożono jednak też obowiązek zaprzestania świadczenia usług telekomunikacyjnych dla tych wszystkich użytkowników kart SIM, którzy nie zarejestrują ich w ciągu pół roku od wejścia w życie ustawy.

Obecnie w Polsce wykorzystywanych jest 29 milionów aktywnych kart pre-paid, trudno więc sobie wyobrazić, jak w takiej skali udałoby się skutecznie przeprowadzić rejestrację ich wszystkich. Spodziewajmy się więc, że znaczna część kart pre-paid zostanie wyłączona – i to nawet wówczas, jeśli na koncie użytkownika pozostawałyby jakieś środki z doładowań.

Na ile skutecznie pozwoli to zwalczać terroryzm w naszym kraju? Tego już eksperci MSWiA nie mówią, nie przedstawiono jak dotąd żadnych wiarygodnych badań w tej dziedzinie. Zmartwionym kolejnym ograniczeniem prywatności obywateli przypomnijmy jednak, że tzw. „burnery”, czyli prepaidowe, jednorazowe telefony, były raczej wędzonym śledziem w kwestii ochrony swoich danych. W większości wypadków ich używanie nie utrudniało służbom prowadzenia tzw. kontroli operacyjnej.
info dobreprogramy.pl
Jest pewna grupa społeczna, która skorzysta na tej ustawie...kto zgadnie o kogo chodzi??? :D

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30627
Miasto
Trololololo

:facepalm :facepalm :facepalm :facepalm

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12628
Miasto
Somewhere over the rainbow.

A można więcej niż jedną :zawsty

Nie liczę rządzących bo to oczywista oczywistość. Stawiam na Januszy biznesu, którzy w maju wykupią wszystkie karty i będą nimi handlować a jak zasoby się już skończą to będą robić zakupy u zagranicznych operatorów.
Druga grupa to bezdomni oraz panowie o imieniu "Daj złotówkę na piwo" ewentualnie Ci bardziej uprzejmi "Pożycz złotówkę na piwo" i Ci wstydliwi "Nie miałby pan złotówki na bułkę".
Trzecia grupa to sami operatorzy bo mając więcej danych mogą się podzielić ze swoimi "partnerami biznesowymi" dzięki czemu my będziemy dostawać więcej reklam.
Myślę też, że skorzystają rolnicy i księża. Jeszcze nie wiem jak ale oni zawsze potrafią się ustawić :yhy

Trafiłem ??

ssl111

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
starogard gdanski

"Myślę też, że skorzystają rolnicy i księża. Jeszcze nie wiem jak ale oni zawsze potrafią się ustawić".Niestety

Do góry