Najlepszy program do aktualizacji sterowników

piter1114

Wygadany
Reakcje/Polubienia
5
witam! ma ktoś jakiegoś "pewniaka" ? wypróbowałem Driver Genius Professional, ale może jest lepszy program?

pzdr,

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Na laptopie rodziców zainstalowałem Driver Booster Pro z jednej ze świątecznych promocji. Jak na razie wszystko działa ładnie, troszkę mnie tylko dziwi, że np nowe wersje sterowników do WiFi, Bluetooth pobierane są praktycznie dwa, trzy razy w miesiącu :scratch
Laptop to Samsung, system Windows 8.1.

piter1114

Wygadany
Reakcje/Polubienia
5
Driver Booster Pro próbowałem..... w/g mnie to totalna porażka, do 10-letniego laptopa pobiera sterowniki ze stycznia tego roku :ireful Płyta tego laptopa nie jest wspierana przez producenta od kilku lat...

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
piter1114, czyli sam sobie odpowiedziałeś. Nie myśl, że znajdziesz odpowiedni program, bo w opisanej przez Ciebie sytuacji, żaden taki program nie pomoże. Mojego laptopa Lenovo też nie wspiera i niedawno zrobiłem teścik radosnej twórczości softów od sterowników:
-Driver Booster 2 ...............15 sterowników do aktualizacji
-Driver Magician .................6
-Driver Genius 12 ...............13
darmowe:
Driver Easy ......................31
Slim Drivers .....................20
:sarkazm

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Re: najlepsze program do aktualizacji sterowników

Hej, ja używam Driver Magician i Iobit Driver Booster 2. Pierwszy ostatnio nic mi nie wykrywa, drugi czasami coś znajduje i aktualizuje (w tym flashplayery, shcokwave playera i takie tam). Driver Booster 2 jest ok. Instalka od producenta i kod znajdziesz jak przejrzysz dedykowany mu wątek. Pozdr. :)

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12570
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Instalacja sterowników to nie konkurs na to który program znajdzie więcej. Ja osobiście co jakiś czas sprawdzam na stronie producenta czy jest coś nowego. Nie jest tego znowu tak dużo żeby co jakiś czas sprawdzić, ale jak ktoś ma lenia to instaluje program, który szuka i ściąga sterowniki nie mając do końca pewności czy są one aktualne.

piter1114

Wygadany
Reakcje/Polubienia
5
hmm...., trochę dziwi mnie ta odp. bo twórcy programów do aktualizacji ster. to chyba nie 12-letni chłopcy i wydaje się,że wiedzą co robią, poza tym takie programy mają nam ułatwić pracę przy instal.systemu

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12570
Miasto
Somewhere over the rainbow.
piter1114 napisał:
hmm...., trochę dziwi mnie ta odp. bo twórcy programów do aktualizacji ster. to chyba nie 12-letni chłopcy i wydaje się,że wiedzą co robią, poza tym takie programy mają nam ułatwić pracę przy instal.systemu
Nie wiem czy mają nam ułatwić ale skoro każdy program wyszukuje inne sterowniki to chyba gdzieś jest błąd bo nie może do jednego podzespołu być kilka aktualnych sterowników. Koniec końców mając do wyboru dwa sterowniki żeby wiedzieć, który zainstalować, musisz u producenta sprawdzić który jest aktualny. W dodatku chyba nie masz aż tyle podzespołów w komputerze, żeby nie móc samemu sprawdzić i pobrać odpowiednie sterowniki. A co do twórców i tego czy "wiedzą co robią" to zauważ, że jeden anywirus może wykryć dany plik jako szkodliwy a inny tego nie uczyni, jeden program do czyszczenia uzna coś za zbędny śmieć a inny określi go jako potrzebny. Tak samo jest z aktualizacją sterowników a przecież te wszystkie programy piszą ludzie dorośli z odpowiednimi kwalifikacjami, a jednak są w tych programach różnice bo inna jest metodologia ich działania. Jednak w przypadku czyszczenia systemu czy wykrywania wirusów użytkownik nie mający wiedzy musi któremuś z programów zaufać a w przypadku sterowników nawet bez głębszej wiedzy, ze strony producenta można ściągnąć odpowiedni sterownik.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30545
Miasto
Trololololo
piter1114 napisał:
Jak dla mnie nie nie do ogarnięcia jest przez producentów programu wszystkich sterowników do wszystkich urządzeń więc to normalne że każdy podaje troszkę inaczej.

alchemia

Wygadany
Reakcje/Polubienia
14
Może też być inne podejście.

Sterowniki na stronie producenta laptopa są zwykle starsze, (chyba) przetestowane dla danej konfiguracji. Producent podzespołu wypuszcza nowa wersję, która nie wszędzie się sprawdza. I choćby dla tego trzeba aktualizować z głową. Zwykle jak dobrze działa i nie ma potrzeby nie eksperymentować. Wyjątki to łaty bezpieczeństwa, stabilności i potrzeba (realna) zwiększenia wydajności.

maxel

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
89
Mam sterowniki ze strony producenta płyty głównej (najnowsze są tam z końca 2013 roku) po sprawdzeniu różnymi programami wszystkie krzyczą że są stare.I teraz pytanie czy producent nie odświeża swojej strony a może to jednak są najnowsze? Więc co to za stery wyszukane przez programy jakieś bety czy co?

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
maxel napisał:
Mam sterowniki ze strony producenta płyty głównej (najnowsze są tam z końca 2013 roku) po sprawdzeniu różnymi programami wszystkie krzyczą że są stare.I teraz pytanie czy producent nie odświeża swojej strony a może to jednak są najnowsze? Więc co to za stery wyszukane przez programy jakieś bety czy co?
Sterowniki do płyty głównej szukaj na stronie producenta chipsetu czyli Intela lub AMD bo tam są zawsze najnowsze.

maxel

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
89
Elvis_JXL dzięki.
Mam Intela a płyta to:Gigabyte B75M-D2V

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Zapomniałem jeszcze napisać o sterownikach audio i karty sieciowej. Jak masz układ audio oparty na kontrolerze Realtek to najnowsze sterowniki znajdziesz na stronie realteka. To samo jest z kartą sieciową.

Do góry