Niechciane miniatury PDF zamiast ikon

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Od kiedy używam do przeglądania plików PDF programu PDF-Xchange Viewer pliki PDF wyświetlają mi się w postaci miniatur, jak pliki obrazów. Nie ma na nich żadnej ikonki, przez co nie da się ich odróżnić od plików PNG czy JPG, co mi bardzo przeszkadza. Nie chciałabym zmieniać widoku plików na ikony, ponieważ chcę, aby obrazy nadal były wyświetlane jako miniatury. Nie wiem natomiast co zrobić, aby pliki PDF były pokazywane jako ikony. Przeglądarki PDF też nie chciałabym zmieniać, bo z tej jestem bardzo zadowolona (poza tymi nieszczęsnymi miniaturami). W opcjach folderów, w zakładce Widok mam zaznaczone: Wyświetl ikonę pliku na miniaturach, jednak taka ikona się nie wyświetla ani na miniaturach PDF-ów, ani plików z obrazami (co też by się przydało).
Problem dotyczy systemu Windows 7.

saper1972

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1
Odinstaluj program, przeczyść wszystkie katalogi cache, podgląd miniatur itd. np. Ccleanerem i zacznij ponowną instalację PDF-Xchange Viewer tym razem wybierając >> CUSTOM, tam odznacz (czerwony krzyżyk) opcję integracji z przeglądarkami oraz opcję Shell extensions, powinna na dokumentach pojawić się ikonka oka z napisem PDF

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Ale ja mam go zintegrowany z przeglądarką, ponieważ chcę aby PDF-y w Firefox wyświetlane były właśnie przez ten program (przeglądarka wbudowana w ff mi nie odpowiada). Integracja z przeglądarką www powoduje brak tych ikon??
To może na razie odznaczę tylko to rozszerzenie powłoki.
A ikonkę do miniatur PNG dałoby się jakoś dodać?

@Edit:
Pomogło odznaczenie shell extension, także bardzo dziękuję za skuteczną poradę :)
Gdyby tak jeszcze był sposób na dodanie ikonki do miniatur obrazków PNG lub JPG (chociaż jednego z tych dwóch typów)?

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Taką samą jak przy plikach PDF, czyli w prawym, dolnym rogu miniatury jest malutka ikona pokazująca typ pliku, czyli np. PNG. Pliki PNG i JPG domyślnie otwierane są u mnie w XnView.
Przykładowo tak u mnie wyświetlają się teraz miniatury plików PDF i SVG:

UpxnMIS.png

Jak widać na zrzucie jest miniatura z podglądem zawartości pliku i dodatkowo ikonka symbolizująca rozszerzenie. Byłoby super, gdyby jeszcze pliki JPG lub PNG mogły się wyświetlać w ten sposób.

Do góry