obciążenie 197,73 zł po "zakupie" aplikacji na android

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Witajcie drodze koledzy i koleżanki... jakież było moje zdziwienie, gdy wróciłem dziś z żoną do domu ok 21, sprawdziłem maila i na skrzynkę żony przyszły dwa maile o tym, że o 16:56 zostało "zakupione" jakieś ustrojstwo na jej telefon... podczas gdy o tej porze nic nie robiliśmy z komórkami, tym bardziej nie mieliśmy włączonego dostępu do żadnej sieci internetowej - kompletnie nic. Tak oto jedna transakcja po drugiej 141,23 zł + 56,50 zł, a potem po kilkunastu minutach dokładnie ta sama próba, ale Google odrzuciło transakcję, pewnie ze względu na fakt, iż na karcie nie było już wystarczająco dużo środków. Trochę mnie to podłamało, ponieważ jak się okazuje, żadna aplikacja się nie zainstalowała, po prostu fizycznie jej nie ma.
Bardzo mnie to niepokoi, ponieważ przy każdym zakupie czegokolwiek jest wymagana autoryzacja hasłem, a tu... jakby procedura została ominięta :ireful
Czy ktoś miał podobne doświadczenie? Da się podjąć próbę odzyskania pieniędzy? Jak?

CqRwaxN.png

A

Anonymous

Przeskanuj smartfona żony jakimkolwiek skanerem dostępnym na Androida, bo podejrzewam, że złapała jakiegoś wąglika.
Poza tym proponuję kontakt z Google - spróbuj wyjaśnić sytuację i może uda się coś zdziałać w kwestii odzyskania pieniędzy.

Poszperałem trochę.
Sprawdź, czy na smartfonie żony nie ma gry Puzzle & Dragons

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
bo z tego co wyczytałem, to pasuje jak ulał do tej właśnie gry.

Spójrz na tabelkę z cenami na dole strony.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Czym proponujesz przeskanować Ktosiu?

A

Anonymous

ktośtam napisał:
Poszperałem trochę.
Sprawdź, czy na smartfonie żony nie ma gry Puzzle & Dragons

bo z tego co wyczytałem, to pasuje jak ulał do tej właśnie gry.

Spójrz na tabelkę z cenami na dole strony.
Najpierw sprawdź, czy nie ma tej gry i później pomyślimy co dalej.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Nie ma nic takiego Ktosiu, bardzo to śmierdzi tak szczerze, tym bardziej, że o tej porze zwyczajnie nie korzystaliśmy z telefonów.

A

Anonymous

No to skanuj. Może być Dr. Web, MBAM, Avast. Najlepiej użyj kilku dla pewności.
Pytanie kolejne, czy nie wyciekł w jakiś magiczny sposób numer karty?

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Żaden skaner nie wykrywa nic podejrzanego. Jeżeli chodzi o wyciek numeru, nie chce mi się wierzyć, bo wprowadzony był raz do google wallet, żeby czasem jakieś płatne (niedrogie) aplikacje instalować, ale zawsze wymagała ta procedura autoryzacji, a tu jakby to zostało ominięte :(

--=== EDYCJA ==--

A co ciekawe, to ta gra wg googla jest niekompatybilna z telefonem mojej żony :|

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Sprawa jeszcze nie została rozwiązana, ale chciałem podzielić się z Wami tym co do tej pory udało się w tej materii załatwić.

Po pierwsze, bank nic nie jest w stanie zrobić z zablokowanymi pieniędzmi, pomimo że do tej pory nie wpłynęły one jeszcze na konto producenta "zakupionego" ustrojstwa - póki co wiszą u pośrednika.

Po drugie, zgłosiłem nieautoryzowane obciążenie za pomocą linka podanego przez kolegę vixen1987 w poście wyżej, po czym dostałem odpowiedź, od pana z google'a, że nie dziwi się, że się martwię tą transakcją, bo wg niego też wygląda to podejrzanie. Jak mnie zapewniono, sprawa została przekazana do eksperta w tej dziedzinie.

Po trzecie, przed chwilą przyszła wiadomość (tym razem już w ojczystym języku), o treści:
Na Twoim koncie adres_żony@gmail.com zauważyliśmy aktywność, która skłoniła nas do tymczasowego zawieszenia możliwości używania tego konta ze względów bezpieczeństwa.
Co też jest chyba kolejnym krokiem do przodu w odzyskaniu pieniędzy... a przynajmniej tak się łudzę.

Pisze o tym dla potomnych i ku przestrodze, choć nie wiem gdzie był błąd, ale coś jednak poszło nie tak :-/ W każdym bądź razie, jak będą jakieś kolejne wieści, to zamieszczę w tym wątku.

A

Anonymous

Wygląda na to, że ktoś mógł uzyskać dostęp do konta Google Twojej żony.
Jeżeli tak, to pytanie kiedy i w jaki sposób?
Kiedyś, gdzieś w panelu zarządzania kontem G, można było podejrzeć kiedy i z jakiego adresu IP logowano się na konto - poszperaj a może coś znajdziesz.
Poza tym, z całego serca życzę Ci, żeby sprawa wyjaśniła się na Twoją korzyść i żeby udało się odzyskać skradzione (było nie było) pieniądze.

Alexander

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
W.
Po pierwsze: zalecam zakup karty prepaid (jeśli się nie mylę niektóre banki sprzedają je za drobne). Można też dostać dodatkowo netkartę za darmo lub niewielką kwotę. Polecam tylko takie karty wprowadzać do wszelkich systemów (nieważne jak dany serwis jest cudownie bezpieczny, znany i lubiany). Po prostu, pomoże to zapobiec takim sytuacjom na przyszłość (nie ma kasy na prepaidzie-nie pobiera kwoty). Wiadomo, pieniądze mogłyby przydać się na codzienne potrzeby, a tak to krążą gdzieś i zapewne poczekasz na ich ewentualne odzyskanie.

Zalecam przeskanowanie komputerów Hitmanem Pro, warto zainstalować ProAlerta (jeżeli jest pakiet z dedykowaną przeglądarką do przelewów typu Bit - warto z niej korzystać).
Smartfona sprawdź apką Virustotal jeżeli masz konto w tym serwisie, jeżeli nie Bit i Eset.

Co ważne, pracownicy Google dostrzegli problem, więc może wszystko będzie ok.

A

Anonymous

Nie Kupowałeś czegoś przez TrialPay? Ad Muncher itp..
Trzeba tam przy zakupie uważać na różnego rodzaju subskrypcje i inne opcje i po zakupie, odhaczać, rezygnować z tego bo wołają za jakiś czas kasę.

Alexander napisał:
Po pierwsze: zalecam zakup karty prepaid (jeśli się nie mylę niektóre banki sprzedają je za drobne).
Racja. Np - 5 zł wygodna i z niczym nie powiązana, nie trzeba mieć konta w banku, żaden plastik tylko plik PDF:

A

Anonymous

O kartach prepaid rozmawialiśmy już z Arturem via PW ;)
Interesowałem się tematem, ponieważ sam potrzebowałem karty kredytowej. Złożyłem nawet wniosek do banku, który po głębszym przemyśleniu wycofałem i kupiłem 3V od VISA.
Zdecydowanie bezpieczniejsze rozwiązanie - potrzebuję skorzystać, to doładowuję, korzystam i koniec.
Nawet jeżeli numer gdzieś "wycieknie", to nikt nie zrobi z niego użytku, bo ta "wirtualna" karta będzie pusta - przelewam tylko tyle ile potrzebuję w danym momencie wykorzystać.
Nie wiem jak to działa w PL ale w Holandii przelewy są księgowane niemal natychmiastowo, więc nie muszę czekać aż środki pojawią się na karcie.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Alexander, w zasadzie może niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałem w pierwszym poście, ale to właśnie była karta wirtualna :) Na szczęście było na niej "tylko" 250 zł, bo po piętnastu minutach od pierwszej transakcji straciłbym wielokrotność kwoty - była nawet próba, ale google zwróciło im wiadomość, że brak środków, a nie ma opcji, żeby wszedł debet - dzięki Bogu! Niemniej jednak kartę tą całkiem odepnę od wszystkich powiązań po czym anuluję, jak wrócą pieniądze. Zainteresuję się z pewnością rozwiązaniem podanym przez Slawektor z tymi kartami prepaid - całkowicie niezależnie od mojego głównego banku - bo to też zawsze bezpieczniej. Jeśli chodzi natomiast o TrialPay, to owszem - robiłem tam ostatnio zakup, ale przez moje konto na moim telefonie, więc nie powiązałem wycieku pieniędzy z tamtą operacją. Z resztą jak Sławku wspomniałeś - zwracam uwagę na te ich subskrypcje, których jak się nie wycofa, to może nieźle odchudzić portfel... i zamiast 1$ zapłacimy w sumie 50$ - ehhh... wszędzie trzeba uważać.

Ktośtam, prawdopodobnie było tak jak napisałeś wcześniej, ktoś mógł mieć dostęp do konta google mojej żony, tak samo napisała pani od której dostałem przed chwilą maila. Zapewniła, że w niedługim czasie będzie zrefundowana ta kwota, która straciłem.

Myślę, że sprawa jest już w zasadzie zamknięta. Ja mam nauczkę, by zwracać uwagę jeszcze bardziej niż do tej pory, a dla odwiedzających ten wątek niech będzie to przestrogą.

Za wszelki wkład w ten temat serdecznie dziękuję kolegom :)

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Nowa informacja... podążyłem propozycją Ktośtam i sprawdziłem logi z 3 Marca... i wiecie co mnie zainteresowało... Logowanie tego dnia o godzinie 15:56 wg google'a (zaznaczam, że zakup miał miejsce o 16:56) z Warszamy z IP 178.42.99.94, podczas gdy wszystkie pozostałe logowania maja miejsce z Częstochowy (czyli z miasta gdzie mieszkam). Ponad to logowanie z przeglądarki Chrome - z której ani ja w domu, ani żona w pracy nie korzystamy. Teraz mi zaświtało, że ostatnio moja luba mówiła, że Kaspersky ciągle w pracy jej krzyczy że coś nie teges... informatyk zapewniał, że wszystko jest w porządku, ale ja zapobiegawczo zachęciłem ją, żeby się pod żadnym pozorem nie logowała do banku... no ale o google już nie pomyślałem. Wszystko zaczyna się układać w jedną calość :-/
Jak byłem w banku, pani zaproponowała, żeby zgłosić sprawę na policję. Zignorowałem to, bo myślałem, że gdzie tam będą szukać igły w stogu światowego siana, niemniej jednak teraz widziałbym sens takiego podjęcia kroków. Pytanie tylko czy czasem kradzież do 200zł to nie jest jedynie wykroczenie, którym się nawet nie zainteresują? :|

Do góry