obciążenie 197,73 zł po "zakupie" aplikacji na android

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
ktośtam napisał:
O kartach prepaid rozmawialiśmy już z Arturem via PW ;)
Interesowałem się tematem, ponieważ sam potrzebowałem karty kredytowej. Złożyłem nawet wniosek do banku, który po głębszym przemyśleniu wycofałem i kupiłem 3V od VISA.
Zdecydowanie bezpieczniejsze rozwiązanie - potrzebuję skorzystać, to doładowuję, korzystam i koniec.
Nawet jeżeli numer gdzieś "wycieknie", to nikt nie zrobi z niego użytku, bo ta "wirtualna" karta będzie pusta - przelewam tylko tyle ile potrzebuję w danym momencie wykorzystać.
Nie wiem jak to działa w PL ale w Holandii przelewy są księgowane niemal natychmiastowo, więc nie muszę czekać aż środki pojawią się na karcie.
Jest jeszcze inne rozwiązanie, z którego sam korzystam od jakiegoś czasu. Portfel międzynarodowy Neteller. Zakłada się konto, przysyłają za jakiś czas plastik (wypukły MasterCard). Wybiera się walutę w jakiej ma być i można uzupełniać ją na wiele sposobów. Najlepszą jej zaletą jest generowanie jednorazowych numerów do transakcji. Jeden zakup-jeden numer. :hi

HrabiaDracula

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
Miasto
z klawiatury
artoor napisał:
Nowa informacja... podążyłem propozycją Ktośtam i sprawdziłem logi z 3 Marca... i wiecie co mnie zainteresowało... Logowanie tego dnia o godzinie 15:56 wg google'a (zaznaczam, że zakup miał miejsce o 16:56) z Warszamy z IP 178.42.99.94, podczas gdy wszystkie pozostałe logowania maja miejsce z Częstochowy (czyli z miasta gdzie mieszkam). Ponad to logowanie z przeglądarki Chrome - z której ani ja w domu, ani żona w pracy nie korzystamy. Teraz mi zaświtało, że ostatnio moja luba mówiła, że Kaspersky ciągle w pracy jej krzyczy że coś nie teges... informatyk zapewniał, że wszystko jest w porządku, ale ja zapobiegawczo zachęciłem ją, żeby się pod żadnym pozorem nie logowała do banku... no ale o google już nie pomyślałem. Wszystko zaczyna się układać w jedną calość :-/
Jak byłem w banku, pani zaproponowała, żeby zgłosić sprawę na policję. Zignorowałem to, bo myślałem, że gdzie tam będą szukać igły w stogu światowego siana, niemniej jednak teraz widziałbym sens takiego podjęcia kroków. Pytanie tylko czy czasem kradzież do 200zł to nie jest jedynie wykroczenie, którym się nawet nie zainteresują? :|
Jasne, że zgłoś to na policję. Wyczerpuje to znamiona pospolitego oszustwa internetowego a nie kradzieży. Kwota nie ma żadnego znaczenia.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Jak to jest z tą karta z WBK...nie wymaga żadnych prawdziwych danych??...interesuje mnie rozwiązanie w stylu paysafecard

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Obadam tego ukasha wygląda ciekawie :dziękuję
Musze jeszcze dokładnie przyjrzeć się tej WBK ...chyba da radę coś z tego zrobić żeby mi pasowała :klawik.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Tak jak obiecałem, dziękuję wszystkim za pomoc i udział w dyskusji. Dzisiaj po przypomnieniu się Googlowi została zrefundowana cała kwota jaką zostałem nieświadomie i nieuczciwie obciążony :dziękuję

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
artoor napisał:
Tak jak obiecałem, dziękuję wszystkim za pomoc i udział w dyskusji. Dzisiaj po przypomnieniu się Googlowi została zrefundowana cała kwota jaką zostałem nieświadomie i nieuczciwie obciążony :dziękuję

Choć suma może nie była zawrotna, to są jednak - było nie było - jakieś pieniądze.
Dobrze że wróciły do Ciebie. :)

Do góry