Obcy komputer w sieci domowej - jak usunąć?

wojtek758

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Wchodzisz w router, wylaczasz WPS, i sam dodajesz komputery w routerze. Dodaj tylko swoj i po sprawie. Jednak gdy av pokazuje ze znaleziono nowy komputer, odhacz - nie zaufany.

vorilhon

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Mógłbyś mi to wyjaśnić metodą "łopatologiczną"? Niestety nie jestem geniuszem informatycznym... Wszedłem w WPS, wyłączyłem [disabled], a co dalej?

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dobrze jarzę, ktoś Ci się podpiął pod net ? Zmień hasło w routerze (długie i skomplikowane) i od nowa podepnij swoje sprzęty

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
Możesz zablokować dostęp do sieci danemu komputerowi przez zablokowanie adresu MAC w routerze.
Nie podałeś jaki masz router a w zależności od firmy opcja ta może występować pod różnymi nazwami.
Poniżej mała podpowiedz na przykładzie routera Linksys.

Zakładka Wireless - Wireless MAC Filter

dostęp do sieci bezprzewodowej może być filtrowany, przez adresy MAC urządzeń bezprzewodowych komunikujących się przez siec.

Access Restrictions

Możesz tutaj podać jakie MAC adresy kart sieciowych mogą mieć dostęp lub mają zabroniony dostęp do Twojej sieci

Prevent Pcs listed below from accessing the wireless network. Klikając na ten przycisk zablokujesz dostęp do sieci bezprzewodowej wybranym adresom MAC.

Permit Pcs listed below from accessing the wireless network. Klikając na ten przycisk zezwolisz na dostęp do sieci bezprzewodowej wybranym adresom MAC.

Wireless Client List

Lista użytkowników i ich adresów MAC, których dostęp bezprzewodowy chcesz kontrolować.

Wireless Client List. Kliknij przycisk Wireless Client MAC List, aby wyświetlić listę użytkowników sieci po adresach MAC. Z rozwijanej listy To Sort, możesz posortować tabelę przez: Nazwę klienta, Adres IP lub Adres MAC. Jeśli chcesz zaktualizować informacje, kliknij przycisk Refresh.

vorilhon

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Tak, logowanie jest u mnie ok, tylko nie wiem, jak działać wewnątrz konfiguracji, nawet umiem hard reset, zmieniłem oprogramowanie na najnowsze, zmiana hasła, ale problem powraca...

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa
vorilhon

Ok zresetowałaś ruter do ustawien fabrycznych nowe hasło itd...
A czy wczasie logowania w windowsie do sieci wifi zaznaczyleś
sieć domowa.

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa
Przed zalogowanieniem się do rutera na samym dole :

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Widać urządzenie jakie chodzą na twojej sieci wifi .
Jak widzisz u mnie Lenovo laptop
telefon ,komputer ,i jeszcze jeden tel.....
Zobacz u siebie też mam Tp link

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
Dziwne że po zmianie hasła problem powraca :scratch
Tutaj masz instrukcje do twojego routera:

W rożdziale 4.6.3 masz opisane jak blokować dostęp do sieci używając adresu MAC(mam nadzieję że znasz trochę EN).
Oczywiście sprawdz wcześniej swój adres MAC żeby nie zablokować swojego kompa :dziwak
Poniżej jak sprawdzić adres MAC twojego komputera.

vorilhon

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Dziękuję za manual, już zabieram się do pracy, jak będzie coś nie tak , to jeszcze poproszę o pomoc, a w podzięce dla wszystkich pomocnych dużo dobrego :piwko :hura :idea: :D

Do góry