Płyta główna i procesor

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Nie odłączać zasilania w trakcie aktualizacji BIOS-u. Dużo cierpliwości.
Na stronie producenta jest pewnie opisana procedura. Zazwyczaj można uaktualniać albo z poziomu DOS albo Windows. Najlepiej przeczytać uważnie no i używając google poczytać fora.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Jednym słowem lepiej zamontować procesor - jeśli zadziała to BIOS odpuszczam.
Poczytam podesłane przez was materiały i jeszcze przemyślę temat wymiany.

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Filozof napisał:
Aktualizacja biosu jest bardzo niebezpiecznym procesem. Powinno sie ja robić, gdy jest konieczna, a nie kiedy tylko się da. Przy nieodpowiednim biosie lub przy źle przeprowadzonej aktualizacji, komputer może się już nie podnieść. Bezpieczniej ją przeprowadzać z poziomu DOSa.
Zgadzam się! Lepiej z poziomu DOS-a (najczęściej obraz ISO do pobrania i wypalenia płytki)
Niestety jeśli chodzi o zainstalowanie najnowszego procesora to najlepiej mieć najnowszy BIOS ze względu na mikrokody procesorów, no chyba że ktoś odczytał mikrokody i wie że ten BIOS który ma rozpozna procesor ktory chce wstawić.
Oczywiście najlepiej poczytać 100 razy, wygooglać i dopiero robić a nie od razu bez myślenia bo cofnąć niektórych błędów już się nie da. Jak myślisz że uda Ci sie wymienić w np. godzinkę to lepiej zarezerwuj dwie abyś się nie pomylił w pośpiechu.
Jeśli Twój BIOS nie rozpozna procesora to komputer może nie działać ale wtedy zakładasz stary i aktualizujesz BIOS ale jeśli założenie procesora to rozbieranie połowy komputera to...Twoja decyzja.
Tak przy okazji, zobacz gdzie masz baterie BIOS/CMOS i zmierz napięcie bo jak już rozbebeszasz laptopa to warto wymienić.
To na tyle.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Wobec tego myślę że temat muszę zgłębić i pozostawić na jakieś dni wolne. Chociaż coraz bardziej się zastanawiam po waszych komentarzach czy rzeczywiście powinienem ruszać ten temat.

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Sieją chłopaki panikę, ja bym wymieniał. Miałem t61 jak wsadził mu t9300 4gb ram, wymieniłem PG na taką z integrą (tam była wadliwa nvidia) wymieniłem zawiasy, Palm rest i górna obudowę to uważam że warto było, koszt rzędu 200zl a łap teraz ciotce służy i jest bardzo zadowolona

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Myślę że w wolnej chwili najpierw rozkręcę laptopa i zobaczę jak mi pójdzie. Jak już będę u celu to zakup procesora chyba nie będzie problemem. Widzę że jest tego dość dużo na OLX i Allegro.

Do góry