Piramida na Planecie Cares

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
Nie wiem czy już słyszeliście ale na Planecie Cares (tą między Marsem a Jowiszem) odnaleziono piramidę.
Planeta karłowata Ceres jest obecnie przedmiotem badań sondy kosmicznej Dawn należącej do amerykańskiej agencji kosmicznej NASA. Kolejne zdjęcia powierzchni tego globu wprawiają w zdumienie praktycznie wszystkich astronomów. Najpierw odkryto jasne plamy, które wyglądają trochę jak ziemskie rozświetlone miasta w nocy, a teraz jeszcze okazało się, że na powierzchni Ceresa może znajdować się gigantyczna piramida.

Tajemniczy obiekt pojawił się na zdjęciach wysłanych 6 czerwca 2015 roku. Obecnie sonda Dawn znajduje się na wysokości 4400 kilometrów nad Ceresem. Eksperci uważają, że piramida ma około 18 km szerokości i 6,3 km wysokości. Dla porównania, wysokość Wielkiej Piramidy w Gizie ma "tylko" 139 ręcznie metrów.

Nieoczekiwane znalezisko na Ceresie może być kolejnym przedmiotem kontrowersji naukowych i rozmaitych teorii. Misja sondy Dawn koncentrowała się ostatnio głównie na wykonaniu szczegółowych obrazów jasnych plam niewiadomego pochodzenia, ale przy okazji udało się odkryć kolejną niezwykłą strukturę.

W okresie od 6 sierpnia do 15 października sonda obniży swoją orbitę jeszcze bardziej, do 1450 km. Później obniży lot do 375 km. Na tej orbicie Dawn pozostanie od 8 grudnia, czyli do końca swej misji. Ceres to największe ciało niebieskie znajdujące się między Marsem, a Jowiszem. Planeta znajduje się w głównym pasie asteroid. Średnica tego globu to 950 km.

Niektórzy naukowcy uważają, że w przeszłości Ceres był planetą z oceanem znajdującym się pod jej powierzchnią. Kiedyś pod pokrywą lodu znajdowała się tam woda w stanie ciekłym. Kto wie, być może istnieje ona tam do dzisiaj i obecność wody pod powierzchnią tłumaczy dziwne jasne wykwity zaobserwowane w jednym z kraterów znajdujących się na tym ciele niebieskim.

Źródło i więcej informacji na Portalu Interia Tech:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Jak tak patrzę na zdjęcie tej "piramidy", to - choć przyznaję, że góra wygląda imponująco, jeśli chodzi o rozmiary - nie wygląda mi na piramidę, najwyżej na coś w rodzaju kopca:
[advthumb]http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/images/largesize/PIA19574_hires.jpg[/advthumb]- chodzi o tajemnicze wzniesienie znajdujące się "na godzinie 2", patrząc od środka fotografii.
I wcale bym się nie zdziwił, gdyby i to było fotomontażem ze strony NASA - żeby wydębić więcej kasy na swoje bezowocne badania poszukiwania życia poza Ziemią.
Byłoby to oczywiście działanie dość krótkowzroczne - tak ewidentne fałszerstwo prędzej czy później wyszłoby na jaw. No, ale kto wie, czy działaniami NASA nie rządzi, tak jak działaniami zdecydowanej większości polityków, strategia wykorzystywania wszelkich okazji, by załapać się na doraźne korzyści, zaś "po nas - choćby potop".
Więcej zdjęć:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Ja tam żadnych obiektów wyglądających na sztuczne nie widzę. Oczywiście ktoś może mieć inne spostrzeżenia. Gotów jestem postawić dolary przeciwko centom (względnie Eurosy przeciwko eurocentom, złotówki przeciwko groszom itd.) - że ta góra powstała w sposób naturalny, albo wcale jej nie ma (patrz co napisałem wyżej).
Oczywiście nie znaczy to, że nie warto byłoby się Ceres bliżej przyjrzeć i zbadać ją dokładniej. Wręcz przeciwnie. :)

P.S.
Ceres nie jest planetą, a jedynie tzw. planetą karłowatą - w myśl ustaleń Międzynarodowej Unii Astronomicznej (IAU) z 2006 r. Są to dwie różne kategorie obiektów astronomicznych. Oczywiście nie to jest tutaj najważniejsze, to tylko tak gwoli ścisłości.

Do góry