Pomoc w wyborze dysku SSD

A

Anonymous

Noszę się (już dość długo) z zamiarem kupna dysku SSD do swojego laptopa i wpadł mi w oko ten Plextor:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Ktoś z Was miał może do czynienia z tymi dyskami? W sieci jest sporo pozytywnych recenzji ale recki z portali, to nie to samo co doświadczenia na żywym organizmie :dziwak

Artur

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Kilka miesięcy temu kupiłem do swojego Asus X53 Sc dysk Plextor PX-128M5S i różnica w szybkości uruchamiania i systemu oraz aplikacji jest duża, ten Twój dysk to jakaś nowość bo w wyszukiwarce brak Polskich ofert. Generalnie Plextor wart jest zakupu.

A

Anonymous

Artur napisał:
ten Twój dysk to jakaś nowość bo w wyszukiwarce brak Polskich ofert.
Ten M6S to bezpośredni następca Twojego M5S.
A możesz pokazać jakieś screeny z benchmarków Twojego dysku?

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Zajmuje się tym na co dzień więc:
Budżetowy: Transcend SSD340 128GB / GoodRam SSD C50 128GB
Niska półka: Samsung SSD 840 128GB
Średnia półka: Plextor 128GB 2,5 SATA SSD M5S Series lub seria M6S
Akurat Tobie wpadł w oko ten: PX-128M6S (jest to godny następca PX-128M5S POLECAM)
Górna półka (klasa sama w sobie): Intel 530 SSD Solid-State Drive 180GB lub ta sama seria tylko 120GB

Artur

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Prawdę mówiąc nie robiłem jeszcze takich testów na tym dysku, oceniam go pozytywnie po bezpośrednim porównaniu z oryginalnym HITACHI HDD SK 750-500 - różnica jest wielka. Jak przetestuję to wstawię wyniki.

kinimoD

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Ten M6S dopiero w kwietniu miał wejść do sprzedaży, w sumie nie wiem czy już można go kupić. Dlatego na razie Ci raczej nikt o nim nie napisze za dużo. Jednak Plextory to bardzo dobre dyski SSD. Jeśli go kupisz to raczej nie będziesz żałował. Szczególnie w porównaniu do dysku HDD.
Ja obecnie mam już kilka lat Corsair F60 i choć nie jest najszybszy to różnica w porównaniu ze zwykłym jest już spora. Jednak 60GB to trochę mało przy Win 7, z czasem lubi się rozrastać. Parę dodatkowych programów i już jest problem z miejscem.
Obecnie zamierzam kupić Samsunga 840 Evo 250GB. Kolega mi łatwi za 471 zł, cena ciekawa i dysk ma niezłe recenzje, mimo pamięci TLC.

A

Anonymous

W takim układzie skuszę się chyba na M6S, szczególnie biorąc pod uwagę cenę: €87 :ok

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
kinimoD napisał:
...zamierzam kupić Samsunga 840 Evo 250GB...

Chcesz obiektywnej opinii ? Akurat o tym dysku MZ-7TE250BW.
TLC nie takie straszne jak go malują :)

Do góry